Festivalis “Tarp” toliau trina garso ir vaizdo ribas

Iš pradžių buvo žodis, kuris sklido iš lūpų į lūpas. Po to atsirado raštas ir atmintyje kruopščiai išsaugoti tekstai pamažu pasitraukė į popierių. Dabar mūsų, elektroninės epochos gyventojų, sąmonė vėl pradeda prisitaikyti prie naujos mąstymo struktūros. Audiovizualinės ir tarpdisciplininės meno formos yra viena iš šio virsmo rezultatų. Lietuvoje tokias meno formas praktikuojančių kūrėjų šaukliu ir tolesnių virsmų skatintoju galime laikyti festivalį „Tarp“.

Didžiausias tarpdisciplininis poezijos festivalis

Pirmasis ir didžiausias tarpdisciplininius menus ir poeziją jungiantis tarptautinis audiovizualinės ir eksperimentinės poezijos festivalis „Tarp“ atsirado 2006 metais. Festivalio pradininkė Gabrielė Labanauskaitė yra pasakojusi, kad visa tai nutiko, kai vieno universiteto dėstytojai, į kuriuos ji kreipėsi pasakodama norinti rašyti mokslinį darbą apie audiovizualinę poeziją, sudrausmino ją sakydami, kad jokių audiovizualinių poezijų Lietuvos žemėje nėra. „Jeigu nėra – tai bus“, – nusprendė Labanauskaitė ir taip Vilniuje atsirado pirmasis festivalis.

„Tarp“ renginiai dažniausiai vykdavo „undergroundinėse“ erdvėse, kartą netgi persikėlė į psichiatrijos ligoninę, kurios pacientai taip pat atėjo pasižiūrėti netradicinės poezijos projektų. Ir tik prieš keletą metų festivalis susilaukė institucijų dėmesio, pradėjo gauti LR Kultūros rėmimo fondo paramą ir įžengė į platesnes erdves, pasiekė Kauną bei Klaipėdą. Tarptautinis renginys, į kurį organizatoriai prisišaukia įvairių garsų, žodžių ir vaizdų eksperimentuotojų (iš kurių praeitais metais buvo atvykę ir tokie grandai kaip JAV slemo karalius Saul Williams bei augančio populiarumo vokiečių atlikėja „Planningtorock“), yra atviras įvairių meno sričių bendradarbiavimui. „Tarp“ taip pat siekia skatinti šių dienų žmogaus susidomėjimą poezija, pateikiant ją naujomis formomis, kurti naują audiovizualinės poezijos tradiciją, pamaloninti mokslininkus platesniu tokios šiuolaikinės poezijos informacijos lauku.

Festivalio vėliava: be-tono spalvos

Jeigu kiltų klausimas, ką galima pamatyti to festivalio metu, reikėtų pastebėti, kad paprastai ten nuveikiami štai tokie dalykai: pristatomos vizualių eilėraščių parodos, skelbiamas eilėraščių ekranizacijos konkursas – vyksta atsiųstų darbų peržiūros, gyvai atliekami garso + vaizdo + poezijos pasirodymai, vedamos įvairios kūrybinės dirbtuvės ir paskaitos. Taip pat pristatoma tiesiai iš Berlyno atgabenta didžiausio pasaulyje poetinių filmukų konkurso programa „Zebra“.

Šiais metais „Tarp“ festivalis vyks spalio 24 – 28 d. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Ankstesniais metais daug dėmesio buvo skiriama muzikiniam festivalio repertuarui, o šiemet festivalio organizatoriai ne tik ištemps ausis, bet ir dar labiau išplės akis, mat festivalis ypatingai propaguos vizualumą. Šiųmetinė renginio tema – be-tono spalvos, pagal kurią demonstruosis įvairiausia poezija, vaizdai ir garsai.

Svarbu paminėti ir tai, kad visą spalio mėnesį „Tarp“ sekėjai bei smalsuoliai galės dažnai apsilankyti Venclovų namuose-muziejuje – čia nutūps festivalio komanda, kuri organizuos įvairias dirbtuves, smagų žmonių šurmulį, pokalbius apie poeziją ir ne tik.

Kas naujo šiais metais?

