Yeah Yeah Yeahs – It’s Blitz! (Interscope, 2009)

„Mes sutraiškysim jūsų kiaušus!“, (anti?)velykiškai mums grasina kietai suspaustas Karen O kumštukas naujausio Yeah Yeah Yeahs albumo It’s Blitz! viršelyje. „WHAT DOES IT SOUND LIKE?? Not much like anything you’ve heard from us before. DOES IT SOUND LIKE THE YEAH YEAH YEAHS??? YOU BET YOU’RE SWEET ASS IT DOES.“ Štai tokiu pašėlusiu Caps Locku patys niujorkiečiai anonsavo savo naujai iškeptą blyną. Atrodo, nemelavo.

Jau 2001-aisiais, pirmą kartą sudrebinę arty-punk sceną su vos penkių dainų EP, Yeah Yeah Yeahs užtikrintai išgraviravo savo vardą The Strokes, The White Stripes, Jon Spencer Blues Explosion ir kitų New Yorko garažo senbuvių sąraše. Po griausmingos pradžios įsitvirtinę 2003-iaisiais išleistu albumu Fever to Tell, 2006-taisiais nustebinę šiek tiek jaukesniu, jausmingesniu Show Your Bones ir galiausiai vėl supulsavę šviežia roko energija 2007-tųjų EP Is Is, Yeah Yeah Yeahs subūrė aplink save tankų fanų aruodą. It’s Blitz galima pavadinti grupės sugrįžimu. Tačiau tai kelionė nebe į pašėlusį apšnerkštą garažą, kuriame norėjosi nusidraskyti odą pagal tokius hitus kaip „Art Star“ ar „10×10“, bet į prožektorių nutviekstą diskoteką, kur prie prakaituoto kūno limpa blizgučiai.

Yeah Yeah Yeahs gebėjimas nuolat vystyti ir keisti savo skambesį neabejotinai pasitvirtino. Jau pats It’s Blitz albumo vedlys, singlo pavidalu išleistas „Zero“ nepalieka abejonių – šįkart trio nusprendė nebeflirtuoti su pop skambesiu taip subtiliai ir atsargiai, kaip darydavo anksčiau, o tiesiog patiesti jį ant menčių. Pagal aktyviai remiksuojamą „Zero“ su džiaugsmingai užplėštu sintezatoriaus riffu taškysitės kiekviename dancefloore šią vasarą. Į diskotekų grojaraštį taip pat peršasi ir „Heads Will Roll“ – kitaip sakant – šok kol numirsi („…kale“ – tik ir norisi pridurti).

http://www.youtube.com/watch?v=PiB-078lVJUYeah Yeah Yeahs – Zero (live on Jools Holland)

Pirmosioms dviems dainoms suaktyvinus kraujotaką, „Soft Shock“ ir „Skeletons“ pramuša ant romantikos, užkabindamos tas pačias emocijų stygas, kurias kadaise virpindavo „Dudley“ ar bene pats lyriškiausias Yeah Yeah Yeahs hitas „Maps“. Nubraukiam vieną kitą nostalgišką ašarėlę prisimindami visus romantiškus išsiskyrimus – „Skeletons“ tam, kaip ir pvz. mojavimui balta nosinaite nuvažiuojančiam traukiniui, labai tinka. Klausom toliau. „Dull Life“ ir „Shame and Fortune“. Abu bene artimiausi senąjam, punk-rokenroleriškam niujorkiečių trio skambesiui, bent jau ritmo požiūriu. „Shame and Fortune“ yra vienintelė galimybė išgirsti nuogą Nicko Zinnerio gitarą. Be jokių sintezatorių. Lyg ir seni-geri-laikai, tačiau negali nepastebėti, kad Karen O po truputį atsisako senosios maniakiško klykavimo manieros, keisdama ją jausmingu alsavimu (su amžiumi ateinanti branda? „Ptfu-ptfu-ptfu“, per kairį petį nusispjauna tankus fanų aruodas).

Persiritame į antrąją albumo dalį, kur jausmingumu pražysta septintoji daina, „Runaway“. Ją galima pavadinti pianino balade su lemties ir „ak, tas nedėkingas likimas“ prieskoniu. (Ir – kokia staigmena! Ar jūs irgi girdėjote smuikus?) Jei dar neverkėte per „Skeletons“ – dabar pats metas, antraip reikės palaukti „Hysteric“, netikėtai nukištos beveik į pačią albumo pabaigą. Pavadinimas – apgaulingas, nes romantiškai išdainuotas „you suddenly complete me“ užlieja šiluma ir (pasikartosiu?) sentimentaliais praeities prisiminimais. Prieš tai, tiesa, paskutinė galimybė pasišokti su tingiu, nerūpestingu, neaiškioje harmonijoje pakibusiu „Dragon Queen“. Albumas reziumuojamas ramiu ir lėtu „Little Shadow“, veikiausiai su viltimi, kad užmigsite anksčiau, nei pastebėsite, jog It’s Blitz! baigėsi.

http://www.youtube.com/watch?v=NaVzkr1p_K4Yeah Yeah Yeahs – Hysteric

Susumuojant: taip – Yeah Yeah Yeahs pasikeitė. Taip, Yeah Yeah Yeahs vis dar jė-jė-jė. Ne – neaišku, ko šįkart norėta labiau: sugriebti mums už paširdžių ar išvesti iš proto bešokant. Kampuotas pankiškas veržlumas atrodo gerokai aptramdytas diskotekinių ritmų apynasrio, trashas – nuosaikiai aptvarkytas sintezatoriaus, o dainų tekstuose kaip niekad mažai sekso ir kaip niekad daug meilės. Todėl blitzas čia ar ne blitzas, palieku spręsti patiems – albumas oficialiai prekyboje jau daugiau kaip mėnesį.

ORE vertina: 8 iš 10.