Toro Bravo – Skausmas nieko nereiškia (Pasidaryk Pats, 2009)

Dar praėjusiame amžiuje pradėję groti vilniečiai Toro Bravo metus pradeda su nauju – jau šeštuoju – albumu. Kai kas aplink kalba, kad jis – geriausias grupės diskografijoje. Grupė visada garsėjo tuo, jog kiekviename jų įraše išgirsdavai bent po kelis įsimenančius gimtojo miesto gatvių himnus. Panašu, kad dauguma Skausmas nieko nereiškia kūrinių pretenduoja ilgam įstrigti atmintyje.

Šią apžvalgą rašau apsilankęs paskutiniame Toro Bravo koncerte „prieš ilgą pertrauką“ – grupė eilinį kartą neatlaikė narių migracijos. Eilinį, nes iš originalios sudėties telikęs idėjinis kvarteto atamanas Čiubas. Tiesa, tarp šio įspūdingo stoto vyro ir grupės pavadinimo, su visa pagarba likusiems muzikantams, drąsiai galima dėti lygybės ženklą. Jei nutils ir ši grupė, galima kalbėti apie kartų kaitą LT pankroko scenoje – Toro Bravo buvo paskutiniai amžių sandūros mohikanai.

Albumo trukmė „pankrokinė“ – tik 25 minutės, tačiau Toro Bravo niekada nepilstė iš tuščio į kiaurą. 10 pankroko gabalų su oi! priemaišomis ir melodingai-galingais priedainiais. Buvusio grupės būgnininko Edvo (ex-LMP, Frekenbok) padarytą įrašą apdirbo ir sutvirtino Brainers lyderis Pablo savo studijoje. Rezultatas – „torobraviškai“ sausokas, tačiau gyvas ir galingas skambesys. Kaip patys dainuoja: „Jei darau, tai ne chaltūrą / Iš širdies ir ne kitaip“.

Be jokios abejonės, išskirtinumo pasauliniame kontekste grupei suteikia tekstai lietuvių kalba ir kartais iki tikro skausmo pažįstamos temos ją suprantantiems. Čiubas, grįžęs iš turo Europoje, džiaugėsi, kaip ispanai dainavo „lietuviškai“. „Iki lempos man tikrai / va tokie vat reikalai / aš paprastas iš čia / nepabuvęs viršuje / perspektyvos neturiu / negerų priviręs reikalų / karoče ragas / moralinis nabagas“. Ne daug lietuviškų, nebūtinai pankroko, grupių, kurioms grojant, gali kartu traukti dainą. Tekstai tiesiog virpa nuo kvietimo nemiegoti, atsistoti, galvoti ir kovoti: „Čia tiesa, o ne prikolas / man gyvenimo gėlynas / tau maištingas rokenrolas“.

Netikėtai smagus posūkis Toro Bravo albume – ironiškas gabalas „KHS“, įrašytas kartu su kolegomis iš grupės VATAIPVAT ir skirtas vienam Vilniaus scenos veikėjui. Grupės skambesį papildo ska gitara ir pučiamieji. Be jau žinomo kūrinio „Jokios politikos“ versijos, naujos dainos papildo lietuviško pankroko aukso fondą tokiais kūriniais kaip „Kol gyvus mus matai“, „Rokenrolas“, „Duskit, lochai“ ir, be abejonės, programiniu Vilniaus gatvių kūriniu „VG Hooligans“.

Toro bravo „Rokenrolas“

Tiesa, būtina paminėti, kad Torp Bravo nėra politiškai korektiški, o viršelis netgi galėtų susilaukti priekaištų už smurto propagandą. Jie netiki gražiais pažadais iš televizoriaus ir mano, kad prieš smurtą reikia kovoti jo paties ginklais. Ir ne tik scenoje.

8/10