Kodėl American Idol (visdar) valdo?

Šiaip, „Amerikos Dievaitis“ turėtų neegzistuoti. Tai visiškas mainstreamas, kuris žmones jau seniai turėjo užknisti. Stebuklas, kad ir šeštajame sezone šis realybės šou vis dar sutraukia minias žiūrovų, o dalyviai parduoda milijonus albumų.

Keisčiausia, kad ir ciniškieji kritikai apie šou atsiliepia daugiausia palankiai. „Amerikos Dievaitis“ netgi nieko apie muziką neišmanačius ir interaktyviai nebalsuojančius žiūrovus paverčia visažiniais ekspertais, kurie intensyviai diskutuoja, kas yra „geras“ pasirodymas. Savaitė po savaitės, visuomenė, kuri nėra linkusi į savianalizę, klausią savęs, kas ir kodėl jai patinka.

Tai veikia: „Amerikos Dievaitis“ yra svarbiausia hitų kūrimo vieta visame šou versle. Jis visiškai užvaldė televiziją, o mažesnės stotys tai net lygina su tsunamiu. Kelly Clarkson, pirmojo „Amerikos Dievaičio“ nugalėtoja pardavė daugiau nei 8 milijonus albumų; ketvirtojo sezono lyderė Carrie Underwood – 5 milijonus. Muzikantai, dalyvavę šiame šou, tačiau nebūtinai tapę nugalėtojais, laimėjo Grammy (Clarkson), Country Music Awards (Underwood) ir net Academy Awards (Jennifer Hudson) apdovanojimus. Dabar kiekvienas, besisukantis šou versle, turėtų kreipti dėmesį į šį muzikinio realybės šou fenomeną ir į tai, ką šis fenomenas sako apie nacionalinį muzikinį skonį. Amerika kol kas nežino, kas laimės šeštąjį „Amerikos Dievaitį“, bet mes žinome – kaip buvo išbandyta, ginčytasi ir patvirtinta – kas mums patinka.

Mums patinka gyvenimiškos istorijos

„Amerikos Dievaitis“, kaip mėgsta kartoti teisėjai, yra dainavimo konkursas. Kiekvienas, kuris nori laimėti, privalo per labai trumpa laiką išmokti labai gerai dainuoti. Bet tai yra melas. Taip, dainavimas yra labai svarbi pasirodymo dalis. Įdomu, kaip toli Jūs nueitumėte žavėdamas vien stulbinančia išvaizda…? Bet vadinti šou vien dainavimo konkursu reikštų, kad atlikus kūrinį galėtum gauti bet kurį balą nuo 0 iki 100 ir nieko asmeniško.

Deja, pasirodymas ir yra pats asmeniškiausias dalykas. Taškus gauni dainuodamas, tačiau laimi pasakodamas istoriją. Vieni tai daro dainomis, kiti savo pasirodymą paverčia trumpučiu nuotykiu. Pavyzdžiui trečiojo sezono nugalėtoja Fantasia Barrino savo gyvenimo istoriją (paauglė mama su kūdikių ant rankų) susiejo su dainavimu: ji stulbinančiai aistringai atliko dainą „Summertime“, pavertusi ją lopšine. „Istorijos, kuo dalyviai buvo prieš tai, yra pagrindinis dalykas mezgant kontakatą su žiūrovu.“, – sako „Amerikos Dievaičio“ vedėja Ryan Seacrest. Kai dalyvis pasako: „Aš dirbau banke.“, žiūrovai nejučia pagalvoja „Oho, aš irgi dirbu banke..“. Čia gimsta pats svarbiausias ir tvirčiausias ryšys. Dalyviai tam tikra prasme tampa žiūrovų šeimos nariais.

Kartu tai yra ir „skudurų“ šou. Žiūrovams patinka stilingai aprengti, blizgantys ir netikru auksu šlamantys dalyviai. Publika jaučiasi esanti nematoma dieviška ranka, tiesa, grožiu neprilygstanti dalyviams, bet stumdanti jų likimus kaip figūras šachmatų lentoje. „Nežinia, kas atsitiks. tai yra gyvai atliekama muilo opera. O tam, kad žiūrovai galiausiai dalyvius imtų tapatinti su savo šeimos nariais, reikalingas ilgas ir sunkus darbas…“ – pasakoja vienas realybės šou kūrėjų Simonas Fulleris.

