„Balkanaktis“ sezoną pradeda su svečiu iš Londono

Naują renginių „Balkanaktis“ sezoną „Baltic Balkan“ pasitinka Suomijos įrašų studijoje „Maasto Records“ išleidę savo pirmąjį įrašą „Katapulta“, sukurtą kartu su „Banda Dzeta“. Lietuvių didžėjų balkaniškų, originalių klezmerių ir lietuvių liaudies dainų miksas garsėja ne tik mūsų šalyje, bet ir Europoje.

Šiemet „Baltic Balkan“ koncertavo Vokietijoje kino festivalio „Go East“ Viesbadene uždaryme, festivalyje „Balkan Fever Helsinki“ Suomijoje, new ethno festivalyje „Volnyje Pavetra“ Baltarusijoje, Prištinos kino festivalio atidaryme Kosove ir viename madingiausių Londono festivalių uždaroje erdvėje „Rumpus“.

„Balkanakčio“ svečias – „pasikaustęs“ muzikos programuotojas

Būtent iš Londono į „Balkanaktį“ atvyksta Fred Balkayou – Jungtinės Karalystės sostinės klubinės nakties „Balkan Sonik“, kurioje skamba balkan beats ir electro swing muzika, prodiuseris. Pasak kritikų, jo propaguojama muzika – tai tarsi iš praėjusio laiko Didžiosios Depresijos atkeliavęs „aukso amžiaus“ džiazas su Rytų Europos, arabų muzikos ir elektroninių ritmų prieskoniais.

Prancūzijoje gimęs Fred Balkayou mokslus baigė „Maximillien De Meuron“ vizualinių menų akademijoje Šveicarijoje, o vėliau įgijo ir garso inžinieriaus bei muzikos technologo specialybes. Kaip didžėjus ir ritmų autorius „Fred KU“ jis prisijungė prie Pietų Afrikos grupės „Dorp“, su kuria įrašė albumą „Humans Being“ garsiojo „U2“ ir „PJ Harvey“ prodiuserio Marko „Flood“ Ellis studijoje, prižiūrimi Iano Brown ir „Depeche Mode“ pagalbininko Dave McCracken.

Po to sekė beveik 10 metų bendrų įrašų ir koncertinių gastrolių, iš kurių Fredas pasitraukė, kad pradėtų savo „balkanų svingo“ vakarėlių seriją. Fredas yra grojęs kartu su tokiais scenos vilkais kaip „Balkan Beat Box“ ar „The Destroyers“, žavėjo klausytojus tokiuose festivaliuose kaip „Love Box“, „Secret Garden“, „Arcane“, „Glade“ ir „Oppikopi“ Pietų Afrikoje.

Žada groti iki paskutinio lašo

Pradėdami naują sezoną „Balkanakčio“ organizatoriai apsisprendė persikelti į naują jaukesnę vietą.
„Pirmiausia, gerokai sumažinome atstumą nuo didžėjų pulto iki baro bei dėl mažesnių apsauginio gabaritų padidinome pralaidumą, įeinant pro duris“, – pusiau juokais sako organizatoriai. Dar priduria: „Taip pat pažadame dar labiau pakelti temperatūrą šokių aikštelėje. Ištikimai laikydamiesi principo savo pasirodymą tęsti „iki paskutinio lašo“, – teigė „Baltic Balkan“.

„Balkanaktis“ FB – www.facebook.com/events/298334980282048

„Baltic Balkan“ garsai – soundcloud.com/baltic-balkan