Berlynas ruošiasi „Gallery Weekend“

Jau ketvirtą kartą Berlyne vyks “Gallery Weekend”. Nuo balandžio 30-os iki gegužės 2-os net keturiasdešimt Berlyno galerijų pakvies į keturiasdešimt parodų atidarymų.

„Gallery Weekend Berlin“ – tai bandymas surengti meno mugę kitomis nei įprastinių meno mugių priemonėmis.

Atrodo, sumanymas gali pasiteisinti. Berlynas yra gana pigus miestas, ir todėl iš tiesų nėra reikalo visas galerijas stumti į vieną troškų mugės pastatą, kuriame galerijoms reikia mokėti nuomą, įrenginėti savo stendą, samdyti papildomus darbuotojus ir t.t. Galbūt paspirtimi tapo ir tai, kad šiais metais po „Berlin Gallery Weekend“ vyks Berlyno Bienalė (2010 liepa-rugpjūtis).

Kas dalyvauja?

Kiekviena galerija per savaitgalį pristatys naujus menininkų darbus arba naujus menininkus.

Viena žinomiausių Berlyno galerijų „Neugerriemschneider“ per „Berlin Gallery Weekend“ pristatys Olafur Eliasson (šiuo metu jo darbus eksponuoja Niujorko „MoMa“ muziejus ir „PS1“) „neįtikėtiną naują minimalistinę skulptūrą“.

Esantis netoli nuo centro, tačiau dar nepatekęs į gentrifikacijos gniaužtus, Wedding rajonas sugundo įsikurti vis daugiau naujų galerijų. Šiame rajone įsikūrusi galerija „Guido W. Baudach“, atstovaujanti vienus įdomiausių Berlyno dailininkų ir skulptorių, pristatys berlyniečio Thomas Helbig darbus. Tiesa, prie šios komandos neseniai prisijungė video menininkė Aida Ruilova, kuri tarsi iškrenta iš galerijos konteksto, nes… yra moteris ir dirba su video.

Aida Ruilova darbus galite pamatyti čia – www.aidaruilova.com

Dar labiau laukiamas yra „Kinbaku“ parodos atidarymas , kurioje bus pristatytos 100-as žymaus japonų menininko Nobuyoshi Araki fotografijų. Šios serijos pavadinimas Kinbaku japoniškai reiškia „stipriai surišti“ – tradicinis japonų būdas bausti nusikaltėlius, kuris Araki fotografijose atgimsta kaip stilizuotas supančiotos moters įvaizdis.

Režisavęs švelnaus pornografinio turinio filmą, fotografavęs Bjork ir visai neseniai ruošęs fotosesiją Vogue žurnalui su LadyGaga, Nobuyoshi Araki nenustoja stebinti meno ir pramogų pasaulio, atrodo ir taip persotinto seksualine tematika.

Berlyno Mitte rajonas buvo gerokai užmirštas galeristų. Mitte toli gražu nėra miesto centras vakarėjant, nei gali suklaidinti jo pavadinimas, tačiau netoli Checkpoint Charlie per paskutinius metus atsidarė naujų galerijų. Stockholmo galerija „Galerie Nordenhake“ čia rodys islandų konceptualistą Hreinn Fridfinnsson.

„Carlier Gebauer“ galerija dar kartą atidarys duris savo didžiulėje erdvėje, kur darbus pristatyas Marcellvs L., Mark Wallinger ir Paul Pfeifer.

Gallery weekend dalyvauja ir galerija „Peres Projects“. Nuo 2006-ųjų metų ši Los Andželo galerija įkūrė satelitinę galeriją Berlyne, Kreuzberg rajone. Ji atstovauja tokius meno terasos pažibas kaip Terrence Koh (nuolat bendradarbiaujantį su Lady Gaga), amžiną atilsį Dash Snow, Agathe Snow, Dorothy Iannone, Bruce LaBruce, Dan Attoe ir kitus. Šiuo metu galerija veikia vis dar toje pačioje erdvėje kaip ir 2006, tik dabar užima dvigubai daugiau erdvės. „Peres“ galerija parodys seriją ritualinių peizažų, nutapytų amerikiečių menininko Dan Attoe.

Palyginus su tradicine meno muge, Gallery Weekend renginys pasižymi laisva dvasia ir laisva organizacija. Beje, nemaža dalis Berlyno galerijų šiame renginyje nedalyvauja. Tarkime, kad ir Brunnenstrasse gatvėje esančios galerijos – jų nedalyvavimas gali būti motyvuotas dėl nenoro mokėti dalyvio mokestį, o greičiausiai dėl to, kad jų sankaupa vienoje vietoje ir be papildomų investicijų leidžia pritraukti lankytojus kiekvienam penktadienių atidarymų vajui. Žinoma, ir patys „Gallery Weekend“ rengėjai skrupulingai atrenka, kurias galerijas kviesti į renginį, kurias ne, neatmetama ir interesų kova.

Kita vertus, Brunnenstrasse galerijos galės nugriebti „Gallery Weekend“ grietinėlę – juk galerijos vistiek bus atidarytos, ir joms niekas neuždraus daryti parodų pristatymų, dirbti sekmadienį ir pasikviesti tuos pačius „Gallery Weekend“ slampinėjančius žmones.

Heidestrasse esančios galerijos – „Haunch of Venison Berlin“, „AA Galleries“ taip pat nedalyvauja „Gallery Weekend“ . To priežastis – aktyvus pasiruošimas Berlyno Bienalei.

Per Bienalės atidarymą „AA Galleries“ (vadovaujamos „Artists Anonymous“ kolektyvo) pristatė Jose Maria Cano darbą „Art is a Waste of Time“, o „Haunch“ pristatė naują Turnerio prizo nominanto Nathan Coley skulptūrą „There will be no miracles here“.

Nuorodos

www.gallery-weekend-berlin.de
www.berlinbiennale.de