Kruzenshtern & Parohod @ Mulen Ružas

2002 metais Igor Krutogolov įkūrė grupę Kruzenshtern & Parohod. Grodami “karate-box-jazz”, kapotą hardkorą, panką, klezmerį, džiazą jie rengė geriausius mano gyvenime koncertus. Jų Lietuvoje buvo nemažai: bene kas metus grupė atvykdavo į Lietuvą – tada dar veikusį Dr. Green klubą, Baltus dramblius, Vilniaus Jazz festivalį, kitas vietas. Šiemet jie – vėl Vilniuje, kur su grupe iš Lenkijos “Mitch & Mitch” sugrojo klube Mulen Ružas.

Devyni nariai, du būgnų komplektai, gyva, melodinga, stipri muzika, daug vyrų dainuojančių choru – koncertas buvo garsus. Igoris blaškėsi po sceną, salę, ir buvo gera kaip tikrame panko koncerte, nors publika atrodė kiek ramesnė nei grupės nariai. Nuostabu buvo šokti pagal kolektyvo “pergrojamus” “jewgrass” kompozitoriaus “Zelig Rabitchnyak” kūrinius. Nors iš tiesų, visa opera, kurią grupė adaptavo ir pateikė šiame koncerte, kilo jų galvose:

http://www.youtube.com/watch?v=7aeD0FwWZwk
Mitch & Mitch su Igor Krutogolov

Kuomet atvyksta I. Krutogolovas, nedvejoju, ar eiti. Žmogus savo skirtingais projektais ir ekstremaliu energingumu man primena John Zorną – unikalų muzikantą, sugebantį sukurti pasaulio neapibrėžtumo vertą muziką. Ir nors I. Krutogolovo projektų, Kruzenshtern & Parohod įrašai puikūs, dažnai jie neperteikia to, ką gauni būdamas koncerte: tai, dėl ko norisi panirti į muziką, laukinę energiją.

Čia, Mulen Ruže, koncertas truko bene valandą. Po jo grupė buvo du kartus išviesta bisui, ir turbūt daug kas norėjo, jog jų sugalvoti garsai nesibaigtų dar ilgai. Koncerte skambėjusi muzika – iš naujojo kolaboracijos albumo (Kruzenshtern i Parohod & Mitch & Mitch plays Zelig Rabitchniak) sukratė galvas ir įstatė šypseną į veidą su nuostabia “Big Universal Love”:

http://www.youtube.com/watch?v=jnjyNIGmqV0
Mitch & Mitch su Igor Krutogolov