Radikal Guru: Mano roots’ai natūraliai perėjo į dubstep’ą

Lapkritis – grįžimo prie šaknų metas. Tą patį lapkričio 16-osios vakarą Vilniaus betoną drebins ir “Tuff e Nuff” su škotu Riddim Tuffa ir albumą “Subconscious” pristatantis lenkas RADIKAL GURU. Pirmąjį turėtų rinktis daugiau dub, o antrąjį – klampesnio dubstep’o mėgėjai. Žinoma, galima sostinės stiliumi spėti pabūti ir ten, ir ten. Praskaidrindami rudens ūkanas, kalbiname vieną roots dubstep pionierių Mateusz Miller, daugeliui žinomą kaip Radikal Guru, po 2 metų brandinimo savo klausytojams pateikiantį savo antrajį albumą.

Senai norėjau tavęs paklausti, kaip atsitiko kad pradėjai kurti tokius gabalus. Kažkur girdėjau, kad grojai būgnais kažkokioje metalo grupėje. Išvažiavai į Airiją ir UK dub bei dubstep scena tave įtakojo pasikeisti? Ar pradėjai kombinuoti dar būdamas namie?

Iš tiesų, išsinėriau. Prieš išvykimą čia truputį kitokius darbus dariau. Tikrai ne dubstep, iš esmės ir ne dub, gal labiau asian underground, bet muzikai turbūt didžiausia įtaka atėjo iš UK.

Tai vis tik įtakojo ir tvirtas pagrindas iš ten…

Na, daug kas yra iš ten. Pavadinimas toks pasirinktas irgi neatsitiktinai. Nes dabar daug kas klausinėja dėl vardo, tai jei kas klausia, iš karto atsakau, kad toks vardas yra iš muzikos ir susijęs su muzika, kurią kuriu šiuo metu.

Galvojau, domėjaisi joga, skaitei kažką…

Iš tikrųjų daug domėjausi Indijos kultūra, tikrai domėjausi. Hare Krišna … Rudra ir Krišna  – kurį laiką. Tačiau ne dabar.

Buvai tikrasis pasekėjas?

Ne, nors turėjau tokių svajonių, tačiau niekada netapau.  Likau Ten muzikiniu aspektu.

O dabar pasakyk, ar išvykimas į Airiją pakeitė tavo muzikinį spektrą?

Taip, iš tiesų taip. Pradžioj tik atvykęs turėjau kitų užsiėmimų, darbą susirast reikėjo. Imigranto gyvenimas (juokiasi) .Vėliau, su laiku, pradėjau daugiau dėmesio skirti muzikai ir lankytis soundsystem vakarėliuose; tai padarė didelį įspūdį. Pradėjau daugiau eksperimentuoti su dub stilium ir kažkaip natūraliai visa tai perėjo iki dubstep.

Kalbamės tavo naujojo albumo pristatymo proga, kada jis pasirodo, šiandien rytoj?

Ne, dar ne… jis dar neparduodamas parduotuvėse. Oficiali pasirodymo data – lapkričio 25. Pradžioje bus išleistas kompaktas ir skaitmeninė versija, o gruodžio pradžioje –  ir vinilas.

Ar kuri muziką tik šokių aikštelėms, ar kombinuoji-dėlioji įvairias istorijas? Groji gyvais instrumentais, ar viską dėlioji vien kompiuteryje?

Tik vokalistų: Cian Finn, Brother Culture, Danman, Echo Ranks partijos gyvos. Na, taip jau sumąsčiau, kad gyvos partijos priduoda savo spalvą. Bet dėl muzikos, tai viskas yra skaimeninio tipo, nuo pradžių iki galo, naudojant tokias programas kaip “Reason”, “Logic”, “Ace”.

Turi kokią nors studiją?

Ne, turiu atskirą patalpą savo namuose, kuri yra skirta tik tam ir ten jau esu visus daiktus sudėliojęs.

Tai iš esmės toks kūrybos procesas prieinamas praktiškai kiekvienam?

Manau, taip, šiais laikais tai nėra sudėtinga. Reikia tik įdėti truputį pinigų karts nuo karto, tačiau labai daug nereikalauja.

Manau, pirmą kartą išgirdau apie Radikal Guru, kai hitu tapo tavo “Kingston Town” versija. Ar tai iš tikrųjų buvo toks momentas, kuris įtakojo tolimesnę karjerą?

Taip, teisingai. Iš tikrųjų tai daug prisidėjo, tačiau pirmas buvo “Chase The Devil” dubstep versija, kuri taip pat buvo išleista piratiškai. Tai buvo pirma oficiali, nors nelabai oficiali, tik bootleg versija, tačiau kiekvienas žinojo, kas tai yra ir iš kur tai atsirado. Tai atvėrė visus kelius į priekį.

Kaip manai, jei būtum likęs gyventi Lenkijoje… Ar buvimas Airijoje kažkaip padėjo tavo karjerai?

Na, net nežinau kaip būtų buvę, iš tiesų sunku pasakyti, buvo kiti laikai ir kitos galimybės, tačiau, manau, kad tikriausiai padėjo gyvenimas ten ir tuo laiku. Susiradau atsakingų žmonių, kurie man padėjo, pavyzdžiui, žmones padėjusius man pradėti groti kaip DJ, pradėti miksuoti tą muziką, kurią žinau. Nes pradėjau vien nuo produkcijos, negrojau kaip didžėjus.

Tai savo DJ setų nerodei viešai?

Ne, draugai įkalbėjo mane. Net nupirko man mikšerį. Tai buvau kaip ir įpareigotas pradėti groti klubuose ir skelbti viską viešai. Taip viskas ir prasidėjo.

Daugiau apie RADIKAL GURU