Skambantis Ex Libris: koncertas po Balsio

Balandžio 2 dieną, šeštadienį, Vilniaus Šv.Kotrynos bažnyčioje, Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija kvietė pasiklausyti muzikos ir pamatyti jų dailę projekte “Skambantis Ex Libris”. Renginyje pasirodė solistai, orkestras, ansambliai, choras, buvo eksponuojami dailės darbai – ir visi atlikėjai bei dailininkai buvo arba jau baigę, arba vis dar trinantys užpakalius į suolus Balsio menų gimnazijoje, liaudyje pravardžiuojamoje “Balsine”. Koncerto vedėjas Gediminas Jaunius (daugeliui vis dar įstrigęs kaip “TV Pagalba” gelbėtojas) iškart suskubo pasigirti, kad puikiai atsimena laikus, leistus Balsinėje grojant saksofonu.

Pats renginys buvo suplanuotas pagirtinai nuosekliai – muzika kaip sraigė slinko chronologine ir stilistine tvarka nuo baroko iki pat dvidešimt pirmojo amžiaus muzikos. Idėja buvo parodyti visuomenei, kad perspektyvių ir uždegančių jaunų atlikėjų išugdo ir ši gimnazija Klaipėdoje, neva, “ne tik Vilniuj talentai auga, pažiūrėkit ir į mus”. Tikslas buvo pasiektas – atrinktieji pasirodymui individai tikrai buvo verti dėmesio. Tokio tipo renginiai turėtų vis dažniau patekti ir į akademine muzika nesidominčių akiratį, o projekto prodiuserės Akvilės Petrauskaitės žodžiais spaudai: “…talentingų muzikantų, ir dailininkų – jais galėtų didžiuotis plačioji visuomenė, tačiau apie juos, deja, niekas nežino. Puikus pavyzdys būtų Ričardas Berankis. Tenisas Lietuvoje buvo visiškai neįdomus, kol neatsirado Ričardas ir spaudoje nebuvo pradėta apie jį rašyti“. Asmeniškai man tenisas nuo to nepasidarė įdomesnis, su rankiu ar be rankio, tačiau masėms garsinti klasikinę muziką visuomet verta.

Iš pirmosios koncerto dalies įstrigo smuikininkės Urtės Didžiulytės atliktas A.Vivaldžio koncertas smuikui su orkestru. Šiai atlikėjai – aštuoneri metai, tačiau Urtė puikiai atlaikė atsakomybę groti solo su orkestru. Buvo smagu išgirsti ir vieną apskritai pirmųjų lietuviškų profesionalių kompozicijų – Juozo Naujalio styginių kvartetą “Svajonė”, kuris buvo atliktas labai švelniai ir parodant gimstančios lietuviškos profesionalios muzikos sąskambius. Antrojoje dalyje prikaustantį virtuoziškumą, tiesiog “juvelyrinę” atlikimo techniką ir ekspresyvią meninę raišką pademonstravo abiturientė Teklė Baroti, sustingdžiusi salę M.Glinkos ir M.Balakirevo “Vieversėliu” fortepijonui. Tai buvo kažkas negirdėto. Vedėjas gelbėtojas G.Jaunius kaipmat suskubo ją prilyginti žinomai lietuvių pianistei Mūzai Rubackytei, bet argi tai – siekiamybė? Galų gale ansamblis “BraSSpalvos” atliko du šiuolaikiškus T.Adomavičiaus kūrinius ir suteikė renginiui lengvą bei atpalaiduojančią pabaigą. Tai buvo tarsi dušas po beveik trijų valandų klasikinės muzikos – tokie koncertai visgi reikalauja kantrybės ir valios.

Renginio metu salėje buvo eksponuojami “Balsinės” dailės skyriaus moksleivių grafikos ir tapybos darbai, o dalintose programėlėse buvo įdėti autoriniai vaikų sukurti ekslibriai – taigi ties dailės punktu galima uždėti varnelę. Atlaikę rimtosios muzikos bumą klausytojai po koncerto buvo kviečiami į barą „Piano man“, kuriame vyko antroji, neoficialioji projekto dalis. Gyvas jazzy house kompozicijas atliko Vytautė Pupšytė, Rokas Jaunius, Gediminas Gefenas, Jonas Butvydas, Domas Žostautas, o vėliau klausytojus linksmino DJ Gyvatnešys. Galėjo būti ir linksmiau, bet čia gi jau viskas priklausė nebe nuo organizatorių – kas norėjo, tas pasilinksmino. Žmonių perteklius sudarė masinio pogo įspūdį.

Tarpdisciplininis projektas “Skambantis Ex Libris” iššaukia tik vieną mintį – “daugiau tokių projektų!”. Daugiau progų pasireikšti ne vien estradinei ir nuvalkiotai masinei plejadai, bet taipogi jauniems, alkaniems, veržliems bei turintiems ką parodyti rimtosios muzikos atlikėjams ir dailininkams. Lietuvoje alternatyvi muzika – klasikinė muzika!