V/A – “Starteris III”

Rinkinys “Starteris” buvo pradėtas leisti kaip reklaminis Latvijos nepriklausomos scenos albumas žiniasklaidai, muzikos verslo žmonėms už pačių muzikantų lėšas. Pasirodė, kad rinkinys įdomus ne tik jiems, bet paprastiems klausytojams, todėl trečioji jo dalis išleista kaip “normalus” albumas, parduodamas muzikos įrašų parduotuvėse.

“Starteris III” – daugiausia “Tornis rec.” globojamų atlikėjų rinkinys, kuriame beveik pusė kūrinių – iki šiol niekur nepublikuoti. Patys leidėjai pripažįsta, kad 80 minučių yra per mažai, todėl daug įdomių garsų liko už borto.

Latviai toliau stebina savo kūrybos pateikimu – nuolat naudojamos įvairios spaudos technologijos ir popierius. “Starterio” viršelis pagamintas iš grubaus kartono.

Latvių vokalistai-vaikinai nesidrovi dainuoti švelniai ir artistiškai, būti dabar madingais mielais nevykėliais. Dar vienas įdomus dalykas – daug merginų, ginkluotų įvairiais instrumentais. Nors latvių kūryba dažnai atlikta ir įrašyta gana mėgėjiškai (nors tai irgi suteikia savotiško žavesio), joje girdisi naujausių muzikos krypčių atgarsiai. Būtent atgarsiai, o ne tiesmuki atkartojimai.

Rinkinį ilga 7 min. kompozicija pradeda naujokai ASTROFONIJAS INSTITŪTS. Švelnus, kiek “sigurrosiškas” kūrinys, užbaigiamas tikra garso siena.

Veteranas Maris Šverns su savo grupe BALOŽU PILNI PAGALMI toliau tęsia savo melodijų vingius ir pristato kūrinius iš savo jau 7-ojo albumo.

Dar viena nauja grupė BERNIBAS MILICIJA (vien merginos su vaikinu-bosistu priešakyje) pradeda savotišku neogotikiniu, Joy Division vertomis gitaromis, gabalu, o užbaigia tartum kažkokio spektaklio garso takeliu.

Jau keliolika metų garsus tyrinėjantis Anžons su savo projektu GAS OF LATVIA paniręs giliai į ambient garsų/triukšmų pasaulį.

SATTELITES LV lyderis Janis ŽILDE pristato bene įspūdingiusią kūrinį – melancholišką ir susimąsčiusią 15 minučių kelionę po post-rock pasaulį iš savo solinio darbo “Stavi”.

Toliau – neo-bardas, žinomo Latvijoje festivalio “Putnudiena” organizatorius Kalvis. Prisiminus mūsų “bardą” Makejevą, darosi liūdna…

Pernai susikūrę MALA groja šyzovą jazz-rock, nuspalvintą saksofonų trelėmis, o PASAULES GAISMA – akustinė šiuolaikinių hipių versija.

Easy listening garsus skleidžia taip pat tik prieš kelis metus susikūrę SAARE, o rinkinį užbaigia ska linksmuoliai VOICEKS VOISKA.

Palyginti su Lietuva stiprią Latvijos popmuziką maitina būtent “Starteryje” skambantys nepriklausomos scenos garsai. Kasmet čia atsiranda ne viena įvairaus stiliaus grupė, šalyje vyksta daug festivalių, savarankiškai leidžiami įrašai. “Starteris” – gera proga pradėti pažintį su Latvijos nepriklausoma muzika.