Kablys benefit @ GreenClub

Žinai, kas yra fanzinas? Ne? Iš esmės tai – tas pats weblog. Aplinkoje prisikaupia įdomių minčių ar vaizdų, viską išdėlioji kompo ekrane (arba naudoji seną gerą “kirpk-klijuok” stilių) ir publikuoji internete arba ant popieriaus. Tai “pasidaryk pats” kultūros dalis. Dažniausiai nekomercinė, neperiodinė, neoficiali, nepriklausoma, subjektyvi žiniasklaidos priemonė. Vieša paslaptis, kad ir ore.lt išsivystė iš kadaise gana populiaraus Kauno zino “Koks Nors Kelias”.

Paskutiniais praėjusio amžiaus dešimtmečiais Lietuvoje pogrindinės spaudos situacija buvo dėkinga: pagaliau viskas galima, viskas nauja, viskas įmanoma. Pasipylė švietimo aparatais dauginti savadarbiai leidiniai, kuriuos leido pankai, metalistai, fantastai, alaus mėgėjai, pagonys ir kitų subkultūrų atstovai.

Tačiau ilgainiui fanzinų leidėjai perėjo prie kitos veiklos, o jaunoji karta labiau mokėjo vartoti nei kurti. O tie kas dar mokėjo kurti sėdo prie kompų ir sukūrė savo daugiau-mažiau atnaujinamus webzines. Vis dėlto popieriniai zinai taip pat išliko. Kas žino, gal atsigaunant knygų ir žurnalų “scenai”, atsiras ir naujų zinų. Kol kas degimą palaiko bene vienintelis veteranas “Kablys”.

Vilnius Hardcore kolektyvas jau ne pirmą kartą renka pinigus naujam “Kablio” numerio išleidimui. Paskutiniai leidiniai buvo kartu su nemokamu CD rinkiniu, kuriame žodis virsdavo garsu. Artėjant 13-ojo numerio spaudai, buvo nuspręsta “Green” klube suorganizuoti dar vieną benefit koncertą.

Grupės LAGAMINO TURINYS, BORA ir dr.GREEN grojo nemokamai, o visi surinkti pinigai buvo perduoti “Kablio” leidėjui. Parama buvo tikrai svari, nes “Green” tą vakarą šėlo daugiau apie 400 žmonių.

Savaitgalį pradėjęs ūžti Kaziukas turbūt turėjo įtakos padidėjusiam lankytojų srautui, nes kontrolieriai vos spėjo skaičiuoti aveles. Kai kurie žmonės mokėjo daugiau nei kainavo įėjimas – norėjo paremti “Kablį”. Savo ruožtu “Kablys” pažėrė lankytojams nemokamų muzikos įrašų bei senų leidinio numerių.

Pirmi pradėjo švarkais, šlipsais ir akiniais pasipuošę LAGAMINO TURINYS. Kažkas sakė: “Gerai groja, tik kad labai stengiasi kuo greičiau varyt”. Skacore. Muzikantai buvo kiek susikaustę, bet jau po kokio trečio gabalo publika išsijudino.

Klubas ir jo prieigos buvo perpildytos žmonių, todėl judėti sekėsi sunkiai. Per metalizuotą ir sunkų BORA hardcore’n’roll prasidėjo rimtas judesys. Net išrankūs hardkoro fanai sakė, kad tai – vienas geriausių BORA pasirodymų pastaruoju metu.

Paskutiniai ant scenos užlipo klubo šeimininkai dr.GREEN, gyvai groję po ilgokos pertraukos. Sugrįžę senieji grupės būgnininkas ir saksofonistas suteikė “grynams” papildomos energijos ir svorio. Publika tiesiog burbuliavo ir virto per kraštus. Pilnas katilas košės. Bandantys nušokti nuo scenos turėdavo gerokai pasistengti, nes paprasčiausiai nelabai buvo kur…

Deja, 22h “tylos” įstatymas jau gavusiam kelis įspėjimus dėl triukšmo klubui yra kaip kilpa ant kaklo. Kokybišką garso izoliacija belieka tik rožinė svajonė. Todėl pasiekus kulminaciją, renginys baigėsi ir publika pabiro po naktinį miestą.

Šio pozityvios energijos kamuolio rezultatas – už kelių savaičių pasirodysiantis “Kablys” #13.