Viena ryškiausių šiųmetinio „Tarp“ programos dalis – spalio viduryje Berlyne vykstančio didžiausio pasaulyje poezijos filmų festivalio „Zebra“ programos peržiūros. Galimybę nemokamai pažiūrėti rinktinius „Zebra“ filmus suteikė Gėtės institutas Lietuvoje. Kas antrus metus rengiamam „Zebra“ festivaliui šiemet buvo atsiųsta 870 filmų iš 63 pasaulio šalių, iš jų 171 rodomi festivalyje, o 30 nominuoti konkurse. „Zebra“ filmai bus rodomi Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune.

Kone ryškiausi šiųmetiniai „Tarp“ muzikiniai užsienio svečiai – „Sun Glitters“ iš Liuksenburgo ir Jenny Hval iš Norvegijos.

Jenny Hval yra atlikėja, garso meninkė, rašytoja ir žurnalistė. 4 metus gyvenusi Australijoje, kūrėja vėl muzikuoja vėsaus oro ir fiordų šalyje. Jenny kuriama muzika – tai folk ir indie rock stiliaus mišinių tembrai, poetiški tekstai, netikėti vizualiniai sprendimai. Išskirtinė galimybė išgirsti ir pamatyti šią pasaulinio lygio atlikėją – spalio 25 d., 21 val. klube „Kablys“ (Vilniuje, Kauno g. 5, II aukšte).

Kitas svarbus muzikinis ir vizualinis projektas atkeliauja iš Liuksemburgo. Elektroninės muzikos gerbėjams, gerai žinantiems tokias legendas kaip „Burial“ ar „Boards of Canada“, tikriausiai nereikia pristatinėti ir „Sun Glitters“, atliekančio panašaus stiliaus muziką. „Sun Glitters“ gros Vilniuje, spalio 26 dieną, bare „Trip“.

Pasirodys ir jau žinomi bei nauji lietuvių muzikiniai – vizualiniai priojektai: „AVaspo“, „Betoniniai triušiai“, „Driezhas“, Ingra Miller, Verslo Rizikos Rezervas, „nunu“ ir „cooltūristės“, „Fingalick“, „Brokenchord“, „Umiko“, 96wrld.

Spalio 24 dieną, nuo 20 val. restorane „Jalta“ (Vykinto g. 17A) pasirodys modernus audiovizualinis projektas iš Prancūzijos „Saint Octobre“. Pasirodymo metu susijungs prancūziška poezija, muzika ir vaizdingi kameros užfiksuoti kadrai.

Spalio 25 d. 18:30 galerijoje „Vartų galerijoje“ (Vilniaus g. 39) bus atidaryta performatyvi foto – eilių paroda „Be-tono“. Pagal A. Našlėno fotografijų ciklą lietuvių rašytojai (V. Grainytė, A. Kaziliūnaitė, M. Nastaravičius, D. Gintalas, J. Keleras, M. Plečkaitis, Ž. Kudirka, D. Paulauskas, S. Poisson, A. Grajauskaitė) kurs ir demonstruos poeziją. Atidarymo metu Jaromir Typlt pristatys poezijos performansą.

Vienas iš festivalio pre-renginių – spalio 19-21 dienomis Venclovų namuose-muziejuje vykstančios poezijos komiksų dirbtuvės, kur kūrybinių sprendimų ieško tiek poetai, tiek piešėjai.

“Tarp” Kaune ir Klaipėdoje

Klaipėdoje įsižiebsiantys kino ekranai Lietuvos uostamiestį sujungs su Berlynu. Spalio 25 d. 18–20 val. čia suksis juostos, atkeliavusios iš Vokietijos sostinėje vykstančio vieno reikšmingiausių poetinio festivalio „Zebra“. Nemokamos festivalio filmų peržiūros vyks Klaipėdos parodų rūmuose.

Paskutinįjį spalio penktadienį Kauno publika turės progą susipažinti su naujausiomis kino ir muzikos poezijos tendencijomis, o Berlynas ir Lionas bus kaip niekada arti. Spalio 26- ąją, 18 val. kauniečiai ir miesto svečiai galės nemokamai susipažinti su poetiniu kinu iš viso pasaulio, nes VDU menų galerijoje „101“ suksis geriausios juostos iš „Zebra“ festivalio. Prancūzijos miestą Lioną su Kaunu sujungs poezijos, muzikos ir vizualikos projekto „Saint Octobre“ pasirodymas. Jie ir lietuvaičiai „Perform“, „96 wrld“, „Verslo rizikos rezervas“, „Umiko“ pasirodys klubo „Kanklės“ scenoje. Veiksmas prasidės 22 val.
Dauguma renginių – nemokami.

Festivalio programa: www.tarpfest.lt