ELINAS.DE

Juk grupė, taip ir pavadinta – ELINAS – jau susilaukė Šiaurės Reino – Vestfalijos spaudos pagyrimų už gaivius indie roko vėjus. ELINAS favoritų sąraše galime pamatyti Dave Matthews Band, John Butler Trio, THE KILLERS, TIGER LOU, BLOC PARTY, PANIC! AT THE DISCO, LHAMA, PALE, INTERPOL, COLDPLAY… Tad skubame padaryti pirmąjį „lietuvišką“ interviu…

Papasakok apie savo grupės pradžią, kaip atsiradai Vokietijoje, kaip sutikai dabartinius grupės draugus ir taip toliau…

Elinas: Pradžia buvo ganėtinai ilga. Kadangi dar Lietuvoje gyvendamas rašiau dainas ir turėjom grupę, ši mintis manęs neapleido ir Vokietijoje, kada 1993 metais tėvų deka atsidūriau Vasario 16-osios gimnazijoje. Tuomet, deja, trūkdavo laiko muzikai, kadangi “tapetavom” sienas vokiškos gramatikos lentelėmis ir stengėmės kuo greičiau jas įsisavinti. Tačiau muzika buvo geras ventylis tokiai kasdienybei. Kartais tas ventylis prapliupdavo naktimis… – bendrabučio kaimynų “džiaugsmas” būdavo neapsakomas. Žinoma, buvau ne vienas, kuris tuo užsiėmiau, buvo linksma ir įvairiapusiška klasė, kiekvienas turėjom kažką savo, ypatingo. Tačiau mes, muzikantai, kaip Vytautas Lemkė, Viktoras Diawara, Justas Čekuolis ir daugelis kitų talentų, ilgesnę laiko dalį praleisdavome gimnazijos roko kambaryje. Baigę gimnaziją, išsilakstėme po įvairiausius pasaulio kampelius. Taip gyvenimas prasidėjo vėl iš naujo. Nuo tada užsiėmiau profesiniais mokslais.

Ir tik 2001 metais, studijų dėka papuolęs į Miunsterio miestą, susipažinau su pirmuoju mūsų grupės būgnininku. Tuomet ir kilo mintis kurti grupę. Jam patiko mano vardas, todėl ir pasiūlė ją tiesiog taip ir pavadinti – „elinas“. Po ilgų ieškojimų, galų gale buvome tikras internacionalus kolektyvas: Elinas Venckus iš Lietuvos, Anton Jakovlev iš Rusijos, Jonathan Ihlenfeld-Cuniado iš Ispanijos ir Rolf Laakmann, vokietis. Deja, pirmasis bosistas išvažiavo gelbėti banginių į Ispaniją su GREEN PEACE ir pamiršo, kad reikia kada nors grįžti [juokiasi]. Vėliau susipažinome su būgnininku Dennis Abstiens ir bosistu Johannes Frankenberg. Visi grupės nariai šiuo metu gyvena Miunsteryje…

Taigi, gyvenate viename iš labiausiai urbanizuotų Vokietijos regionų, ką jums tai reiškia? Kuo Miunsteris skiriasi tarkime nuo Miuncheno, Kelno ar Berlyno? Ar yra kokia specifinė muzikos scena, ar dažnai važinėjat į koncertus, ar čia geriau gyventi?

Rolfas:: Miunsteris šiaip yra vidutinio dydžio miestas, apie 250 tūkst. gyventojų… ne toks jau ir didelis Vokietijos masteliu. Nepaisant to, muzikos scena čia yra pakankamai gyvybinga, nes yra daug jaunų žmonių, kurie mokosi universitete. Privalumas yra paprastas bet pritrenkiantis: čia nėra tokios didelės konkurencijos. Jei groji tokiam mieste kaip Berlynas, kur gyvena 4 milijonai, tai reiškia kad tą pačią dieną vyks tikrai ne vienas koncertas. Miunsteryje gali būti daugiau atsipalaidavęs… [šypsosi].

Ar kiekvieno vokiečio svajonė yra patekti į Rock Am Ring / Rock In Park?

Rolfas:: Tikrai būtų šaunu ten sugroti. Tokia žmonių masė tikrai nuneštų stogą. Kita vertus… nedideli koncertai yra ne blogesnis dalykas. Jie tiesiog kitokie. Esi arčiau publikas. Man geriau groti šimtui žmonių, kurie šėlsta mažame klube priešais tave, nei 20 tūkstančių kurie stovi prieš tave lauke ir nuobodžiauja.

