Kultūrų Gariūnai: Londonas

Žiniasklaidos kanalais programuojama nuomonė, kad Londonas yra atviras visoms kultūroms, rasėms, įsitikinimams, seksualinėms orientacijoms – kiekvienas atvykęs ten galės surasti sau vietą. Labai keista, jog retai užsimenama apie šios globalizacijos Mekos blogybes ir tai savaime turėtų kelti kažkokį sveiką įtarimą.

Daugelį paperka pats žodis „Londonas“ ir mitai apie jį, daugelis pasiruošę ten lėkti norėdami pajusti, ką reiškia būti šio miesto gyventoju. Snobiškumo aura spindi šis žodis ir traukia taip, kad daugelis tiesiog negali atsispirti. Miestas pilnas formos ir, rodos, turinio, tačiau ieškant jo reikia kasti giliau ir tai ką gali pasiimti, galbūt, net nėra taip vertinga kaip atrodė iš pradžių – kaip Gariūnuose visko daug, viskas spalvinga ir prieinama kiekvienam.

8:30 am

– rytas, statybininkų ir viešbučių darbo jėgos judėjimo banga jau kažkiek atslūgo, pats laikas ofiso planktonui šprotų skardinėse (vadinamame tube) prasibrauti iki darbo vietų. Dress code akivaizdžiai linksta prie “juodos kelnės + balti marškiniai derinio”, tik kartais akis rėžia šviesiai žalia visibility jacket spalva; dvigubas espresso drebančioje bendrakeleivio rankoje, paraudusios akys, bet kaip bebūtų keista, plati šypsena veide. Ši šypsena, kaip ir ką tik minėtas visibility jacket, išsiskiria iš kitų veidų mintimis keikiančių tubą, Londono merą ir dar daug ką. Ne vienas mintimis sau pažada iškeisti visus šituos abejotinus malonumus į kažką labiau gyvenimui pritaikytą. Vieninteliam šypsena šviečiančiam veidui nė motais, kad ant jo vos neatsigulusi stambios kompleksijos silpnosios lyties atstovė dar sugeba atidaryti veidrodėlį.

Pajudėjus iš „North Greenwich“, kažkas įnirtingai pradeda dūsauti belaukdamas kitos stotelės. Pagaliau durys atsidaro ir žmonių minios ima tekėti platformomis, eskalatoriais ir laiptais. Besišypsantis veidas taip pat įsilieja į upę.

12:45

– pietų laikas: tarsi skruzdėlės žmonių srautai pradeda judėti požeminiu parduotuvių, kavinių ir kitokio maisto įstaigų link. Nemaža eilė nusidriekia prie azijietiško maisto užkandinės – aštrūs kvapai nepalieka praeivių abejingų. Akimirkai pagaunu žvilgsniu kažką pažįstamo, aišku, tas pats besišypsantis veidas matytas ryte. Tačiau šį kartą šypsosi ne jis vienas. Aplink garsiai diskutuojama apie paskutinius NASDAQ indeksų pokyčius, darbo detales ir visą kitą financial services virtuvę. Atrodo, kad tarp šalto betono ir stiklo, darbas bent kažkam teikia malonumą.

8 pm

– vakaras, daugumai etatinių darbuotojų darbo laikas baigėsi. Prieš keletą valandų aplinkiniai barai buvo pilni solidžiai atrodžiusio vidurinės grandies vadovaujančio personalo, dabar tai tiesiog įtampą alkoholiu užpilti norintys vieniši žmonės. Eilinis snakebite ar kas nors stipresnio leidžia pajusti laikiną valdžios euforiją. Išverstas ir sudaužytas ant grindinio stiklas nekelia nepatogaus drovulio, o sukuria darbo vietą kažkam ryte bevažiuojančiam tube. Stambaus masto idėja leidžia išjudinti ir pasiekti atokiausią pasaulio kampelį.

Mintis kilusi Wall Street suranda pritarimą Canary Wharf, pasitelkusi smegenų masę Bombejuje ir San Paolo sukuria pelną nešantį mechanizmą. Wall Street brokeris gali dabar mėgautis nauju turtu Praia Grande paplūdimiuose, tarpininkas iš Londono – apsilankyti „Maybach“ salone, programuotojas iš Bombėjaus mėgautis tube kelionėmis, favelloje įsikūręs karštosios linijos operatorius galės suvesti galus ateinantį mėnesį .

Globalizacija atsiveria visu savo grožiu, mažėjantys srautai žmonių traukiančių link tube platformų skelbia darbo dienos pabaigą. Aplink vis mažiau šviečiančių baltų stiklinių langelių, o besišypsantis veidas stovėdamas laukia „Eastbound Jubilee“.

Mašinų eilė traukia link pagrindinio Lietuvos greitkelio nuo Lazdynų pusės. Didesnė dalis pasuka prieš pat išvažiavimą, šeštadienio rytas žada žmonių minias. Turkiški skudurai, kinietiški žaislai, antros arba trečios jaunystės vakarų Europos auto-industrijos importas.

– Rustam, davaj bystrej, do obeda na granice nado byt’ !

Kažkas jau atliko savo šios dienos darbą, 190E – pasirūpinta; jo klientas turėtų būti patenkintas, balta spalva ir tinkamas modelis.