Susipažinkime: lo-fi, noise pop, shitgaze

Dar pernai žavėjomės No Age – minimalistiniu dviejų žmonių, trijų akordų, gitaros ir būgnų kuriamu triukšmu, taip pat Times New Viking ar dar senesniais Japanther. Šiandien naujoji banga į krantą išmetė tokias grupes kaip caUSE Co-MOTION!, Dum Dum Girls, Blank Dogs, Wavves, Eat Skull, Abe Vigoda. Visa tai galime įrėminti į noise rock, noise pop, lo-fi ar shitgaze rėmus. Kiekviena grupė turi savo unikalų skambesį su kuriuo ir norėčiau supažindinti.

Visų pirma, trumpai apie stilius. lo-fi (ang. “low fidelity”) – lietuviškai galima pasakyti – prastos kokybės. Tai audiofilų termino hi-fi (“high fidelity”) priešprieša. Lo-fi būdingas foninis triukšmas, aparatūros sąlygotas nupjautų dažnių garsas, taip pat stereo garso nebuvimas, pašaliniai dažniai, iškraipymai. Noise rock labiau sietinas su agresyviu grojimu, nedarna, negatyviais dainų žodžiais. Tuo tarpu noise pop vyrauja švelnesnis aukštų dažnių bei paprastų melodijų (keli gitaros akordai) grojimas, saldus dainavimas, kartais susikertantis su shoegaze stiliumi. Pradininkais laikomi Jesus and Mary Chain ir jų 1985 m. albumas Psychocandy. Pats naujausias, gan ironiškai pavadintas grojimo stilius – shitgaze. Terminas pirmąkart pavartotas apie 2005 m., apibūdinant psychedelic horseshit muziką. Tai shoegaze, noise rock, experimental mišinys. Stiprintuvai išnaudojami iki maksimalios ribos ir garsas pasidaro iškraipytas, perkrautas. Skambėtų kaip Times New Viking ar No Age.

Taigi, atlikėjai:

Wavves. Duetas su Nathan Williams priešaky. Paprasti barre akordai, pop melodijos, it kaimo kapelos būgnai – bet vis tiek skamba puikiai. Wavves išsiskiria pankiškais, nihilistiniais dainų tekstais, pvz.: “got no car / got no money / i got nothin’ nothin’ nothin’ not at all / got no god / got no girlfriend ??? /no hope kids are bruised”, arba:

WaVVes – So Bored

caUSE Co-MOTION! Linksmas noise pop punk kvartetas iš New Yorko. Abume It’s Time! visos dainos trumpesnės nei 2 minutės – 14 dainų albumas užtrunka 21 minutę. Palūdimio ritmai, puikiai tinka einat išpavasarėjusia gatve.

caUSE Co-MOTION! live at Waterloo Records

Blank Dogs. Juos geriausiai apibūdina last.fm biografijos aprašymas: “invisible man, hard to understand.” Muzikoje mažiau čaižaus noise garso, daugiau tamsos, depresijos, daugiau Joy Division.

Blank Dogs – Leaving The Light On

Dum Dum Girls. Merginų lo-fi noise rock grupė. Gražus moteriškas vokalas, muzika primena šešto dešimtmečio pop dainas.

http://www.youtube.com/watch?v=i7yREdPVg38Dum Dum Girls – Blank Girls

Eat Skull. Grupė iš Portlando (JAV). Naujame albume Wild and Inside galime išgirsti dainų nuo punk oi! stiliaus iki pop shoagaze, rock’n’roll, ar akustinių pagrojimų. Žinoma, visa tai su nemaža doze triukšmo.

Eat Skull

Abe Vigoda. Moksliukų kvartetas, kuriantis panašią muziką į Vampire Weekend, tik su lo-fi, garažinio garso prieskoniu.

http://www.youtube.com/watch?v=4odrEGm3MYcAbe Vigoda – Skeleton

Psychedelic Horseshit. Triukšmingas garsas. Vokalas šiek tiek panašus į Daniel Johnston:

Psychedelic Horseshit – Portals

Čia pristatoma muzika propaguojama, bei publikuojama bloge ill-formed bloge.