“Ravana” – verslo klasės skrydis į save

Dar vienas festivalis? Apie “Ravaną” sužinojau, kai pamačiau labai aukštą garbanių, visą persikreipusį, ant kažkokio aptriušusio stulpo klijuojantį plakatus su elniais. Kadangi man patinka elniai – užkalbinau. Taip išsiaiškinau, kas yra “Ravana”. Susidariau įspūdį, jog festivalis – kitoks, o pakalbinusi organizatorius buvau suintriguota mistiškos energijos srauto. Jie kalba paprastai ir daro viską iš meilės. Jie kviečia tuos, kuriems nesvarbu, piniginė ar palapinė, kuriems muzika atstoja didžiausią svaigalą, ir tuos, kurie nebijo iš savęs išvaryt viso brūdo, o tai padarę, drąsiai pasinerti į naujus vidinius atradimus. Vieta –  “Elnių slėnis” – ne tik skambus pavadinimas, bet ir nuostabus gamtos kampelis ąžuolų giraitės, javų laukų ir vandens apsuptyje. Beje, jei būsite atidūs, pakeliui į “Elnių slėnį” išvysite šių didžių gyvūnų” – tikina Simas. Kelionės pradžia – rugpjūčio 3 d. Kodėl nepabandžius, ka? Kada paskutinį kartą buvai Joniškyje?

“Ravana”? Elniai vasarą? Papasakokit daugiau, nesu girdėjusi.

Simas: Nebus nei Rudolfo, nei kitų Kalėdų senelio elnių. “Ravana” – meilė kokybiškai muzikai.

Andrius: Tai bus “Cathay Pacific Airways” verslo klasės lygio skrydis į save, vienos nakties reborn‘as. Viskas, kas geriausia kiekvienam jo viduje, muzikos, erdvės, jausmų kontekste, liesis per kraštus. Man “Ravana” – tai superelektroninės, superšaunios, superkokybiškos muzikos, gero laiko, poilsio ir draugystės festivalis. Tai išvyka į gamtą, kaip pasakytų skautai: „Pramoga su tikslu”. Bendraminčių susibūrimas. Darbo ir įdėjų vaisius, toks raudonas ir saldus, bet ne per saldus (juokiasi).

Skaistė: “Ravana” – nuolankus ir išmintingas karys su dešimčia galvų. Nors mūsų renginio koncepcija atmeta mitologiją, tačiau panaudoja “Ravanos” prototipą kaip emocinę festivalio dalyvių išraišką. Kiekvienas savyje turime neatrastų jausmų, talentų, pomėgių. Taigi, festivalyje ir pateikiama subtili muzikos virtuvė, kuri yra vienas iš būdų pajusti naujus skonius savo sieloje. Mums svarbu atrasti save muzikos ir gamtos sintezėje, todėl festivalio vieta – Elnių slėnis, apsuptas mistikos ir senų krašto tradicijų. Manau kiekvienam elnias asocijuojasi su paslaptingumu, išdidumu gerąja prasme ir kilnumu. Tai puikiai atspindi festivalio dvasią.

Ką kviečiate į festivalį?

Simas: “Ravanoje” lauksime žmonių, kuriems festivaliuose nereikia palapinės ir piniginės. Aš “Ravaną” mieliau vadinu įvykiu, o ne festivaliu, nes didžiausias dėmesys skiriamas išskirtinai muzikai ir tikimės, kad būtent ją vertinantys žmonės aplankys mus.

Ar buvo Ravanos „rūsys”?

Andrius: Oj, buvo seniai seniai, gal …prieš 4 metus, kai Rokas Facebook’e, o gal dar one.lt nusprendė, kad būtų šaunu surengti mikrofestivalį draugams, pamenu, net vietą slėpė. Metai po metų, draugų renginukui augant iki draugų draugų draugų, išaugo įdėja surengti masiškesnį, meniškesnį, be abejo, „rimtesnį“ festivalį. Būtent tai mes ir turim šiandien.

Simas: Vyrams diskotekose teko groti popsą, o sielos gyveno techno skambesiais, tai nutarė pradėti nuo “Ravanos” vakarėlių serijos. Klausytojai patys parodė, kad nori muzikos, tad neliko nieko kito kaip vystyti “Ravaną” ir skleisti kokybišką muziką.

Rokas: “Ravana” kaip renginys po atviru dangumi oficialiai atsirado prieš 2 metus.

Kokie žmonės yra “Ravanos” organizatoriai?

Simas: “Ravanos” organizatoriai yra neviso proto, nes ruošia festivalį neturėdami rėmėjų (juokiasi). Iš tikro, tai visi esame idėjos žmonės.

Rokas: Idėjininkai ir organizatoriai esame aš ir Valentas, deja, Valentas išvyko svetur (linkėjimai), todėl šiemet į pagalbą prisijungė Simas, Andrius ir Skaistė.

