“Elektronakties” vaizdai

Vilniaus šiuolaikinio meno centre įvyko pirmą kartą rengiama „Elektronaktis“. Pagrindiniu nakties akcentu tapo gyvą audiovizualinį pasirodymą surengęs britų elektronikos duetas Plaid, atrodę truputį naiviai senstelėję šiandienos kontekste.

„Elektronakties“ dėmesio centre – gyvai atliekama elektronika, kurios Lietuvoje labai trūksta. Žinomi diskžokėjai Lietuvą aplanko vos ne kiekvieną savaitgalį, tačiau gyvi aukščiausio lygio elektroninės muzikos atlikėjų pasirodymai – retas reiškinys.

Plaid jau ilgą laiką laikomi vienais įdomiausių intelektualios šokių muzikos kūrėjų. Kaip teigia kritikai, ši grupė – tai ne beveidžiai vidutiniškų sintetinių garsų kūrėjai, bet ritmo, melodijos ir žmogaus balso jungčių meistrai. Legendinės kompanijos „Warp Records“ globojamos grupės koncertai iliustruojami nuostabiomis specialiai jų muzikai sukurtomis vaizdo projekcijomis.

Paauglystės laikų draugai Andy Turneris ir Edas Handley koncertuoti kaip Plaid pradėjo nuo 1991 m. Netikėti ir veržlūs garsai greitai patraukė klausytojų ir kritikų dėmesį tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek kitose šalyse. Jie buvo pavadinti naujos elektroninės muzikos bangos pionieriais. Plaid bendradarbiauja su garsiausiomis pasaulio grupėmis ir atlikėjais – Björk, Goldfrapp, Autechre, ir įkvepia ne vieną pradedantį elektroninės muzikos kūrėją.

Atskirą programą „Elektronaktyje“ paruošė lietuviškos elektroninės muzikos pažibos –„Silence family“ nariai: Leonas Somovas ir Few Nolder, bei visiems žinomas Vidis. Taip pat specialią koncertinę dalį sugrojo didžėjus Manfredas, ką tik pasirašęs kontraktą su Prancūzijos elektroninės muzikos žvaigždės Ivano Smagghe’o leidybos kompanija „Les Disques de la Mort“, kurioje dar šiemet bus išleistas Manfredo trumpas albumas (EP).

Organizatoriai tikisi, jog „Elektronaktis“ taps tradiciniu renginiu, kiekvienais metais pristatančiu originaliausius šiandienos elektroninės ir šokių muzikos atradimus.