„Opus Insanitus“ @ „Sanito“ vaistų fabrikas, balandžio 3 d.

Balandžio 3 d. legendinis Kauno „Sanito“ vaistų fabrikas buvo prikeltas iš numirusiųjų: apleistų laboratorijų sienos vienai nakčiai tapo prieglobsčiu muzikos, dailės, kinematografijos ir progresyvių idėjų mylėtojams. Kodinis šios menų sintezės pavadinimas – „Opus Insanitus“.

„Opus Insanitus“ buvo didžiausias radijo stoties „Opus 3“ organizuojamo turo po Lietuvą koncertas (įspūdžius iš pirmojo koncerto Vilniuje galite rasti čia). 5 elektroninės muzikos erdvės ir 33 atlikėjai į niekada lig tol koncertams nenaudotas patalpas sutraukė pavydėtiną smalsuolių skaičių. Didžiausi jų traukos objektai – Partyzanų DJ komanda, Mookid, Dublicate, Golden Parazyth.

Pagyros žodis organizatoriams “K.U.B. Crew”, padirbėjusiems iš peties: apgalvotas erdvių suskirstymas, originalus meno kūrinių integravimas į aplinką. Ir, žinoma, jaukią atmosferą kuriantys žmonės. Atrodė, kad kiekvienas jų „Opus insanitus“ rado kažką, kas jiems buvo prie širdies.

Klaidžiojant mistiškais gamyklos koridoriais renginio svečiai galėjo bandyti įminti vis naujas organizatorių paslaptis. Čia buvo įrengta foto studija, šaškių, pokerio ir futbolo kambariai. Atskiroje patalpoje buvo galima žiūrėti tarptautinės filmų kūrėjų asociacijos “Freimas” darbus. Siauri fabriko laipteliai atvesdavo į skirtingas muzikos zonas.

Skelbdama apie pašėlusiai gerą duoklę menui, muzikai ir tikroms vertybėms, „Opus 3“ komanda žinojo, ką sako. Kaip tiesiai šviesiai pasakė vienas „Opus Insanitus“ dalyvis: „tai geriausias renginys, kuriame esu buvęs“. Dėl tokių drastiškų pareiškimų galima ginčytis, bet, kad „Opus Insanitus“ buvo kažkas tokio sutiks kiekvienas, ten buvęs.

Norisi tikėti, jog renginio idėja išsivystys į kokybišką, nuolat augančią ir stiprėjančią tradiciją. Tokių kūrybinių „sprogimų“ labai trūksta Lietuvoje, ką jau kalbėti apie Kauną.