Klaipėdos „ArtLab” galerijoje – politinio meno iš Slovakijos paroda

Vos porą mėnesių veikianti meno laboratorija-galerija „ArtLab” (Tiltų g. 19) šį penktadienį kviečia į jauno ir perspektyvaus dailininko iš Slovakijos – Patriko Krišako personalinę parodą „Siela Sieluota” („Duša duševna”).

Tai bus trečioji ekspozicija, uždarysianti Slovakijos ir Čekijos parodų ciklą, kuriuo „ArtLab” iniciatoriai siekė parodyti pastaruoju metu šių šalių kurėjams aktualų skirtingo pobūdžio meną.

Anksčiau galerijos lankytojai galėjo susipažinti su naujųjų medijų įtakotu vizualiuoju menu jau gerai žinomos erotinės temos kontekste: Erikas Bartoš pristatė „pinhole” arba „camera obscura” fotografijos darbus, o Michalas Šimonfy – fotokoliažo bei video darbus. Šių menininkų kūrinius vis dar galima išvysti „ArtLab” galerijoje bei virtualioje erdvėje adresu www.artlab.lt.

Parodos „Siela Sieluota” autorius P.Krišakas – labai įdomus tapytojas. Jo darbuose galima rasti daugybę elementų, kurie jį įtakoja ir kaip kūrėją, ir kaip jaunosios menininkų kartos atstovą: nuo postmodernizmo atgarsių iki gatvės meno stiliaus siužetų. Čia persipina tradicinės technikos ir šiuolaikinės tendencijos – aliejus, drobė, arterioliniai dažai, trafaretai.

P.Krišakas laikomas aktualaus, politinio meno atstovu – jo darbams nemažai įtakos turi kapitalistinių šalių ekspansija į gimtąją Slovakiją akcentų. Tuo pačiu autorius sugeba į antiglobalizmo bei monopolizmo problemas pažvelgti per lengvo humoro prizmę.

Ekspozicijos bus demonstruojamas kelių tapybos darbų ciklas, kurį iš esmės galima vadinti retrospektyva, nes čia eksponuojami skirtingais laikotarpiais kurti Patriko darbai.

„Manome, jog labai svarbu pristatyti Klaipėdos publikai kuo daugiau jaunų menininkų, parodyti daugiau kitokio meno – ne tik vertinamo ar rekomenduojamo įvairaus plauko kritikų,- teigė „ArtLab” atstovai, – Tai aktualu ne tik patiems kūrėjams, kurie turi teisę į meninį bendradarbiavimą nepaisant jų amžiaus, tautybes ar gyvenamo miesto, bet ir Klaipėdos kultūriniam gyvenimui, kuris pastaruoju metu gerokai apsnūdęs. Mūsų iniciatyva byloja apie bendrus siekius, o ne apie konkurenciją.”

Beje, kovo pabaigoje „ArtLab” meno laboratorijos iniciatoriai Klaipėdos dailės parodų rūmuose ruošiasi įgyvendinti projektą „Sublimacija”, kuriame dalyvaus ne tik minėti kūrėjai, bet ir atstovai iš kitų meno žanrų kaip choreografija, muzika, video menas. Juo bus siekiama gyvai pademonstruoti kaip skirtingų amžiaus, lyties, tautybės, gyvenamosios vietos bei meno sričių atstovai gali dirbti kartu uostamiestyje.