Naujo modelio sunkiosios elektronikos AMMO’unicija

Gamtoje dažnai nutinka, kad kažkieno mirtis suteikia kitam gyvybę. Gana ilgai Vilniuje gyvavęs reivo forpostas “Vault” buvo uždarytas, o jo iniciatoriai skilo į kelias grupuotes. Vingio parko estradoje nugriaudėjo penktasis “Blitzkrieg” festivalis, o už savaitės naujoji Lietuvos reivo pasaulio formacija “Ammo” pristato savo versiją. Ar “Vault” skilimas paskatino sveiką konkurenciją? Na, reiveriai per kelias savaites bent jau gauna du kokybiškus renginius su žinomais užsienio atlikėjais.

“Ammo” (angl. – Alternative Music Movement Organization) turi daug tikslų: alternatyvios elektroninės muzikos (d’n’b, hardcore, speedcore, breakcore, techno ir pan.) propagavimas visoje Lietuvoje, naujų muzikinio švietimo reformų diegimas, kokybės būtinybė elektroninės muzikos scenoje, novatoriškas judėjimas į priekį ir kt.
Organizacijoje, be vieno ex-“Vault” ideologų DJ ST, yra hardcore pradininkas ir daugelio renginių organizatorius Dr. X-ray, pogrindžio žurnalistė Sheela, programišius ir fotografas Mic, patyręs “ūkvedys” fantas, dydžėjai Meinheld bei Drumm. Atrodo, jie turi pakankamai amunicijos surengti rimtą susišaudymą LT sunkiosios elektronikos scenoje.

Apie viską kalbamės su “Ammo” projektų vadove Sheela. Ši melomanė aktyviai domėtis alternatyvia elektronine muzika pradėjo prieš kelis metus. Savo patirtį ir teorines žinias ji panaudojo organizuodama renginius „Rave girl“ (2008) ir „3in1. Taste of sound“ (2008). Pernai Sheela pradėjo žurnalistės karjerą portale schranz.lt. Šiuo metu aktyviai domisi elektroninės muzikos kultūra ir istorija.

Ore: Pristatyk “Ammo” projektą – apie ką tai? Užsiimate ginklų tiekimu trečiojo pasaulio šalims?

Sheela: “Ammo” – tai Alternatyvios muzikos judėjimo organizacija. Mūsų ginklai – muzika ir kantrybė. Trečios šalys tuo jau apsirūpino. Jeigu rimčiau, “Ammo” tikslas suvienyti alternatyvios elektroninės muzikos idėjas ir judėjimus Lietuvoje, pristatyti kitų šalių atlikėjus bei subkultūras, galbūt paneigti nusistovėjusius stereotipus. Tikslus galėčiau vardinti ir vardinti, bet tai tarsi rašymas su šakėmis ant vandens. Manau konkrečiau galėsime kalbėtis, kai įgyvendinsim planus. Nenorime švaistytis pažadais.

Komandoje yra ir direktorius, ir valdybos nariai, ir projektų vadovai – skamba solidžiai. Ar viskas iš tikrųjų taip rimta?

Esame įsteigę savo viešąją įstaigą. Tai buvo būtina mūsų tolimesniems tikslams, tad manau, kad rimta.

Kad ir kaip būtų rimta, tačiau turbūt visi turite darbus, kur uždirbate batonui ir sviestui?

Batonui ir sviestui užsidirbame savo jėgomis. Kiekvienas yra savo srities specialistas (ore.lt – “Ammo” komandoje yra dydžėjai, IT asas, fotografas, renginių organizatoriai ir pan.). Nedaugelio iš mūsų pareigos skiriasi nuo komandinių darbų.

Ar tikitės, kad “Ammo” veikla atpirks pati save – “išeis ant nulio” – ar pasiruošę investuoti į ją?

“Išėjimas ant nulio” TIK suteikia motyvacijos kitiems darbams – tai skatina. O kiekvienam užsibrėžtam tikslui būtina investicija. Galiu atskleisti paslaptį, kad kai kurių komandos narių vizijose “Ammo” turėtų tapti pagrindine veikla jų gyvenime – kol kas esame kupini entuziazmo ir, tikėkimės, aplinkybės jo nenuslopins.

