MIR Project: „Viską lemia tikrumas“

2007-ųjų gruodį ORE.lt jau kalbino Make It Real Project. Dabar, kai apie šiuos Lo–fi ir trip-hop eksperimentatorius jau nebešnibždama, o kalbama garsiai, mes ir vėl svečiuojamės pas juos. Tiksliau, pas grupės sielą Domą Strupinską.

Esate A.LT 2008 metų “muzikinio proveržio” ir “tautos balso” prizininkai. Ar net du alternatyvieji pjūklai – pirmieji apdovanojimai jūsų projektui?

Taip, tai pirmas toks viešas paskatinimas. Ypatingai džiaugiamės, nes sutapo tiek komisijos, tiek klausytojų nuomonės. Manau, kad alternatyvios muzikos grupei didesnių apdovanojimų Lietuvoje nėra. Tai įkvepia!

MIR Project šovė į sceną su trip-hop skambesiu, vėliau prisisodrinusiu ir elektronikos bei nu–jazz elementais. Kas lėmė tokį pasirinkimą?

Mūsų skambesys – kiekvieno grupės nario indėlis. Tai skirtingų muzikinių skonių kompromisas. Trip-hop yra labai dėkinga kryptis, nes savyje talpina platų muzikos stilių spektrą. Jame puikiai atsiskleidžia lietuviškas emocinis mentalitetas – specifinė melancholija. O kiti elementai (elektronic, nu-jazz) yra tiesiog priemonės, kuriomis mes tą melancholiją konstruojame.

ORE.lt kolektyvas samprotavo, kad MIR. Project turėtų bendradarbiauti su Gabriele Labanauskaite, audiovizualinio projekto Avaspo lydere. aut.p. Staigmena – pasirodo, toks projektas jau įvykęs.

Su Gabriele susipažinome viename festivalyje. Pajutome abipusę kūrybinę simpatiją, o toliau viskas vyko labai organiškai. Jos komanda pasiūlė sudainuoti eilėraštyje “Kopenhagos oro uoste” (vienas iš kertinių, balandžio 4 d. “Milk” Bare pristatyto grupės Avaspo CD/DVD „Nėra Okeano“ kūrinių. aut.p.). Pabandėme. Patiko. Manau, jog grupė Avaspo yra perspektyvi ir reikalinga, todėl džiaugiamės galėdami bent maža dalimi prisidėti prie jos veiklos.

O kaip įsileidot Namų Kūrybą (Tadas Čiudaras, hip-hop, nu-jazz, kūrėjas su MIR Project irašęs kūrinį “Go On”) į savo studiją?

Atėjo momentas, kai pabodo didžiųjų leiblų leidžiama muzika – albume rasdavau vieną įdomią dainą iš keturiolikos. Tuomet atsisukau į internetą ir ten išgirdau “Namų Kūrybą”. O toliau panašiai, kaip ir su Gabriele.

Kokie dar vardai įrašyti potencialių jūsų scenos eksperimentų sąraše? Lietuviškų? Užsienio?

Sąrašo tikrai nėra (juokiasi). Būtų nuostabu padirbti su Giedre (Empti, Pieno Lazeriai) – užaugau klausydamasis jos dainų. Jaučiu jai didžiulę pagarbą. O maloniausia yra atrasti žmones, Ypač, pavadinkim taip, …netobulus.

Grupei startavus grojote šešiese. Kaip dabar atrodo grupės sudėtis?

Šiuo metu esame penki vaikinai su būriu freelance narių. Tarp jų – Ievutė, “Namų kūryba”, Dukas, Kalašas, Narvydas ir kt.

Jūsų kompanija labai charizmatiška. Kaip pavyksta nuo scenos spinduliuoti tokias teigiamas emocijas? Gal naudojate speicalius triukus (pvz. išsidėstot pagal Feng-Shui)? (šypsena)

Na, nesimaivom ir nerėžiam kalbų ant scenos. Tiesiog, viską lemia tikrumas.

Tavo pravardė – „direktorius“. Domai, išsklaidyk interpretacinius debesis, pasiaiškink.
Tiesiog įkūriau šitą UAB (kalba apie MIR Project, aut. p.), prižiūriu joje tvarką ir kaskart pajudinu, kai bankrutuoja mūsų veiklumas (juokiasi).

O gal ne tik „direktorius“, bet ir „virtuvės šefas“? ORE biurą pasiekė žinia, jog antrojo vaizdo klipo „Cold“ filmavimo metu kūrybinei grupei gaminai meksikietišką troškinį.

Prie klipo dirbo nuostabūs žmonės, už savo darbą neėmę nė lito. Turėjau kažkaip pradžiuginti ir palaikyti darbinę dvasią! Užtai dabar MIR Project CV jau yra du klipai. Pirmasis buvo poros žmonių darbas, antrasis keturiasdešimtdviejų. Daugiau patirties, bet kartu ir daugiau klaidų. Bandysim toliau mokytis ir padaryti dar geriau.

Jei jau taip, tuomet neišsisuksi… Įvardyk klaidas.

Čia daugiau aplinkybių klausimas – mažas biudžetas, laiko stoka, režisieriaus asistento nebuvimas ir kt. Bet, aišku, klipo žiūrovo tai nejaudina.

To pasekmė – alternatyvi, vizualiai paprastesnė, klipo „Cold“ versija?

Mums tai pasirodė gana įdomus sprendimas. Gal net artimesnis.

Klipą „Cold“ dovanojate parsisiuntimui. Esate imlūs kintančioms muzikos verslo tendencijoms ar tiesiog atviri ir pasiekiami savo gerbėjams?

Lietuvoje verslo iš alternatyvios muzikos nepadarysi. Per maža rinka, klausytojas finansiškai nemokus, juolab radijas kasdien jam „plauna smegeninę“. Nemokamas klipas yra DIY (“Do It Yourself”) žinutė. Reikia kultūros – pasidarykit. O dėl pasiekiamumo, tai šią klaidą greit ištaisysim, ir pradėsim bendrauti su savo klausytojais. Pradžioje tinklaraščiu. Siūlysim sudalyvauti bendrame kūrybos procese.

Jūsų draugai – festivalis „Regeneratorius“, „vienintelė radijos stotis, kurios galima klausytis“ – „Start FM“, Super 8 mm klubas „Picnic in a hand“ – atspirties taškai progresuojančiai nekomercinei kultūrai ir jums, kaip kūrėjams?
Taip. Draugų veiklos motyvai yra tikri ir gražūs. Jie tai daro, nes „jiems to reikia“, o ne todėl, kad „jiems reikia jūsų pinigų“.

Ar galima tikėtis MIR Project albumo, DVD, ar bent jau EP?
Žiūrėsim. Mes niekur neskubam.

O koncertų? Pasirodymų vasaros festivaliuose?

Praėjusį penktadienį turėjome koncertą itin specifinėje vietoje kartu su Avaspo. Šiuo metu suplanuotų performansų nėra, bet mes atviri pasiūlymams.

Make It Real Project – Cold (alternatyvi versija)