Christian Muthspiel Trio @ Vilniaus Mažasis Teatras balandžio 17 d.

Projektas „ARTscape“, kuris yra yra nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ dalis, su Lietuvos džiazo muzikos (drįstu teigti, net džiazinės kultūros) vėliavos nešėju Antanu Gusčiu priešakyje, muzikos gurmanus, smalsuolius ar netikėto skambesio ieškotojus pakvietė į džiazinį dviejų šių metų Europos kultūros sostinių – Vilniaus ir Linco (Austrija) – dialogą. Už Lietuvą „kalbėjo“ jau 3 dešimtmečius savotiška Lietuvos džiazo įvykių centrine ašimi tituluojamas multiinstrumentalistas Vytautas Labutis su ilgamečiu scenos partneriu Arvydu Joffė, o Austrijos pozicijas muzikiniame tarpkultūriniame pokalbyje palaikė vienas iškiliausių Europos naujojo džiazo kūrėjų – trombonininkas, pianistas ir kompozitorius Christian Muthspiel ir jo trio.

Balandžio 17-osios vakaras Vilniuje, „arterinėje“ Gedimino prospekto gatvėje, alsavo išskirtinai pavasariškomis nuotaikomis. Ypatinga atmosfera dvelkė nuo Gedimino g. 22 (čia įsikūręs Valstybinis Vilniaus Mažasis teatras), ir ne vien nuo gėlininkų siūlomų pirmųjų narcizų, žibučių ar tulpių natūralių kvapų, pagaunančių nosį net nuo Nacionalinio Operos ir Baleto teatro aikštelės, bet ir nuo besibūriuojančių į Mažojo teatro kasas žmonių akių – jose jau „grojo džiazas“.

Įžengus ir prie garso pulto išvydus Valdą Karpušką, iškart supratau, jog muzika ir vėl skambės tobulai, be jokių pašalinių trikdžių dėl techninių problemų – taip, kaip per XXI-ąjį „Vilnius Jazz“ festivalį Rusų Dramos teatre. Scenoje pranešėjo amplua prisiėmusiam Antanui Gusčiui pradėjus pasakoti kultūrinius ryšius tarp Lietuvos ir Austrijos, nebelieka abejonių, kad jungiamoji tarptautinio masto renginio grandis yra Džiazas. Iš Lietuvos džiazo guru sužinome, kad dar Tarybų Sąjungos veikimo metais, Vilniaus džiazo mokykla atstovaudavusi visai TSRS garsiajame Vienos džiazo festivalyje 1988 metais. Ten,kaip džiazo pionieriai, buvo išsiųsti Vytautas Labutis bei jo kolegos.

Taip garbingai pradėjus austrų bei lietuvių bendradarbiavimą muzikinių mainų srityje, Vytautas Labutis ir po 21-erių metų lipa į sceną, šįkart su ilgamečiu bendražygiu būgnininku ir perkusininku Arvydu Joffė. Kaip ir buvo pranešta, duetas save pristatė ne žodžiais, o garsais. Be jokių ceremonijų publika buvo panardinta į 5 kompozicijų samplaiką. V. Labutis savo meistriškumą bei daugiafunkcionalumą demonstravo keisdamas saksofoną su klarnetu, o kartais net pūsdamas abu vienu metu. Arvydas Joffė neatsiliko – „apsiginklavęs“ ypatingu būgnų komplektu jis jau 2 dešimtmečius stebina publiką įtaigiais akustinių bei elektroninių mušamųjų deriniais, kurie džiazą geba nuspalvinti trankiais, roko muzikai artimais ritmais. Visa kompozicija skambėjo kaip pokalbis tarp pučiamųjų bei mušamųjų, retsykiais įsiterpiant ir savitam A. Joffės vokalui.

Po lietuvių pasirodymo skelbta pertrauka. Scenoje virė techniniai darbai, kurių metu išgabenti mušamieji, o į garbingas pozicijas stojo vibrafonas, fortepijonas, bosas bei, žinoma, trombonas su visais garso subtilybėms išgauti Christian Muthspiel pasirinktais „žaisliukais“. Ir šįkart paskelbti būsimo pasirodymo lipo Antanas Gustys, šmaikštų ir taiklų žodį randantis net Lietuvai skaudžiomis temomis. Kaip kad „FlyLal“ oro linijų bendrovės bankrotą pavertęs juokinga istorija, kurios pabaigoje triumfuoja Austrijos oro linijos, kaip kokioje pasakoje prisiimdamos „gerosios fėjos“ vaidmenį, ir šįkart ne pelenę į puotą, o muzikantus į „ARTscape“ projekto koncertą atskraidinusios.

Christian Muthspiel Trio – Christian Muthspiel (trombonas, fortepijonas), Franck Tortiller (vibrafonas), Georg Breinschmid (bosas). Su šiuo trio Christian Muthspiel, ypatinga Austrijos džiazo asmenybė, viena iškiliausių Europos naujojo džiazo kūrėjų, groja jau nuo 2005 metų, o savo programą skiria, kaip patys sako „atiduoda duoklę“, dviems, jau iš pasaulio pasitraukusiems austrų kompozitoriams Werner Pirchner ir Harry Pepl. Jų kompozicijas trio interpretuoja savaip.

Anksčiau aprašyta pavasarinė euforija, tvyrojusi Gedimino gatvėje, persikėlė ir į Mažojo teatro sceną. Austrų kompozicijos žmonių veidus pastebimai darė šviesesnius. Kad būtų lengviau įsivaizduoti kodėl, paminėsiu Christian Muthspiel pristatytų kompozicijų (jų iš viso buvo 5) pavadinimus (kai kurių pavadinimai neverčiami ir jas galėtų suprasti tik tikri austrai, kaip teigė pats Trio lyderis) : „Beautiful Love“, „Air, Love & Vitamins” – kuriose trombonas atsiskleidžia kaip ypatingai skambesio erdvę skrodžiantis instrumentas, vibrafonas suteikia visoms kompozicijoms paslaptingumo, giluminio išgyvenimo, o bosas šitą, rodos, besvorį muzikinį garsą, nepaprastai įtaigiai apibrėžia kontūru.

Paskutinysis kūrinys „Hosen‘t Raga“ jau su kitokiu prieskoniu, jį sukurti įkvėpė Rytai, Indija. Tad ne aš viena, prisimerkusi bandžiau atspėti, koks paukštis ar gyvūnas, jo garsas, yra meistriškai išgaunamas Christian Mutshpiel Trio – absoliutus miškas vidury civilizacijos – Vilniaus centre. Tokiais momentais norisi, kad pabaiga niekada ir neateitų – tylos intymioje Mažojo teatro salėje nebuvo ištroškęs niekas.

Christian Muthspiel į Vilnių grįš rudenį, kur antrą kartą dalyvaus jau XXII – ajame „Vilnius Jazz“ festivalyje. Jam muzikantas ruošia improvizacinę programą su lietuvių džiazo žvaigždėmis. Sekite naujienas www.vilniujazz.lt