„Latvijos TV On The Radio“

„Mūsų TV On The Radio“ – taip Latvijos indie muzikos gerbėjai vadina vieną labiausiai „įelektrintų“ savo indie grupių Basta, ir jie nesikrato niujorkiečių įtakos, bet taip pat sakosi esantys neabejingi daugeliui kitų šio stiliaus grupių, apie ką ir yra šis interviu.

ORE: Kaip prasidėjo grupė Basta? Ar dar atsimenat tą vakarą, o gal tai buvo rytas?

basta: Mūsų trejetukas – Martinš, Sandris ir Nauris jau iki tol grojo visokiose nelabai sėkmingose grupėse. Tada svajojome groti hardcore, pankroką, nors iš tikrųjų nelabai žinojome, ko norime. Po to mes sutikome talentingą bosininką Ronalds, kuris grojo jau labiau sėkmingose įvairiose grupėse. Pirmą repeticiją keturiese surengėme 2006 pabaigoje, ir tai buvo įsimintina, nes pakeliui į repeticijos vietą Nauris pakliuvo po mašina ir buvo nuvežtas į ligoninę…

Bet jį apžiūrėjo daktarai, peršvietė, nieko nenustatė, jis pasiekė repeticiją ir buvo sukurta pirma daina. Tiesa, tuo metu mes daugiausia improvizuodavome, eksperimentuodavome ir neturėjome aiškios idėjos, kokią muziką norėtume sukurti.

Tiktai praėjusių metų pabaigoje prie mūsų prisijungė būgnininkas Matīss, ir tai buvo kaip ir tikros grupės pradžia, nes turėjome jau daug kūrinių ir pradėjome koncertuoti. Ir 2008 pabaigoje radome dar vieną naują narį – Viesturs. Jis įnešė į grupę dar daugiau „electro“, eksperimentinių garsų ir pagaliau mes galėjome pasakyti, kad radome savo „soundą“.

ORE: Kas sugalvojo tą pavadinimą Basta, ir ką jis reiškia? Ar tai Egipto džiaugsmo ir klestėjimo dievas Basta, ar tai „galas“ ispaniškai, ar dar kas nors latviškai?

basta: This is the end. My only friend, the end. Iš tikrųjų, vokalistas Martins surado šį pavadinimą, ir kiti grupė nariai nebuvo prieš, ir jis toks pasiliko. Galite galvoti kaip norite – kaip jau minėjote, šis vardas turi daug reikšmių…

ORE: Tai jau dabar Rygoje yra basta, ar dar ne?

basta: Ne, dar ne visiškai basta, bet mes labai labi stengsimės, kad taip būtų…

ORE: Jūsų puslapyje parašyta, kad grojate manieringą pankroką (lat. “manierisks pankroks”), kas tai yra?

basta: Taip mes interpretuojame savo muzikos stilių. Žinote, mene būna manierizmas, kai meno kūriniai pilni puošybos, ornamentų. Mes iš esmės grojame pankroką, bet tai ne tas purvinas pankrokas, nes mes naudojame daug garso efektų ir mūsų dainos melodingos. Būtų neteisinga mus vadinti pankroko grupe, nes mūsų kūriniai skamba per daug melancholiškai ir jausmingai, kad būtų pankrokas. Tai ir sugalvojome šį žodžių junginį, kad geriau apibūdinti savo muziką.

ORE: Kas dar Latvijoje ar pasaulyje groja „manieringą pankroką“?

basta: Apie tai net nepagalvojome… Tai nėra kažkoks oficialiai priimtas muzikos apibrėžimas – bet gal kokią nors dieną bus…

ORE: Ar yra latvių artistų, kurie jus įtakojo?

basta: Sunku pasakyti, nes iš tikrųjų mūsų tikslas yra neskambėti kaip Latvijos grupėms. Tai nėra taip, kad mes jų nemėgstam, tiesiog nenorim skambėti kaip „tipiška latviška“ grupė. Bet mus įtakojusių sąrašas tikrai yra labai platus. Iš latvių, jame tikrai bus Aurora, Dzeltenie Pastnieki…. ir Imants Kalninš (žinomas latvių kompozitorius, studijavęs išlikusį baltų paveldą, kurį vėliau grojo hard roko grupės, tokios kaip Perkons – red. past.)… ir net Peteris Vasks (dar vienas šiuolaikinis latvių kompozitorius, kurio kompozicijas atlieka pvz. Kronos Quartet ).

ORE: O yra kažkoks geriausias latviškas filmas? Ar jie visi depresyvūs, kaip lietuviški filmai?

basta: Dabar Latvijos filmai suprastėjo, bet yra gerų pavyzdžių iš praeities – „Ceplis“ (toks Latvijos 70-ųjų „Frank Kruk“ – red. past.), „Pie Bagātās Kundzes“ ( – „Turtingai panelei“ – dar viena satyra nufilmuota 1969 ), „Elpojiet dziļi“ (dar viena 7-to dešimtmečio juosta apie prie sistemos nepritapusį kompozitorių), Purva Bridējs ( „Purvabridys“ – dar vienas 60-tųjų hitas apie arklininko ir tarnaitės meilę – red. past.) ir taip toliau….

ORE: Ar yra koks modernus Latvijos rašytojas kurį mums parekomenduotum?

basta: Mes po mokyklos baigimo nelabai ką iš knygų skaitėm… Patikdavo Erikas Adamsonas … bet jis šiandien jau nemodernus.

„Zvera“ ar „Positivus“? O gal kažką dar galima Latvijoje vasarą daryt? < ?b>

basta: Taip, mes irgi galvojame apie vasaros koncertus, bet dar nenutarėme, kur grosime…

Kas dabar yra geriausios grupės pasaulyje? Turiu omenyje, šio dešimtmečio grupės?

basta: TVOTR, The Go! Team, Xiu Xiu, LCD Soundsystem, Radiohead, Mogwai – pasaulyje yra daug gerų grupių, bet tik kelios yra geriausios.

ORE: Ar jūsų draugiem.lv puslapyje (Lietuvos frype.lt analogas) tarp fanų daugiau berniukų ar mergaičių?

basta: Turi to paklaust to portalo….

ORE: Tada, kodėl jūsų nuotrauka draugiem.lv su pamušta akimi?

basta: Atsakymas slepiasi pirma ėjusiam klausime….

ORE: Taigi, gal kokia istorija apie „braliukai“ ir rokenrolą…?< ?b>

basta: Yra kelios istorijos apie „braliukus“, bet be rokenrolo, tai gal kitą kartą…..

Penktadienį, kovo 13 dieną Basta pasirodys vakarėlyje „Bang Bang“ kartu su Colours of Bubbles ir indie rock muziką propaguojančiais Bang Bang DJs.

www.myspace.com/bandbasta
www.draugiem.lv/music/musician.php?mid=46322