Romas Zabarauskas prašo paremti savo ilgo metražo debiutą „Streikas“

Prieš savaitę spaudoje, pašto dėžutėse ir FB pasirodė naujienos apie naują Romo Zabarausko („Porno melodrama“) filmą „Streikas“ (We Will Riot), pasakojantį apie niujorkiečio DJ‘ėjaus kovą su korumpuotu Vilniaus meru, įtraukiant tikrus lietuvių beatmakerius. Lėšų pirmai filmavimo daliai režisierius ieško kūrybinių idėjų paramos portale Kickstarter.com. Filmas jau surinko per 1000 dolerių – 10 procentų reikiamos sumos. Paklausėme ORE.lt kadaise kino kritiko karjerą pradėjusio Zabarausko, kodėl pasirinko tokią temą ir kaip ji kalba apie Lietuvos, pasaulio, jauno žmogaus ir „hipsterio“ dabartį.

Štai ką atsakė Romas Zabarauskas:

„Jau ilgą laiką norėjosi sukurti filmą apie šiuolaikinį jaunimą. Filmų, kurie atspindėtų jaunimo realybę ir ją reflektuotų nėra daug – ką jau kalbėt, kad išvis nėra Lietuvoje, išskyrus „Anarchiją Žirmūnuose“. 2010‘ų metų gruodį šventėms grįžau į Vilnių (studijuoju užsienyje, tuo metu Paryžiuje, dabar Niujorke) ir sutikau DJ‘ėjų bei beatmakerių promoterį Mark Splinter, kuris mane „užparino“, kad reik daryt klubinį filmą, kur būtų apie muziką galvojama nuo pat pradžių ir kur ji būtų esminė. Tuo pat metu man buvo skaudu skaityti naujienas iš Lietuvos apie naujus korupcijos skandalus, apie rasizmo, homofobijos, mizoginijos reiškinius. Man nepriimtinas dažnai lietuvių jaunimo ir apskritai „hipsterių“ abejingumas šioms problemoms, tokie pasakymai kaip „kad ir vagia, bet gero padaro“ ir kone alergija bet kokiam politiniam aktyvizmui, tarsi bet koks politinis veiksmas būtų tolygus populizmui.

Susidėjus šioms motyvacijoms, nusprendžiau parašyti „Streiką“. Viena vertus, noriu pristatyti šiuolaikinio jaunimo gyvenimo būdą ir konkrečiai talentingų lietuvių beatmakerių muziką. Kita vertus, bandysiu išjudinti jaunų žmonių „hipsterišką“ abejingumą.

Ar filmas atspindės Vilniaus jaunimo realybę? Kažkiek atspindės. Rašydamas scenarijų rėmiausi savo paties ir brolio Martyno (DJ Pikselis) „tūsų“ Vilniuje patirtimi, taip pat ėmiau interviu su Marku Splinteriu ir kitu beatmakerių „tėvu“ Vaiperiu. Jie jau skaitė scenarijų ir jį įvertino teigiamai, kaip, beje, ir legendinė „tūsų“ recenzentė Daina Dubauskaitė (dubauskaite.lt). Dėl Vilniaus mero personažo bei jo veiklos būdų konsultavausi su politikos ekspertu, kurio tapatybės nenorėčiau atskleisti. Žinoma, tai yra vaidybinis filmas, ir nereikėtų tikėtis tikslios realybės reprezentacijos. Tikslas, sakyčiau, yra padiskutuoti, kaip galime protestuoti prieš sistemą, kurios dalimis patys esame?..“

Prisidėti prie filmo kūrimo iki gegužės 4-os dienos galite čia: kck.st/HWYntn

Soc. sąsajos:
www.facebook.com/wewillriotmovie/
twitter.com/#!/wewillriot