Andrius: Skaistė mūsų dizaino specialistė. Rokas, veikiausiai įdėjos sumanytojas, įkvėpėjas, padėjęs persilaužti baimei, kad kažko neišmanai, nežinai, bijai, galvoji, kad nepavyks. Toks inžinierius. Apsigimęs elektronikas, muzikos fatalistas. Simas – žmogus, kuris visada sakydavo: „Paklausyk – patiks”. Pagalbininkas ir bendramintis kelyje nuo roko iki liquid, nuo Razausko iki deepest. Toks, – arba pirmadienio ryto kava, arba antradienio vakaro alus – visada netikėtas, pilnas įdėjų. O Andrius, na toks…

Simas: …toks puikus kulinaras (juokiasi)! Nesvarbu, tai maistas, muzika ar tiesiog draugija – visada daro šiltai ir skaniai.

Šių metų vasariški savaitgaliai nusėti festivaliais. Netrūksta ir elektroninės muzikos vakarų. Kodėl mums važiuoti net į Joniškį?

Skaistė: O kodėl mums važiuoti visur kitur, tik ne į “Ravaną”? Juk tai šviežias, nekomercinis ir labai gerai nusiteikęs festivalis. Bilietų kainos protingos, atlikėjai madingi, organizatoriai nuoširdūs. Telieka džiaugtis ir palaikyti, kad Lietuvoje tokius renginius organizuoja. Taip pat vieta – Joniškis. O jūs buvot Joniškyje?

Simas: Puiki galimybė praplėsti geografines žinias (šypsosi). Iš tikrųjų didžiausias stimulas kelti “Ravaną” į dienos šviesą man yra savas kraštas. Peržiūrėję festivalių žemėlapį nerasime elektronikos šiaurės Lietuvoje. Apskritai, didžioji dalis festivalių išsibarstę Vilniaus apylinkėse ir Žemaitijoje, o šiaurė lyg užmirštama ir aplenkiama. Taip pat, pastebėjau, kad daugumą vykusių festivalių stengiasi būti pranašesniais už kitus, nori kažko daugiau, labiau, garsiau.. ir perdega. O kodėl nevažiuoti, kai trys bičeliai ir panelė, padedami būrelio draugų, atiduoda viską muzikai. Man labiausiai patinka, kad esame laisvi, nepriklausomi ir darome tai, ką labiausiai mėgstame – suburiame žmones mėgautis muzika.

Andrius: kitas dalykas – festivalis labai konkrečios krypties, vienasmenis: viena scena, viena elektronikoje varijuojanti muzika, garso ir vaizdo sintezė. Visiška nakties mistika.

Rokas: “Ravanos” paslaptis paprasta – renginį padaryti kokybišku ne kiekybine žmonių ar atlikėjų, bet muzikine prasme. Tad jei nori naujų pažinčių, pašokti su organizatoriais, o po viso to pačilinti prie ežeriuko – užsuk į “Ravaną”.

Pristatykit nuostabius Ravanos atlikėjus?

Rokas: Pasirodys pernai metų „Sūpynėse“ atrastas Ital, kuris šeštadienio rytą privertė ne tik mėgautis melodingais Chicago house ritmais, bet ir pajudinti kojas.
Mūsų kraštiečiai Zonteeque ir Maqmba, pirmieji į Joniškį atnešę reivo kultūra, sugros ir sudainuos drum and bass set‘ą. Prie jų jungiasi Lietuvos d’n’b muzikos meistras Intakz, “Ravanoje” pateiksiantis daugiau liquid‘o. Mark Anthon vardas turėtų būti daugiau žinomas kauniečiams. Pirmą kartą pastebėtas Kaune, “Fluxus Ministerijoje” vykusiame MOD techno vakarėlyje atvyks į “Elnių slėnį” pasidalinti gilesniais Detroit techno garsais.

Nuo house, techno iki d’n’b ir eksperimentinės elektroninės muzikos – visą tai yra garsai, kurie judina sielos gelmes.

Simas: K.U.B. Collective galvos Roadsman brandumas atsispindi jo muzikoje. Ji rami, tvirta ir užtikrinta. Pakas subtiliai žaismingas. Kaip ir pati “Ravana”, paslaptinga scenos naujokė Raele nežada pasislėpti vyriškos kompanijos šešėlyje, gilių vaibų mėgėjai tikrai nenusivils.

Andrius: Few Nolder – muzika, prie kurios gali įsimylėt, miegot, gamint, dirbti, šokti, tiesiog chill‘int. Raele – man naujas balsas live elektronikoje, joje matau perspektyvą, nes tai matosi iš jos klausančių akių. K.U.B. Collective – taškytojai geraja prasme, niekas nestovi vietoje kai jie drop‘ina beatus. Apskritai, nerenkame itin populiariosios muzikos, nebandome sujungti „senosios“ kartos DJ su „naująja“ . Svarbiausiu aspektu laikėme, perspektyvą, kokybę, įdėtą darbą. Tikiuosi, kad festivalio naktinėtojai tai pajus visu svoriu.

www.ravana.lt

https://www.facebook.com/events/662575877102394/

http://www.bilietupasaulis.lt/lit/bilietai/festivaliai/?concert=127609