2Hot on the Spot

Kai dar mokiausi mokykloje, vaikinai apsmukusiomis kelnėmis ir XXL dydžio džemperiais dažnai linksniuodavo Sezio vardą. Jo automobilius, merginas, charakterį. Iš pokalbių supratau, jog tai viena tų asmenybių, apibūdinamų „Hate it or love it“ terminu. Praėjo pora metų – ir štai aš sėdžiu „Ibish Lounge“, iš kolonėlių melancholiškai išsiveržti bando Laurio Lee „Late night drive in Kaunas“, o prieš mane įsitaisęs turkas greitai beria žodžius…

ORE: Tai papasakok apie albumą trumpai.

DJ Sezzy: Albume bus ne mažiau kaip penkiolika dainų, įskaitant visus intro, outro ir skipus. O šiaip – viską išgirsite patys.

ORE: Viename iš albumo singlų, „Wish“, skamba kelių gerai žinomų muzikantų balsai.

DJ Sezzy: Taip, aš labai gerbiu tiek Mantą, tiek Daivą (Saulės Kliošas), tiek Pushą (G&G). Savo albumui ieškojau kokybe išsiskiriančių muzikantų, nes niekada nesiruošiau dirbti su silpnais atlikėjais. Ar ilgai teko įkalbinėti juos prisidėti? Ne, mes seni pažįstami, tai tokių problemų nebuvo.

ORE: Iš tavo tono galima susidaryti įspūdį, kad požiūris į lietuvišką šou verslą yra neigiamas?

DJ Sezzy: Kad ir kaip būtų gaila, bet taip. Liūdna, bet yra kaip yra – čia viskas daroma tik dėl pinigų.

ORE: Į Lietuvą atvykai beveik pries dešimtmetį. Kaip per tą laiką pasikeitė hip-hopo judėjimas?

DJ Sezzy: Labai smarkiai. Prieš dešimt metų beveik nieko nebuvo. Vieninteliai vakarėliai buvo organizuojami „Amerikos“ klube, kur grojo Mamania ir aš pats į juos vaikščiojau. Iš savo pusės jaučiuosi nemažai prisidėjęs prie viso to atsiradimo Lietuvoje – labai daug dirbau, kad mane priimtų į klubus. Tiesiog norėjau groti ir skleisti visą tą kultūrą, įtraukiant naujus žmones į jos gretas.

ORE: O visą tai, ką pasiekei – tai buvo užsibrėžtas tikslas ar labiau „Atsidūriau tinkamoje vietoje tinkamu laiku“?

DJ Sezzy: Užsibrėžtas tikslas. Negaliu sakyti, kad pasiekiau jį visu 100 procentų. Būti reperiu, kalbėti savo poetika, duoti žmonėms savo muziką – tai buvo pirmi mano norai, o didžėjavimas prasidėjo nuo to, kad galėčiau pristatyti visą hip-hopą apskritai. Tarkim, jei albumas būtų išleistas devyniasdešimt septintais, mažai kas tai būtų supratęs, jį gal būtų nupirkę kokie 10 klausytojų. O dabar viskas pasikeitė – žmonės klausosi, jiems įdomu.

ORE: Tarp Vilniaus ir Ankaros – beveik 2000 km. Kokią tai įtaką turėjo? Lengviau ar sunkiau Lietuvoje kažko siekti būnant užsieniečiu?

DJ Sezzy: Na, buvo labai sunku. Neturėjau net draugų.

ORE: Tai kokios pirmos mintys sukosi galvoje išlipus iš lėktuvo? Į Lietuvą kraustytis visai juk nenorėjai.

DJ Sezzy: Pirmiausia, tai labai nustebau dėl žalios spalvos, nes pas mus nėra nei tiek medžių, nei žolės. Ir man tas patiko. Dar atsimenu, kad kai atskridau čia pirmą kartą, buvo vėsu ir tai taip pat buvo keista.

ORE: O kada atėjo laikas, kai supratai, jog tavo vieta Lietuvoje?

DJ Sezzy: Prieš du metus kažkur.

ORE: Per tą laiką tapai viena kontraversiškiausių asmenybių Lietuvos klubinėje kultūroje…

DJ Sezzy: Taip gavosi automatiškai. Šitie dalykai ateina kartu su populiarumu. Jį galima pasiekti keliais būdais – geros kokybės, labai blogos kokybės dėka arba jį galima nusipirkti už labai didelius pinigus. Aš esu daug dirbantis žmogus, palengva siekiantis to, ką noriu turėti ir turiu…Iš didžėjavimo pusės nemanau, kad esu išnaudojęs save visu 100 procentų, gal kokiais aštuoniasdešimt penkiais. O kaip atlikėjas, tik dabar savo kelią pradedu. Nenoriu girtis, bet būsimas albumas bus geriausias iš tų, kurie pastaruoju metu buvo įrašyti Lietuvoje.

ORE: Ką manai apie hip-hopo skilimą pasaulyje? Atsiranda vis daugiau šiuolaikinio reperio įvaizdžio kritikų.