Jūs ir patys šiais metais grosite ne viename festivalyje savo regione, kur susirenka tūkstančiai – pavyzdžiui, Stemwede. Kaip atrodo tokie festivaliai Vokietijoje? Kodėl juose įdomu groti?

Rolfas:: Visada šaunu groti atvirame ore. Kaip jau sakiau, dažnai nesvarbu, kiek žmonių yra koncerte. Svarbu, kiek jie užsidegę, kiek jie linksminasi per koncertą. Aišku, festivaliai dar yra labai priklausomi nuo oro. Kai pradeda lyti ir žaibuoti, visi džiaugsmai baigiasi.

Kaip pradėjote groti tokiu stiliumi kaip (indie) rokas?

Elinas: Kadangi iki šiol esu parašęs apie 600 dainų, deja, ne visos realizuotos, tai kaip ir galėčiau teigti, jog groju visokio stiliaus muziką. Iš esmės tai aplinka, kuri nori žinoti, kokiai terpei priklauso vienas ar kitas kūrinys. Tiesiog darau, kas šauna į galvą, o po to bandome nustatyti, kas tai galėtų būti.

Kam skirtos jūsų/tavo dainos?

Elinas: Kartais tiesiog orui, žaviai akimirkai, nakties tylai, liūdesiui, nerimui, laisvei… o kartais tai tiesiog pirštai, kurie suranda vietą ir išgauna vieną ar kitą garsą ir atjungia viską, kas racionalu. Gimus melodijai, būna gimdomas tekstas, man jis ne tiek svarbus, kiek melodija.

Paminėkite jums labiausiai įsiminusius pastarųjų metų albumus? Ar buvo tarp jų tokių, kurie pakeitė jūsų gyvenimą?

Elinas: Mano manymu, ne albumai keičia gyvenimą, o žmonės.

Ar lengva Vokietijoje „prasimušti“? Ar vis dar reikia turėti kontraktą su didele leidybine kompanija, o gal dabar užtenka interneto…? MySpace turite 2500 „draugų“ …

Elinas: Be abejo, kontraktas su didele leidybine kompanija atveria duris į sėkmę, atlieka daugelį darbų, kuriais atlikėjas net nebūtinai yra pajėgus užsiimti. Tačiau anksčiau ar vėliau viskas priklauso nuo klausytojo.

Iš viso, ar Vokietijoje prasidėjo 90-ieji, ar viskas yra taip pat kaip prieš dešimt metų? Iš ko jaučiasi, kad atėjo nauji laikai, nauji požiūriai, o gal priešingai?

Rolfas:: Muzikantų pasaulyje svarbus dalykas buvo tas, kad kiekvienas dabar gali įsigyti kompiuterį. Su tuo atėjo tam tikras profesionalumo lygis. Netgi jaunos grupės turi gerai suprojektuotą dizainą, kokybišką demo, lipdukus su logotipu, ženkliukus… visa tai galimybės, kurias duoda kompiuteris.

Kultūrine prasme, man atrodo, kad internetas nulemė revoliucinius pasikeitimus. Ne tik laisvalaikyje ar šou versle, bet ir todėl, kad atsirado pasaulinis, beribis socialinis tinklas. Paimkime tą patį MySpace. Žmonės iš viso pasaulio gauna pagrindą, kaip jiems susitikti ir mokytis vienas iš kito. Nuo tokios galimybės važiuoja stogas! Liūdna, kad daugelis pamiršta, koks didelis privalumas yra galėti kasdien nemokamai bendrauti su viso pasaulio kultūromis.

Kaip jums atrodo, ar MP3 “nužudys” garso įrašų parduotuves?

Elinas: O ar tai jau neįvyko? Kiekviena naujovė bet kokiu atveju kažką keičia mūsų gyvenime, kažkam iš to gerai, o kažkas nuo to kenčia.

Elinas: ANTIS… SKAMP – pasirodymas Palangoje.

Kokią futbolo komandą palaikote? Ar teko žiūrėti eee Vokietija – Lietuva Niurnberge ar Italija – Lietuva ?

Elinas: Deja, futbolu nesidomiu. Širdyje vis dar Krepšininkas [juokiasi]…

Metų frazė jums… // The phrase of 2007 for your band.

Elinas: PIRMYN!!!

Ačiū jums / Vielen Dank, ORE>NET