Mums patinka, kai laimi geri vaikinai

Amerika yra šalis tarp meritokratijos ir moralumo. Mes užaugome su filmais ir pasakomis, kuriose geri vaikinai visada nugali blogiukus. Bet vaikai subręsta ir patenka į darbo rinkos mėsmalę, kur viskas, deja, yra kitaip.

“Amerikos Dievaičio” balsavimas žaidžia mūsų jausmais. Laimėtojas nebutinai turi geriausiai dainuoti, visų pirma laimėtojas turi turėti charizmą ir mokėti subtiliai ja manipuliuoti. Nes jeigu dalyvis parodys, kad yra tvirtai įsitikines savo pranašumu ir pergale prieš kitus, tuomet jis iškart pralaimės.

Pavyzdžiui yra daugybė geresnių atlikėjų už Paris Hilton ar Ashlee Simpson, kurie parduoda vos kelis tūkstančius albumų. Tačiau jie neturi charizmos arba nemoka ja manipuliuoti. Žvaigždė yra ne tik puikūs vokaliniai duomenys, bet ir sugebėjimas kada reikia atrodyti prastesniu nei iš tikro esi. Jeigu tuo netikite, dar kartą pažiūrėkite “Amerikos Dievaitį”.

Mums patinka būti nustebintiems to, ką jau pažįstame

“Amerikos Dievaitis” panašus į muzikos muziejų, kuriame reikšmingiausia pop muzika sumaišyta su multiintegralia nostalgija: bigband melodijos, disco ritmai ir THE CURE. Tikriausiai tai netinkamas būdas rasti/pagaminti pop žvaigždę, bet tiesus kelias įtikti visiems: nuo banalių namų šeimininkių iki kostiumuotų bankininkų.

“Statistinis tėvas net neįsivaizduoja, kas yra tokios grupės kaip ARCADE FIRE, MMS ar FALL OUT BOY.” – pasakoja realybės šou rengėjai. “Amerikos Dievaitis” yra savotiškas ryšys tarp kartų, juo gali džiaugtis ir tėvai ir vaikai. Tai didžiulis privalumas ir paskatinimas vyresniems žiūrovams, mat norėdami su savo vaikais kalbėti apie “Amerikos Dievaičio” pasirodymus jie privalo pasidomėti šiuolaikine muzika.” – tęsia “Amerikos Dievaičio” kūrėjai.

Mums nepatinka seksas

Pajuokavau, bet “Amerikos Dievaičio”auditorijai jis tikrai ne prie širdies. Kitaip tariant, atsiranda poreikis, pabėgti nuo supersekzualizuotos viešosios erdvės į netrualią. Tai reiškia, jog egzistuoja stiprus laidos, kurią ramiai galima žiūrėti su vaikais nebijant, kad ekrane pasirodys nuogo vyriškio siluetas, poreikis. Iš tikrųjų, realybės šou dalyviams vaikinams reikia pasiekti, kad suaugusios moterys už juos atiduotų savo balsą ir tuo pačiu pernelyg dideliu vulgarumu neišgąsdinti vaikų.

Kita vertus, hip-hopo ir rokenrolo stiliaus koncerte esmė yra swingas, merginos kurtinančiai spriegia tik pamačiusios, kaip gražuolis vokalistas svaiganančiai užsiverčia mikrofono stovą… Jos neprisipažins, bet maždaug kas antra mielai atsidurtų stovo vietoje. Šiuo atveju “Amerikos Dievaičio” dalyviams sunkiau, nes publiką jie turi paimti ne seksualumu, o kitokiu žavesiu. Kokiu, spręskite patys…
Vertėtų pasidomėti, ar tokie atlikėjai kaip Kelly Clarkson, netapę “Amerikos Dievaičio” nugalėtojais, būtų pardavę milijonus albumų ir laimėję prestižinius apdovanojimus. Ar jie yra PR kūriniai, ar iš tikrųjų turi talentą? Greičiausiai į abu klausimus atsakymas yra taip. Ir dar tiesa, kad realybės šou tapo savotišku modernios visuomenės pop kultūros požymiu ir be abejo didžiule pinigų darymo mašina bei hitų kepimo vieta. Tad nenustebkite, jei pabusite vieną rytą ir suprasite, kad Jus filmuoja…