Jon Kennedy: būgnijantis diskžokėjus

Šeštadienį šios patirties pasisemti galės ir vilniečiai.Beje, Vilnius muzikanto akiratyje atsirado jo paties iniciatyva ir galingojo “Myspace” dėka. Kaip prieš kelionę internetu pasakojo Jonas, jis buvo girdėjęs, kad Lietuva nėra ta vieta, į kurią plūsta užsienio artistai. Bet pakankamai “pasimaispeisinęs” visgi suprato, kad įdomi scena čia visgi egzistuoja, taigi užsimanė pats pasisvečiuoti ir… užkalbino lietuvaičius. Voila!

Nors Jonas atvažiuoja susukti DJ seto, jo muzikos parinkimas neleidžia abejoti, jog septyniolika metų, praleistų už būgnų, nenuėjo veltui. Po penkiolikos jis suprato, kad gana nurodinėti kitiems vienos ar kitos grupės muzikantams, kaip groti, geriau pačiam kurti visą muziką. Laimingo atsitiktinumo dėka savo žanro klasikas Mr.Scruff pasirodė besąs geras draugės draugas, taigi, Jono demo įrašas pateko į teisingas rankas. Voila – po kurio laiko buvo pasirašytas kontraktas su Braitono įrašų leidykla “Tru Thoughts”.

Tiesa, Braitone, gana populiarioje tarp britų muzikantų, vietoje, Jonas neapsistojo ir pasirinko ne mažiau romantišką Bristolį. “Bristolyje sutikau merginą, dabar su ja ir gyvenu. Tai vienintelė persikėlimo priežastis. Braitonas – gerai, bet jis per daug londonietiškas, o tai visiškai ne mano stilius”, – pasakojo Jonas, būsimiems turistams pridėdamas, kad savo mieste kartą per mėnesį, nakties “Rumour Control” metu, groja klube “The Elbow Room”, kuris be šokių salės turi ir nemažą biliardui skirtą erdvę.

Kodėl muzikanto ir kūrėjo biografijoje atsirado ir eilutė “diskžokėjus”? Dėl labai panašios priežasties, kaip ir tapimo kūrėju atveju – nebuvo su kuo groti taip dažnai, kaip norėjosi! Be to, gyvi pasirodymai dėl įvairių priežasčių visgi vyksta daug rečiau, nei yra galimybė stoti už pulto. Dabar Jono Kennedy kolekcijoje – virš 4000 plokštelių, į Vilnių atkeliaus apie šimtą.

Jonas jokiu būdu neapleidžia kūrybos – jau greitai pasirodys ketvirtasis jo albumas, dar anksčiau JAV įrašų kompanijoje “Organik Records” bus perleistas ankstesnis “Useless Wooden Toys”, o visiškai netrukus savo paties leidykloje “The Jon Kennedy Federation” (www.myspace.com/thejonkennedyfederation) bus išleista pirmoji plokštelė “Demons”.

Savo vardu spekuliuoti mėgstantis Jon turi ne tik “Jon Kennedy Federation”, bet naudoja tokius speudonimus, kaip “KRS Jon” bei 777. “Nepasakyčiau, kad po pseudonimais leidžiama kūryba skiriasi nuo tikrojo Jono. Tai darau daugiau dėl teisinių dalykų. Medžiagos turiu tikrai daug, be to, turiu pasiūlymų iš įvairių leidybinių kompanijų, taigi joms ir naudoju skirtingus vardus. Kaip jau minėjau, skambesio esmė lieka ta pati, bet varijuodamas vardais turiu galimybę išleisti ir kūrinius, kurie netiko didelėms leidykloms, pavyzdžiui, “Grand Central Records”, – šou biznio taisykles dėsto Jonas.

Leisti, atrodo, dar ilgai bus ką – muzikantas pripažįsta turintis “apie toną” niekaip nepabaigiamos medžiagos. “Kai kuriuos kūrinius “pagaminu” per dieną, kitų gimdymas trunka ištisą amžinybę. Štai per pastarąsias porą savaičių iškepiau keturis remiksus. Niekad negali žinoti, kiek truksi”, – guodžiasi jis.

Viename ankstesnių interviu Jonas teigė: “Mano tikslas – sutaupyti pinigų, nenoriu būti superžvaigžde, noriu tik patenkinti esminius poreikius”. Ar ypač turtingu šou versle jam pasirodė per sudėtinga?

“Sunku tapti turtingu todėl, kad dažnai reikia sakyti “taip” reikalingiems žmonėms, net jei manai priešingai. Nuoširdžiam žmogui tai sunku. Labai daug tokių “reikalingų” sutikau šiame versle. O aš atviras – sakau tai, ką manau, o manau tai, ką sakau. Nesiruošiu bučiuoti svetimų šiknų”, – teisę į savo nuomonę gina kūrėjas. Tiesa, jis neneigia to, kad muzika – tai karjera ir kasdienis darbas. Žinoma, tokia karjera daug malonesnė, nei atsitiktiniai darbeliai fabrikuose, bingo salonuose ar virtuvėse. “Dabar man moka už tai, kad turiu talentą linksminti žmones savo muzika”, – nesikuklina Jonas.

Tingių ir malonių ritmų naktį šeštadienį Joną palaikys internetiniai jo pažįstami iš kultūrinio susivienijimo Monday Jazz. Jie šnibžda, kad renginys taps įžanga į įdomius pirmadienius internete www.mondayjazz.com.