Interviu su Opus 3

Bene labiausiai panašūs muzikiniu skoniu, idėjomis bei tikslais, Ore.lt draugai, kolegos ir artimieji radijo stoties „Opus 3“ šeima šią savaitę švenčia dviejų metų eteryje sukaktį. Ta proga vietoje atviruko jiems išsiuntėme keletą klausimų, į kuriuos atsakė trys gerai pažįstami šios radijos stoties vedėjai.

Kaip prisimenate savo pirmąją dieną „Opus 3“? Kaip jums pasiūlė ten dirbti? Ką pagalvojote, pirmą kartą „gyvai“ išvydę savo vadovus, kolegas?

Dovydas Bluvšteinas: Dirbti pasiūlė Darius Užkuraitis. Nepamenu kada jį pirmą kartą sutikau, tai buvo seniai. Po gana ilgos pertraukos grįžau į radiją, tad per pirmą laidą pridariau klaidų. Kolegos labai patiko, visi pasirodė simpatiški, entuziastingi, darbštūs. Pirmas įspūdis pasitvirtino.

Renata Gaudinskaitė: Prisijungti pasiūlė netikėtai. Sutikau Darių Užkuraitį (esame buvę radijo kolegos), kuris sako: „Mes kuriame naują stotį, ką manai?“ Kai paklausiau, ką ji gros, ilgai negalvojau. Darius net nepatikėjo, kai paskambinau ir pasidomėjau, kada pradedame. Pirmoji diena… Vyko filmavimas „Labam rytui“ apie startą, daug žmonių, judėjimo… Kolegas pirmąkart išvydau gerokai anksčiau prieš eterį. Visi pasirodė malonūs, įdomūs bei paslaptingi. Tos pačios muzikos mėgimas visgi daug reiškia…

Richardas Jonaitis: Nors prieš tai radijo stotyse pradirbau daugiau nei penkerius metus, pirmomis darbo dienomis jaučiau kažkokį nerimą; žinojau, kad lyginant su ankstesne darboviete kardinaliai pasikeitė auditorija. O siūlyti niekas man nieko nesiruošė. Manau Darius Užkuraitis nelabai ir nutuokė apie mane. Pasisiūliau pats, nugalėjo potraukis muzikai, o visos kitos sąlygos nebuvo tokios jau ir svarbios. Dabar manau, kad tai buvo vienas geriausių žingsnių mano gyvenime. Kolegos priėmė labai draugiškai, visi atviri ir pasirengę padėti. Didžiausią įspūdį paliko Dovydas – galvojau: „Vau, čia tai rokenrolas“. Povilas pribloškė savo žiniomis apie elektroninę muziką, o Marius – bendrais pomėgiais

Kas yra svarbiausiai dirbant radijo eteryje, ko dažnai neįvertina klausytojai?

D.B.: Nemanau, kad klausytojai domisi darbo radijuje specifika, jiems svarbu rezultatas.

R.G.: Klausytojai viską įvertina, kas svarbu radijo eteryje.

R.J.: Svarbiausi yra klausytojai priimantys mūsų grojamą muziką.

Kas sudaro „Opus 3“ grojaraštį, kiek kiekvieno indėlio čia yra?

D.B.: Kiek žinau – Darius Užkuraitis.

R.G.: Grojaraštis – vadovo prerogatyva. Mūsų indėlis gali būti grojaraščio kūrinių eiliškumas. Žinoma, kalbamės apie kūrinius, kurie atsiranda eteryje, pasiūlome naujų. Bet galutinis sprendimas priklauso nuo D. Užkuraičio.

R.J.: Kaip minėjo kolegos, grojaraštį sudaro mūsų vadovas Darius, bet džiugu, jog į kiekvieną pasiūlymą žiūrimą geranoriškai, galimas šioks toks kiekvieno iš mūsų indėlis į muziką, nes žinoma, kad klausome daug muzikos, sekame naujus albumus, važinėjame į festivalius ir išgirstame tai, ko dar nėra mūsų eteryje. Taip ir pildome grojaraštį.

Ar „tyčia“ grojate daugiau lietuviškos muzikos?

D.B.: Labai tyčia

R.G.: Tyčia. Ir visuomet į tai stengiuosi atkreipti klausytojų dėmesį – kartais lietuviai taip „užsimaskuoja“! Niekuo nenusileidžia pripažintoms muzikos pasaulio garsenybėms, o kartais man net labiau patinka.

R.J.: Bet koks geras kūrinys sukelia pakilias emocijas, įkvepia, paklaidina, o jei tai mūsiškių darbas – dvigubai smagiau. Džiugu, kad jau yra erdvė, kur lietuvių atlikėjai gali nešti savo kūrinius, negalvodami, kad tai bus pavadinta neformatu. Tikiuosi, tas žinojimas juos skatina kūrybai.