Kokiu tikslu buvo suburta “Ammo” organizacija – ar galime tikėtis naujo kalibro alternatyvios muzikos?

Manau, mūsų trūko. Visas judėjimas pasidarė tolygus ir pastovus. Norime inešti naujų
vėjų, naujų ambicijų ne tik savo, bet ir kitų veiklose. Dauguma komandų visus savo projektus kuria ant senų pamatų, visi tiesog tęsia pradėtus darbus. Nebeliko naujovių.

Kokios galėtų būti naujovės reivų organizavime ir kitoje jūsų veikloje?

Sekite mūsų darbus ir pamatysite.

Kam alternatyva yra jūsų transliuojami garsai ir renginiai?

Mūsų alternatyva skirta elektroniniam gurmanui, turinčiam skonį.

“Ammo” skelbto konkurso “Mano haiku” nugalėtojas skamba taip: “Greitai ataka! / Ginklas – pašėlęs ritmas / Mes – reivo kariai!” Atrodo, kad tai pakankamai tiksliai apibūdina jūsų organizacijos filosofiją?

Todėl šis Haiku ir laimėjo. Bet kokiu atveju norime, kad mus matytų tik tie, kuriems tai įdomu ir sava. Turiu omenyje, kad nelįsime į žmogų, abejingą mūsų darbams ir muzikai iš esmės, tačiau tikrai nesislėpsime patamsyje ir nebijosime kalbėti bei skelbti apie savo veiklą.

Sklando gandai, kad “Ammo” atsirado “sprogus” panašios kultūros bastionui “Vault”. Kas sukėlė tą “sprogimą”?

Esame visiškai kitas projektas, kurio įkūrėjais tapo trys “Vault” vilkai. “Vault” komanda iširo jau senai, tad prie to grįžti neverta. Esame nauja komanda, kuri gyvena ateitimi. Be to, senolių išminti byloja, kad vieno pabaiga visada yra kažko pradžia.

Saulė, čiulbantys paukščiai, besiskleidžianti žaluma – jums tai svetima?

Jokiais būdais. Nesivadovaukite stereotipais. Mes už alternatyvią muziką, o alternatyva nėra tik stipru, šalta ir po žeme. Esame žmonės, mylintys gyvenimą. Esame kultūros dalis.

Tai vis dėlto, kas tas reivas?

Reivas – vieninga srovė, tekanti elektroninės muzikos vaga. “Ammo” ir visi mūsų draugai yra reivas.

Man kažkodėl reivas asocijuojasi su nelegalumu, sms’ais, apleistais industriniais pastatais ir, dažnai, policijos sirenomis. O apvilktas legaliais drabužiais, reivas tarsi praranda dalį savo žavesio. Kaip tau atrodo?

O tai nėra stereotipas? Reivas nėra tik underground’as, reivas – judėjimas. Man underground’as primena industriją, rūdis, tamsą, o legalumas ir to sprendimas – faktai, kurie reiveriui neturėtų rūpėti.

Taip, žinoma, tai stereotipas. Kaip ir tai, kad panašūs renginiai yra neatsiejami nuo narkotikų. Ką manai apie tai?

Tai nėra stereotipas, tai jau – faktas. Šiuo klausimu esame paruošę kelis projektus, kuriuos bandysime įgyvendinti nuo rugsėjo mėn su nauja mokslo metų pradžia. Esam pasiryžę stoti į kovą prieš narkotikus.

Debiutinis “Ammo” renginys tokiu pačiu pavadinimu – balandžio 30 d. “Senojoje spaustuvėje” (Laisvės pr. 60, Vilnius). Dviejose erdvėse, be pačių “Ammo” rezidentų, pasirodys atlikėjai iš Nyderlandų, JAV, Belgijos, Prancūzijos ir kolegos iš Lietuvos. Na, o Gatvės muzikos dieną jau minėti ST, Dr.X-Ray, Drumm, fantas, Meinheld, Mic ir kiti pažymės Reformatų skvere Vilniuje. Tikėkimės, čia pajusime, kokius naujus vėjus reivų kultūroje žada “Ammo” komanda.

Internete:
www.ammo.lt