Kool & the Gang – Gangthology

Kool & the Gang – grupė, be kurios sunku įsivaizduoti šiuolaikinę pop, o dar labiau šokių muziką, ypač tokias pastarosios atmainas kaip hip-hop, disco ir house. Jie nemažiau svarbūs ir įtakingi nei tokie veikėjai kaip James Brown, Chic, Trammps, Parliament, Funkadelic, Donna Summer ar Gloria Gaynor. Turėję tik vieną kitą numero uno singlų ir albumų sąrašuose ir pardavę sąlyginai mažai (jei lyginant, tarkim, su tuo pačiu James Brown ar Chic) įrašų, originaliu jazz, funk ir soul užtaisu padarė didelę įtaką net kelioms kartoms muzikos kūrėjų, atlikėjų ir, žinoma, klausytojų.

Nors tai jau ketvirtas grupės Kool & the Gang geriausių kūrinių rinkinys, kuriuos jie pradėjo leisti gan anksti – pirmasis buvo išleistas 1971-aisiais, praėjus tik septyneriems metams nuo jau beveik keturiasdešimtmetį trunkančios grupės karjeros pradžios, panašu, kad tai viena tų “esminių” kompiliacijų. Albumas padalintas į dvi dalis ir atitinkamai pristatomas dviejuose kompaktiniuose diskuose. Pirmas diskas vadinasi “Wild”, jame pristatoma gaivališka ir energinga, labiau jazz, funk ir ankstyvojo R&B tradicija besimaitinanti Kool & the Gang muzika. O antrasis – “Peaceful”, kuriame daug akivaizdesnė saldžiojo soul įtaka, tai lėtų instrumentinių kūrinių ir baladžių diskas. “Wild and Peaceful” – taip, beje, vadinosi 1973 m. išleistas pirmas grupės “auksinis”albumas, atnešęs ir pirmą milijoninio tiražo hitą “Jungle Boogie”, mūsų geriausiai žinomą iš Quentin Tarantino kino klasikos “Pulp Fiction”.

Rinkinys pradedamas instrumentine kompozicija ir pirmu tituliniu singlu grupės istorijoje “Kool & the Gang”. Tiesa, chronologija tuo beveik ir baigiasi – kūriniai toliau išdėstyti ne tiek pagal jų išleidimo datą, o pagal tai, kiek jie yra “Wild” ar “Peaceful”. “Hollywood Swinging”, “Open Sesame”, “Ladies Night”, “Celebration”, “Fresh”, “Jungle Boogie”, “Too Hot” ir dar daug kitų. Pavadinimai kalba už save. Šimtus kartų girdėti originalai, begalybė cover versijų, sunkiai suskaičiuojami semplai hip-hop ir house kompozicijose. Iš viso trisdešimt trys kūriniai visų mūsų malonumui ir muzikos istorijos išmanymui.

Egzempliorius iš “privalomų” kategorijos.