METRO @ Arka

Šiaip mes mėgstam žiemą praleisti savo šiltame urvelyje, bet tokio įvykio negalėjom praleisti. Visas miestas jau kelis mėnesius kalbėjo apie tradicinį elektroninės muzikos festivalį “Metro”, o organizatoriai išdidžiai anonsavo apie 4 veiksmo sales ir, nerealu, bet net virš 20 vinilo ir potenciometrų meistrų. Bet kuris žiurkėnas, tai išgirdęs, susidomėjęs pakrutintų ūsą.

Prieš vidurnaktį prie įėjimo į “Arkos” galeriją – tradicinė norinčių įeiti grūstis. Nepaisant to, kad organizatoriai pasistengė ir atskyrė įėjimą nuo išėjimo. Kol laukiame ir, pasinaudodami “kovos” viešajame transporte patirtimi, pamažu iriamės prie durų, aplink sklaidosi salsvas “skanko” kvapas (ir profsąjūzų gaisro ugnies atšvaitai).

Viduje veiksmas jau gerokai išsivystęs – daugelis žiurkėnų gudriai mirkčioja akutėmis ir judina ūsus. Patelės ir patinai šaudo vieni į kitus akimis aitrindami aplinką – kyla mintis, kad vietoje “lengvų ir saldžių” dirbtinių urlaganų, kas nors galėtų susukti veiksmo filmą apie vieną reivo naktį.

Keistai skamba d’n’b salėje baltomis sienomis, parketu ir stiklinėmis durimis… Ką norit sakykit, bet tas pats Dylan “Manifeste” skambėjo visiškai kitaip. Ir jei jau prakalbom, “Manifestas” buvo suręstas žymiai solidžiau ir konceptualiau. Mūsų žiurkėniška nuomone, aplinka ir kontekstas muzikai labai svarbūs. Nes jei kitas “Metro” bus surengtas kokiam nors “galaxy” – iš pirminės renginio idėjos liks tik tolimi atgarsiai. Jau geriau tamsus žiurkėniškas urvas.

Paskui renginyje pasirodė neskelbtas atlikėjas – Noise Reductor. Apsirengęs kaip lietuviškas policininkas su ušanke jis liepė pritildyti garsą ir išdidžiai atsistojo prie pulto šalia vieno renginio ideologų Astralo. Kartu su įkaitusiais kūnais nulapnojam į kitą salę, kur vanoja deutsche ban tekno su Hallucin, Pagalve, (o, mūsų meile) Daimon ir Android. Minimal urvelyje tyliai krebžda traškesių pelytės: Walkman, Eric Orange, Noid, Esse, Mookid ir jo didenybė Fluxion.

Trys urvai jau aiškūs liko paslaptingiausias ir labiausiai viliojantis VIP’as. Juokingas geraširdis rudaakis apsauginis po nedidelio nuoširdaus parinimo, praleidžia mus viršun. Iš esmės, ten galėjo patekti bet kas, bet niekas nesiveržė ir dėlto buvo tik dar geriau. Nes VIP’as buvo viso labo siauras balkonas su keliomis kėdėmis ir stalais (pernai jis buvo gerokai “vip’iškesnis”). PopX su Erichu pasikeisdami mėto “ska ska ska jamaican ska” ir panašaus tipo linksmą muzikėlę, kiti VIP’o grojikai buvo gerokai rimtesni. Mergina su vaikinu šoka ant balkio virš minios prie baro, kuriame sukosi paslaugios mielos merginos. Organizatoriai galėjo paminėti ir penktą salę dėl kiekio, nes baro erdvėje taip pat vyko rimtas tūsas.

Prieš Dylan grojo juodukė teta, “Anger Management” dydžėjų agentūros įkūrėja Robyn Chaos, leidusi tokį komplikuotą “dramuką”, kuris tikriausiai atspindėjo dramą jos širdyje ;) Įsikandęs alaus bokalą pradedu šokti, bet po gero “prichodo” labai ilgai tęsiasi “atchodas” ir nusibosta laukti eilinio pakilimo. Nors šalia išsijuosę pluša staliai-kalviai ir kiti materijos da(i)lintojai.

Dylan pakilo ant festivalio olimpo su šlipsu, pirštinėm nukirptais pirštais ir juodai lakuotais nagais ir grojo tokį
gothic – barrocco – teutonic – egzorcistinį – satanistinį – apibūdink pats dramenbeisą ir buvo visai nieko, gal tik garso buvo mažoka…

Dar vienas pastebėjimas – žmonių “Arkoje” buvo tikrai daug, bet tik d’n’b salėje buvo pilniau, o kitos – gerokai apytuštės. Panašu, kad dauguma auditorijos užsiėmė vaikščiojimu iš vieno galo į kitą ir nebuvo labai jau melomanai. Beje, organizatoriai galėjo bent keliose vietose pakabinti lapus su atlikėjų grojimo laiku. Nes ne visi juos pažįsta iš veido.

O minimal dievo is saulėtosios Graikijos Fluxion avižiniai žiurkėnai taip ir nepamatė… Nes tokios muzikos jie mėgsta klausytis namie.

Prisimenant seną sovietinę logiką, mieste metro statomas tik tada, kai gyventojų skaičius perkopia 1 mln. ribą. Nes kitaip dar ne metas. Ar Vilnius subrendo elektroninės muzikos festivaliui? Būdamas “Elektrodienose” ar “Manifeste” galiu atsakyti teigiamai, būdamas šiemetiniame “Metro” – neigiamai. Nepaisant to, kad galbūt kai kam tai buvo _pirmas_ kartas, o kai kas susipažino su nuostabia reivere(-iu), o dar kažkas kažkur kažkaip kažkam nerealiai.

Ir, žinoma, tau šis festivalis pasirodė visai kitoks, todėl žiebk savo teisybę į komentarus!