Žavus tas lietuviškos muzikos pasaulis iš tikro. Kažkada galvojau: „Bėda – popsas vien tik aplink.“ Bet nė velnio – mes turime kerinčių atlikėjų. Supuvosios ir subanalėjusios tik viršūnėlės. Bet mūsų pasaulis – nuostabus. Dėl Leono Somovo su Jazzu, Freaks On Floor, Ponis ir klaidos, Vidžio su Mario Basanov galėčiau kas rytą gerti tik bulvių sunką ir vis vien jausčiausi laimingas.

Penki svarbiausi, jūsų nuomone, visų laikų lietuviški albumai?

D.B.: Antis – Antis, Bix – Akli kariai, Fojė – Žodžiai į tylą, Saulės laikrodis – Prie kiekvienų durų, Vytautas Kernagis – Akustinis.

R.G.: Vientisų albumų neišskirčiau, nebent kino filmo „Velnio nuotaka“ garso takelį.

R.J.: REQUIEM – Niekam nežinomi žmonės, SEL – Guma, Andrius Mamontovas – Tyla, Kardiofonas – Šliaužk į kopas (berods taip vadinasi) ir greit pasirodysiantis „Opus 3“ rinkinys.

Jūsų naujausi atradimai muzikos pasaulyje.

D.B.: Post-metal, nu-gaze.

R.G.: Naujųjų Lietuvos elektroninės ir šokių muzikos kūrėjų darbai.

R.J.: BOOM CLAP BACHELORS ir visa leidybinė kompanija „Music for Dreams“ ; CocoRosie, Fujiya & Miyagi, Telefon Tel Aviv, Loacs, Valgeir Sigurdsson, lietuvaičiai Freaks on Floor ir, aišku, galimybė slaptai įsinešti į festivalį mažą buteliuką viskio paslėptą guminiuose batuose.

Koks geriausias pastarųjų dviejų metų koncertas, kuriame teko būti?

D.B.: Sunku prisiminti. Galiu pasakyti, kad man šios vasaros geriausias festivalis – „Regeneratorius“.

R.G.: Laukiu naujo „geriausio“, nes jau trečius metus iš eilės lieka tas pats – 2005 m. Jean-Michel Jarre koncertas „Space of Freedom“ Gdansko laivų statykloje.

R.J.: Skiriu pirmą vietą GOOSE koncertui Roskildės muzikos festivalyje 2007 metais. Galvojau, kad išprotėsiu… Ir dabar nesu tikras, ar taip neatsitiko.

Kaip bendraujate su savo klausytojais? Jei gaunate elektroninius laiškus – į juos atsakote ar ištrinate? Ar apskritai gaunate… laiškų?

D.B.: Atsakau į jų postus „Opus3“ tinklalapyje. Klausytojų laiškų negaunu, apskritai – gaunu.

R.G.: Netrinu.

R.J.: Bendrauju dažniausiai „Opus 3“ internetiniame puslapyje, jei parašo kokį komentarą. Tik pastebėjau, kad nemėgstu atsakinėti į kritikuojančius, bet priimu kritiką, nors ir nėra malonu. O šiaip, tai aišku, kad bendrauju, dažnai renginiuose susitikę pakalbam, kažkaip pasimatome.

Ar buvo atvejų, kai jus atpažino… iš balso?

D.B.: Taip

R.G.: Buvo. Vienas. Bet seniai. Dar „Opuse“ nedirbau

R.J.: Buvo, bet dažniausiai sako, kad kažkur girdėtas balsas. Tada aš atsakau, jog man –taip pat.

Kokius portalus ir blogus skaitote? O knygą po pagalve ar laikote?

D.B.: AMG, Wiki, muzikos ir muzikos verslo portalus. Knygą ne po pagalve laikau, o šalia.

R.G.: Internete dažniau skaitau spaudą. Žinoma, ir tai kas įdomu – apie muziką, kiną, sveiką gyvenseną ir kitus gražius dalykus Mėgstu po lietuvių kūrėjų blogus paklaidžioti. Ir miegu be pagalvės.

R.J.: Visada paskaitau Ore, Pravda, DJscene, Gramofoną, G-tašką, Resident Advisor, mokslo ir technologijų portalus, taip pat žaliųjų, jogų erdves ir aibę kitų.

Su knygomis labai draugavau prieš kokius 3 metus. Buvo toks poros metų etapas, kai skaitydamas praleisdavau kokias 8 valandas per parą. Nuostabiausios kelionės per įvairiausius laikmečius, žemynus, istorijas. Knygoms jaučiu nuostabią ir tyrą meilę, tik gaila, kad dabar retai kokią beatsiverčiu. Nugalėjo trumpi žurnalų „Istorijos“, „Geo“, „Verslo klasė“, „DJmag“ paskaitinėjimai. Beje, viena iš paskutiniųjų perskaitytų buvo Joey Goebel „Kankinkite artistą“. Rekomenduoju.