TROTTEL STEREODREAM EXPERIENCE – S/T

Tai nėra naujas įrašas. Netgi ne praėjusių metų. Šis įrašas išleistas 2002-aisiais, tačiau daug teigiamų atsiliepimų sulaukęs grupės pasirodymas “Darom’06” festivalyje paskatino supažindinti Ore>net auditoriją su originalios vengrų grupės kūryba.

Savo karjeros aušroje ’80-ojo dešimtmečio pabaigoje kolektyvas vadinosi tiesiog Trottel ir grojo savotišką art-hardcore, kitaip sakant, gana radikalią ir triukšmingą muziką. Vėliau keitėsi grupės skambesys, keitėsi ir pavadinimas.

Nuo 1989-aisiais pasirodžiusio “Borderline Syndroma” albumo, grupė įrašė dar 8, kuriuos išleido nepriklausomi Prancūzijos, Vokietijos ir pačio kolektyvo leiblai. Ilgą laiką tai buvo vienintelė underground grupė iš Vengrijos, kurią žinojau – nenuostabu, nes sugroję virš 800 koncertų, Trottel tapo gerai žinomi visoje Europoje.

Kolektyvas galutinai pasuko į psychedelic world ethno lankas, kai prie jų 2001-aisiais prisijungė rastamanas Todd (vokalas/smuikas), emigravęs iš JAV į Rytų Europą. Nuo tada Trottel dažnai apibūdinami kaip “įdomūs garsai smalsiems žmonėms”.

Pats kolektyvas šį įrašą rekomenduoja kaip įsivaizduojamą kelionę: iš pradžių pagauni Ritmą, paskui pajunti Kosmosą, tada pasileidi į ilgą Kelionę, pasibaigiančią Raganų namuose, kur drąsiausi atsiduoda psichodeliniam Šokiui, vėliau lipi į Kalną ir pabaigoje laimingieji sutinka slaptąjį agentą Dž.Bondą. Man asmeniškai labiausiai patiko Raganų namuose.

Visos “kelionės” metu pro akis plaukia įvairiaspalviai, pulsuojantys įvairiais garsais ir aidais, peizažai, kuriuose vis pasigirsta jau minėto Todd, turinčio indėnų bei portugalų kraujo, mantros. Kartais kelionė nukrypsta į kiek naivoką fantasy žanrą, ypač tai pasakytina apie klavišinių skambesį.

Įraše pritrūksta koncertinio čia-ir-dabar gaivališkumo ir improvizacijų, viskas skamba pernelyg švariai. Reikia tikėtis, kad šiemet žadamas naujas įrašas “Step Ahead” bus iš tikrųjų dar vienas žingsnis į priekį.