DJ Sezzy: Taip, išties. Viskas pasikeitė. Anksčiau buvo visai kitos vertybės – reperiai pasakodavo kaip sunku kažką pasiekti būnant juodaodžiu, kaip ilgai reikia kovoti ir kaip tai yra skausminga. O dabar viskas sukasi apie mašinas, klubus, merginas. Aišku, tai yra blogai, tačiau iš kitos pusės, tokie reperiai kaip 50 Cent, turi nemažai kitokių dainų – reikia imti visą albumą ir klausyti, nes jame yra ir rimtesnių „gabalų“. Tada ir supranti, kad žmogus toks populiarus yra ne veltui. Aš nemanau, kad hip-hopas mirė, kaip sako NAS savo naujame albume, tiesiog dabar tokia mada. Yra dar ir kiti dalykai – tarkim, Amerikoje visas hip-hopas skirstomas į zonas. Eastside, Westside, Dirty South. Jos skirtingos ir visąlaik konkuruojančios. Taip atsiranda mada – būtent Dirty south pastaruoju metu yra aukštumoje ir tai turi įtakos visam judėjimui.

ORE: Paminėjai 50 Cent. Kada išgirsim bendrą tavo projektą su juo?

DJ Sezzy: Visko gali būti. Tokia tikimybė yra. Juk ir 50 Cent kažkada buvo paprastas bičas. Jam pasisekė, kad jį pastebėjo Eminemas. To siekiu ir aš.

ORE: Esu matęs tave keliuose elektroninės muzikos vakarėliuose. Koks tavo požiūris į visą tą pusę?

DJ Sezzy: Hmm…Aš gerbiu tą kultūrą ir žmonės, kurie ją kuria. Aišku, kiekvienam savo. Kai atvežami labai garsūs didžėjai, aš visada apsilankau vakarėliuose, žiūriu kaip dirbama, kaip grojama, bet elektronikos ar progresyvo vakarėly galėčiau išbūti tik kokią valandą.

ORE: Nemažai grojai užsienyje. Gal kuris pasirodymas ar šalis ypatingai įsiminė?

DJ Sezzy: Negalėčiau išskirti, man Lietuvoje patinka labiausiai. Vien dėl to, kad čia labai gera gyventi, man ir groti šauniausia.

ORE: Kada išvysime Sezio klipą per MTV?

DJ Sezzy: Greitu laiku žadame nufilmuoti du klipus. Pirmas pasirodys prieš albumo išleidimą. Jis bus filmuojamas studijoje. Manau, turėtume spėti per mėnesį. Antruoju klipu noriu parodyti visą Vilniaus grožį, tas vietas kurios mane žavi – Vokiečių, Pilies gatves, Gedimino ir Konstitucijos prospektus. Šį klipą bandysime „prastumti“ į Europos, Rusijos, Turkijos MTV. Noriu, kad žmonės pamatytų, kokia iš tikrųjų yra Lietuva ir jos sostinė, nes 90 procentų mano sutiktų užsieničių vis dar galvoja, kad Lietuva priklauso Rusijai ir nieko čia gražaus nėra. Ar esu įsimylėjęs Vilnių? Taip, be abejonės.

ORE: Kaip atrodytų tavo idealus vakarėlis, jei nereikėtų galvoti apie finansus, galėtum kviesti ką tik panorėjęs ir panašiai?

DJ Sezzy: Pakviesčiau visas pasaulines man patinkančias žvaigždes nuo devinto dešimtmečio vidurio iki dabar. Tokia muzikinė kelionė padėtų klausytojams pajausti skirtumą, kaip viskas pasikeitė. Visi sudainuotų po vieną „gabalą“, o koncerto pabaigoje užliptų kartu ant scenos bendrai dainai. Kieno būtų ta daina? Na, turbūt Tupaco.

ORE: Koks Sezis bus senatvėje?

DJ Sezzy: Toks pat, manau. Aš gyvenu šita muzika jau nuo dvylikos. Kai buvau šešiolikos, tėvai sakydavo, kad po kelių metų tapsiu rimtesnis. Netapau nei tada, nei dabar. Nemanau, kad surimtėsiu ir būdamas 40-ties.

ORE: O jei kas nors tau pasakytų „Viskas, nuo šiol tau išvis muzikuoti nebegalima“ ir uždraustų šią veiklą?

DJ Sezzy: Turbūt daryčiau kažką su mašinom arba su drabužiais.

ORE: Kiek turi skirtingų NBA komandų marškinėlių?

DJ Sezzy: Oi, tikslaus skaičiaus nežinau.

ORE: Kiek pinigų išleidi „Escaladeo“ bezinui per mėnesį?

DJ Sezzy: Hmmm, Nuo 850 iki 1000 litų kažkur.

ORE: Jeigu galėtum susitikti su vienu žmogumi iš muzikos pasaulio, kurio jau nebėra, kas jis būtų?

DJ Sezzy: Be abejo, Tupacas.