AXIS @ Underground Star, Vilnius

Vieną kartą prieš šimtą metų gražiame Senamiesčio kieme, ant kurio kabo idiotiška lentelė “Sportininkų namai”, buvo klubas “Langas”, kuriame jauni studentai ir kiti žvėrys trankydavo gitaras ir būgnus. Tais laikais jaunas vyras su draugais iš Ukmergės vardu Psichas grodavo grunge/rock su REQUIEM, o aukštas jaunuolis vardu Edgaras įkūrė projektą “Electronic Geyser”, kuris per LR3 labai gražiai pranešinėdavo valandas. O paskui prasivėrė žemė, ir visus juos prarijo, nes toje vietoje Senamiestyje buvo juodoji undergroundo skylė, dar prarijusi neto kavinę “VOO DOO”, reggae klubą ir dar kažką, kas bandė įsikurti toje Ašmenos gatvės vietoje).

Tai va, kas buvo prieš daugelį metų. O dabar žemė visus pradžioje paminėtuosius išspjovė atgal, ir toje vietoje atsirado nepriklausomai stilizuotas kampelis pavadinimu “Underground Star”.

Įdomu tai, kad atėjęs į šią vietą, pasijunti kaip laiko mašinoje – visai kaip prieš dešimt metų (tik, aišku, amžius ir pilvas ne tas). Ta pati maloni prieblanda, tie patys bele kaip išdėstyti staliukai, o ant scenos stovi gitara ir būgnai. Prieangyje vėl saldžiai cigaretes traukia tuntas perspektyvių jaunuolių (“Mane užkniso architektūra!” “Baik tu, o mane kaip tik dabar po mokyklos veža” “Ne, aš MESIU… būsiu LAISVA MENININKĖ”).

Didžiausias šių laikų simbolis – didelis ekranas šalia scenos, kuriame viso vakarėlio (tai yra koncerto) metu buvo ryškiai rodoma anime. O vakaro didvyriai buvo grupė AXIS, kuri čia pristatė interneto singlą “New Day”. Tai reiškia, kad dabar galima iš pilko puslapio atsisiųsti ne tik gražias spalvotas jaunuolių nuotraukas, bet ir geros kokybės mp3 su daina bei jos breaky miksą. Mikso autorius lakstė po “Langą” ir filmavo kamera.

AXIS yra jauniausias Šiaulių grupsonų plejados brolis, dabar persikraustęs į Vilnių, todėl debiuto (o ir klubo) pasižiūrėt sulėkė veidai iš BRAINERS, I*R*, ARBATA, VRR, Rodionas iš MERLIN, keletas žurnalisčių ir visas tuntas britiškai atrodančių jaunuolių, kurie nutūpė staliukus ir siurbčiojo slopinantį salyklo gėrimą. Juolab, kad ant scenos šalia grupės dvejukės Aurimo ir Zuto išniro Šniras (REQUIEM fame), o kitame scenos kampe ilgaplaukis Tomas, kurį visada matydavome SH. Kaip vėliau pasirodė, geras pastiprinimas.

Grupė savo Britaniją pradėjo nuo įsikniaubusių gitarų gabale “VIP”, bet kai dasikapstė iki “Heaven Plain Pilots” ir gabalo charakteringu pavadinimu ir rifu “4 akordai”, susižvalgėme išplėstomis akimis. Šalia stovintis jaunuolis manęs paklausė, ar “tai kartais ne pasunkintas BLUR koveris” (pasirodo, ne – red. past.). Paskui buvo “New Day” ir dar vienas “per televizorių matytas” gabalas “Waste Of Time”. Nubėgo pirmieji šiupuliukai.

Dar daugiau šiurpuliukų buvo per COLPLAY “One I Love” intrepretaciją, paskui buvo dar kiek juokelių apie ant scenos rastą batą ir “Helter Skelter”. Prabėgus vienuolikai gabalų, vokalistas Auris dar papasakojo, kaip lankė muzikos mokyklą ir gali groti “ne pačia didžiausia dūda”, paskui prisėdo prie klavišų ir gale nuskambėjo visiškai kitokia, lengvo žaismingumo kompozicija “Baby Come With Me”. Keletas žmonių prie baro iš karto pareiškė, kad tai šis kūrinys turėtų būti singlas. Voila!

AXIS nėra LIBERTINES (ką parodė prie scenos įsitaisiusio mūsų doherčio Psicho šūksniai “Duokit daugiau rokenrolo”), bet grupė suspinduliavo bundančiu potencialu. Eidamas namo, niūniavau populiarios sezono dainos pradžią (“You are the latest contender / You are the one to remember”). Aj, įsitikinkit patys (linkas apačioje). O į taip vadinamą “Underground Star” mes dar sugrįšime…