„Oscar Jazz Radio“ gimimas @ Havana Social Club, balandžio 11 d.

„Havana Social Club“ yra viena tų retų vietų Vilniuje, kur kiekvieną savaitę galima paklausyti džiazo. Galbūt ne visada įdomaus, bet visada kokybiško. Ne atsitiktinumas, kad būtent čia buvo švenčiamas „OscarJazz Radio“ – lietuviškos internetinės radijo stoties, skirtos išimtinai džiazui – gimimas.

Įėjęs į klubo kiemelį buvau pasitiktas tuščių sienų ir būrelio jaunuolių, pučiančių tamsius dūmų kamuolius. Jokių žvaigždžių, jokių fotografų, tik vėsus naktinio Vilniaus oras. Einu toliau.

Salėje randu nutūpusius pagyvenusius džiazo mėgėjus ir kelias poreles, geriančias vyną ir šlamščiančias lengvus užkandžius. Fone groja džiazas su lengvu elektronikos prieskoniu. Paflirtavęs su barmene užsisakau kokteilį ir prie vienišos raudonplaukės susiradęs paskutinį laisvą staliuką, pasiruošiu dozei muzikos.

Vietoj vinguriuojančios boso linijos ir nedrąsių klavišinių gaunu vaikiną baltu megztiniu, dėkojantį visiems už apsilankymą. Jis žada, kad „Oscar Jazz Radio“ bus ne toks radijas kaip visi. Bus geresnis. Kol kas sunku tikėti šiais žodžiais, nes „iTunes“ rasčiau mažiausiai tris labai panašias radijo stotis. Kita vertus, kol kas tai tik pradžia tad aukštai kelti kartelę būtų neteisinga.

Apdainuoti radijo stoties gimimo atvyko Jazz Quintet: Marius Šinkūnas (vibrafonas), Paulius Zdanavičius (klavišiniai), Vytautas Skudas (trimitas), Maksimas Perepelica (bosas) ir Darius Rudis (mušamieji). Pasirodymą pradėję lėta įžanga, vėliau muzikantai negailėjo ilgų, profesionaliai atliktų kūrinių. Asmenines ovacijas atidaviau klavišininkui P. Zdanavičiui, nors publika daugiausia dėmesio rodė vibrafono (instrumentas iš daug plokštelių, kurias daužant specialiais pagaliukais išgaunamas garsas) improvizacijoms. Pasukęs galvą netikėtai pamačiau kelis garsius vyresnės kartos džiazo atlikėjus. Visada malonu pripažintus meistrus matyti nežymiai linkčiojant į taktą.

Koncerto gale nuskambėjo garsi džiazo kompozicija, kurios (velnias) pavadinimą pamiršau, nors man jį pakartojo net kelis kartus. Tikriausiai antras Mojito padarė savo purviną darbą.

Tačiau klausantis džiazo ne taip svarbūs atlikėjai ar kūrinių pavadinimai. Netikėtas pokalbis, pagautas draugiškas kaimynės žvilgsnis ar barmeno paleistas sąmojis – štai kas dažnai labiausiai įsimena šios muzikos koncertuose. Džiazas – tai kur kas daugiau nei muzika. Tai – bendravimo forma.

P. S. vakaro kaltininkų „Oscar Jazz Radio“ galima klausytis čia: www.oscarjazz.fm