„ArtLab“ galerija jaunuolius kviečia kurti Klaipėdoje

Norėdami vystyti jaunųjų menininkų saviraiškai tinkamą aplinką ir taip skatinti juos kurti Klaipėdoje, meno laboratorijos „ArtLab“ iniciatoriai šį penktadienį, balandžio 3 d., 18 val. atidaro dviejų jaunų autorių – Edgaro Andriūno ir Henriko Riškaus – tapybos ir grafikos darbų parodą.

Savo stiliaus paieškas pradedančius dailininkus, fotografus bei kitus menininkus dažnai traukia didmiesčiai, kur galima rasti jau paruoštas bei tinkamas sąlygas aktyviai imtis veiklos bei realizuoti jos rezultatus.

Todėl neretai net tokie miestai, kaip Klaipėda praranda jaunus ir potencialius kūrėjus, kurie svarbūs vystant aplinkos patrauklumą ne tik patiems gyventojams, bet ir turistams ar komerciniams investuotojams.

„Organizuodami parodas „ArtLab“ galerijoje tikimės suteikti motyvacijos jauniesiems Klaipėdos menininkams, kad šie grįžtų į gimtinę bei kurtų ir pristatytų savo darbus čia“, – teigė ekspozicijos sumanytoja Violeta Melnikova.

Vienas iš parodos autorių – Klaipėdoje gimęs, bet šiuo metu šiuo metu sostinėje gyvenantis dailininkas Edgaras Andriūnas.

Jo darbuose persipina jaunatviškai drąsūs tapybiniai gestai ir klasikinio Lietuvos ekspresionizmo atgarsiai. Ryškios spalvos, netikėti šviesos bei tamsos kontrastai ir švelnūs bei jautrūs siluetai tarsi bando prasimušti iš šio margumo, sukelia dviprasmiškus jausmus: jaučiamas ir vasariškai vaikiškas džiaugsmingumas, ir paaugliško liūdesio romantizmas.

Parodos pavadinimas „Šnipinėjimas“ tiksliai atskleidžia autoriaus tapybos viziją: jis tarsi slapčia stebi aplinkinio pasaulio grožį ir iš jaunatviško maksimalizmo narvelio tarsi nenorom parodo savo romantiškąją tapytojo sielą. Jimo Morisono žodžiai „I am the spy in the house of love“ („aš esu šnipas meilės namuose“) puikiai iliustruoja autoriaus darbuose slypinčias nuotaikas.

Kartu su E. Andriūno tapybos paroda „ArtLab“ galerijoje bus pristatyta ir Henriko Riškaus grafinių darbų ekspozicija „cHaR“.

Žodis „char“ – tai „charakterio“ trumpinys, kas bendrai ir apibūdina pagrindinę autoriaus kūrybos tematiką.

Henrikas piešia savo personažų, animacinio stiliaus padarų pasaulį, kurių atvaizdai sukelia daugybę asociacijų: kiekvienas turi savo charakterį, būdingą tai vadybininkui iš parduotuvės, kur pastoviai perki maistą, tai tavo direktoriui arba žmogui praėjusiam vakar pro šalį, o gal – net tau pačiam tam tikrose gyvenimo situacijose. Tam dar tikroviškesnio gyvumo suteikia darbuose vyraujančios greitos linijos ir aiškiai matomas rankos laisvumas.

Anot pačio autoriaus, darbai gimsta ekspromtu, jis paišo užvaldomas situacijos, jausmo ar įvykio.

Paroda veiks iki balandžio 24 d.

www.artlab.lt