Mario BASANOV & VIDIS – Changed (Silence, 2010)

Kolega redakcijoje pasiūlė: “Gal kam elektroniką būtų įdomu apžvelgti?”. Pajutęs pirmojo rato kartumą, pasistumdymus “Diskomafijoje” Vilniuje bei nuolatinius išpuolius į Kauno ar Klaipėdos house vakarėlius amžių sandūroje, nesusilaikiau.Oficialia albumo išleidimo dienos proga – spaudžiu Play.

Skaitmeniais kanalais atkeliavo keli šimtai promo megų, kuriuose tilpo ilgai brandintas Mariaus “Mario Basanov” Adomaičio (ar galėtum pagalvoti – pop atlikėjo Lino Adomaičio brolis!) ir Vidmanto “Vidžio” Čepkausko kūrinys – dvigubas lietuviškos elektroninės ir šokių muzikos albumas Changed, trunkantis beveik dvi valandas.

2007-aisiais atlikėjai djscene.lt sakė: “Nebelabai suprantam, kas darosi pastaruoju metu. (…) mūsų naują kūrinį, kuriam dar net nesugalvojom pavadinimo, jau nori garsinti Gilles Peterson, o platinti Defected! Kažkas čia ne taip…” – maloniai nustebę pasakojo Mario ir Vidis. Šiandien atlikėjai gerokai labiau pasitiki savimi ir faktą, kad jų kūrinius išleis japonai Endless Flight ir australai Future Classic, priima kaip natūralų jų paskutinių metų darbo įvertinimą. Juolab, kad Vidis pripažįsta, jog dėl “pokyčių” kai ką teko ir paaukoti.

Apie albumo išleidimą ir žodžiais, ir garsais atlikėjai tyzino jau kuris laikas. Pasigirdo “I’ll Be Gone” ir “Who’s Shot the Silence?!” su Jazzu, “In My System” su britų new disco vokaliste Kathy Diamond, “Slow” ir “Suspend The Feeling” su Giedre iš Empti. Būtent šie kūriniai ir sukrito į pirmąją, vokalinę arba kitaip – moteriškąją, albumo dalį. Tik albumo krikštatėvis Ernesto – mažiau girdėtas, kaip ir dvi kompozicijos su jo saldžiabalsiu vokalu. Elegantiška ir subtili, lengvai džiazuojanti elektroninė popmuzika, vietomis nuklystanti net į synth-pop melancholiją, dozuota po truputį ir dabar surinkta į vieną albumą. Viskas skamba labai nelietuviškai geraja prasme.

Ilgai studijoje dėlioję pirmąją albumo dalį, Marius ir Vidmantas pasijuto pakankamai “gorilomis” ir pradėjo “samplinti garsus ant prūchos” (iš pokalbio su suru.lt). Kas iš to gavosi, gali išgirsti antrojoje, vyriškoje, dalyje, skirtoje daugiau šokių aikštelėms. Viršvalandinis Changed CD2, pamautas ant kartais laisvesnio, kartais griežtesnio pasikartojančio ritmo iešmo, paskrudintas su įvairiais house, tech, electro, trance, idm, soul, nu disco, [įsirašyk pats] prieskoniais. Pakankamai universalus, kad skambėtų įvairiuose automobilių modeliuose bei klubuose. Tačiau pernelyg sterilus, kokybiškas ir rafinuotas, kad verstų stipriau plakti maištingas paaugliškas širdis. Greičiau jau deja vu pagyvenusiam reiveriui ir muzika naujausiam D.Ibelhauptaitės “remiksui”. Paskutinis kūrinys maloniai priminė “Warp” rinkinius “Artificial Intelligence”. Tačiau tai buvo prieš …15 metų. Matyt man jau deja vu… Albumas mano kartai? Galbūt… renkuosi CD1 – 4 + 7 / CD2 – 10.

7/10