Pavasaris Oginskių dvare Plungėje su festivaliu „Atgaiva“

Pirmą kartą kunigaikščio Mykolo Oginskio dvare ir parke Plungėje šiemet, gegužės 21 d. rengiamas šiuolaikinio meno ir muzikos festivalis „Atgaiva‘11“. Tokio pobūdžio renginių mieste iki šiol nebuvo ir organizatoriai neslepia ambicijų festivalį paversti kasmetiniu.

„Atgaiva‘11“ pristatys platų, įvairias meno sritis atstovaujančių dalyvių pulką: savo darbus eksponuos menininkai Rimas Sakalauskas, Jonas Aničas, Audinga Urbonaitė, Aistė Viršulytė, Justina Christauskaitė, Kaitos ir EntrevueArt grupės; Vilniaus dailės akademijos dėstytojas ir garso menininkas Andrius Rugys skaitys paskaitą „Garsuotės gamta“, o žinomas menininkas Tautvydas Bajarkevičius surengs muzikinį pasirodymą. Taip pat festivalio lankytojai galės pažiūrėti 8 mm filmus, kuriuos demonstruos
menininkų grupė „Super 8 Picnic in a Hand“.

Apie festivalio idėją bei socialinę reikšmę Ore.lt pasakoja viena iš dalyvių, menininkė Justina Christauskaitė.

Kodėl susidomėjote dalyvavimu festivalyje „Atgaiva‘11“?

Justina: Mane visada domina naujos perspektyvos ir nauja lokacija meno projektams. Oginskių rūmai ir šalia esantis parkas yra žymi kultūrinė atitinkamo Lietuvos istorinio laikotarpio dalis. Taip pat menininkams visada įdomios naujos iniciatyvos: jos inspiruoja, suteikia galimybę išreikšti save, esant kitoms sąlygoms.

Kuo „Atgaiva‘11” skiriasi nuo kitų Lietuvoje vykstančių meno renginių?

Tuo, kad šis festivalis yra mišrus meninis tarpmiestinis kultūrinis renginys, kuris vyksta Plungėje, Lietuvos provincijoje. Mišrus ir tarpmiestinis, nes dalyvauja įvairiapusiški ir skirtingų disciplinų menininkai.

Ar tokių renginių trūksta Lietuvoje? Kaip manote, kuo Plungėje naudinga organizuoti tokio pobūdžio veiklą?

Taip, trūksta. Šiaip spėju pačioj pradžioj būna labiau sudėtinga negu naudinga. Visgi, galima net neklausti šio klausimo, nes naudinga yra bet kokia sėkmingai įvykdyta iniciatyva, skatinanti žmones domėtis menu, kultūra ir šiek tiek kitokio pobūdžio poilsiu, bendrauvimu.

Kodėl, jūsų manymu, verta apsilankyti festivalyje?

Pirmiausia – dėl kultūrinės ir meninės atgaivos, naujos iniciatyvos ir vietos. Tikiuosi, jog šis projektas bus ne paskutinis ir nuo jo atsispyrus viskas tik dar labiau išsiskleis.

Festivalį vainikuos elektroninės muzikos koncertas, kuris irgi pasižymi dalyvių gausa. Kaip teigia patys organizatoriai, jie siekia įvairiapusiškumo, siekdami supažindinti regiono gyventojus su jaunųjų Lietuvos menininkų darbais, elektronine muzika. Ore.lt taip pat pakalbino viena iš koncerto dalyvių bei festivalio organizatorių Justiną Mikulskį, muzikiniame pasaulyje žinomą pseudonimu S13.

Kuo festivalis „Atgaiva‘11” kitoks nei kiti, Lietuvoje vykstantys meno renginiai?

Justinas: Neapsiribojimu kryptinga auditorija, stengiantis įtraukti visus norinčius pažinti ir atrasti. Nuoseklia
programa, pradedant paskaitomis apie garsą, jo sandarą ir istoriją, tęsiant menų dirbtuvėmis ir kino eksperimentais, ir viską vainikuojanti vakaro muzika autentiškoje Oginskių dvaro teritorijoje. Svarbu paminėti ir tai, kad festivalis yra nemokamas, tačiau kokybės santykiu nenusileidžia didesniems, kainuojantiems pusę šimto ir daugiau. Dalyvių entuziazmas ir idėjiškumas yra didelis faktorius, žadantis įdomumą ir nuoširdumą

Elektroninė muzika yra populiari daugiausia jaunimo tarpe ir dažniausiai elektroninės muzikos renginiai vyksta didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Kaip manote, ar elektroninė muzika gali sudominti Plungės ar kitų mažesnių Lietuvos miestų gyventojus?

Elektroninė muzika yra platus spektras, pradedant akademine, atmosferine, eksperimentine
menine jos išraiška ir baigiant populiariąja estrada. Suvokiant tai, sunku daryti prielaidą apie jos populiarumą
konkrečiame amžiaus cenze. Festivalyje grojamą muziką pristatys savo srities profesionalai, kurie per kūrybos metus yra gavę pripažinimą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje dėl savo unikalių sąskambių ir muzikinės filosofijos. Viliuosi, kad šių dienų atlikėjų aidùs, improvizacinis skambesys privers suklusti jauną ir vyresnį klausytoją.

Kalbant konkrečiau, bus galima išgirsti ambient, idm, techno žanrų muzikos, kas yra nauja mažesniuose miestuose. Dienos menininkų programa, renginio aureolė, aplinkos gyvybingumas – nuties tiltą į vakaro programą ir nepažengusiam klausytojui, o eigoje praplės muzikinį akiratį ir meno sampratą. Sudominti galima, motyvuotas ir apšviestas žmogus pasiryžęs naujovėms.

Ar tokių renginių reikia daugiau Lietuvos provincijoje?

Būtina stengtis išjudinti sąstingyje esančią provinciją ir jos sėslius gyventojus, ypač jaunimą, įkvėpti alternatyviąja kultūra. Kada novatoriški valstybės finansuojamų renginių projektai už didmiesčių ribų retai pasiekia miestelius, o idėja ir plataus spektro kultūros plėtra privalo tapti išsilavinusio žmogaus prioritetu. Ne paslaptis, kad miestelių renginių planai nekinta dešimtmečiais ir žmonės kasmet jaučia jų monotoniją. Įvedimas naujo, kitoniško požiūrio į meną, jo pateikimą ir kontaktą su žiūrovu – raktas į moralės, dorovės augimą, kas yra neatsiejama ugdant dvasingą pilietį. Oscar Wilde rašė: „Iš tikro menas lyg veidrodis atspindi ne gyvenimą, o žiūrovą“, o visa šių dienų meno simbiozė, pasiekusi didesnes mases žmonių, kelia tautos veidą prieš mus pačius ir už Lietuvos ribų.

Jūsų, kaip organizatoriaus manymu, kokius įspūdžius paliks lankytojams festivalis?

Dalyvių kruopštus ir koordinuotas pasiruošimas neverbaline kalba perteiks įspūdį, nuotaiką ir įkvėpimą. Edukaciniai principai taip pat yra vienas iš prioritetų. Pasakiška parko teritorija ir gamtos kvapas suteiks atgaivą žmogaus vidui. Šilti prisiminimai ir pakylėtos būsenos pajauta yra tvirtas pažadas.

Daugiau informacijos apie renginį:
www.substratum.lt
www.facebook.com/AtgaivaAtgaiva
www.facebook.com/event.php?eid=206371192723955