Kaune prasideda Kauko laiptų baseino erdvės re-animacija

Apleistas Kauko laiptų baseinas Kaune antrus metus iš eilės sulaukė gaivinančio impulso: jame ir aplink jį prasideda neformalios miesto idėjų dirbtuvės – festivalio „Be Stogo“ ir jį lydinčių projektų renginiai. Šiemet didžiausias dėmesys skiriamas Žaliakalnio seniūnijos planuojamai Kauko baseino erdvės rekonstrukcijai, prie kurios vizijų formavimo „Be Stogo“ prisideda inicijuojant neformalius bendruomeninius renginius. Trečiasis festivalis „Be Stogo“, jį lydinti Kauko vasaros mokykla ir projektas (META)MONUMENTAI užsiims paskaitomis, dirbtuvėmis, muzika, prekyba, performansais ir diskusijomis, nuolat pasąmoningai nujausdami ir valdydami artėjančią viešosios erdvės pertvarką.

Be Stogo renginiai truks ilgiau nei savaitę, nuo birželio 13 iki 22 dienos. Šiandien 18 val. kavinėje „Kultūra!“ įvyks diskusija „Miesto erdvių re/animacija“. Šis renginys atidarys savaitę truksiančią Kauko vasaros mokyklą, kuri subūrė architektūros, socialinių mokslų ir menotyros studentus. Po intensyvaus savaitgalio kritinių paskaitų ciklo vasaros mokyklos dalyviai nuo kultūringosios „Kultūros“ kils aukštyn iki bendruomeniškosios kavinės „Kaukita“. Kūrybinė priešprieša tarp dviejų erdvių reikšis ne tik dvigubai besiskiriančia alaus kaina: apačioje, tarp judrios gatvės ir paveikslų galerijos įsikūrusi oficialioji Kultūra užeis į svečius pas viršuje, prie retai pašalinių lankomo apleisto baseino gyvuojančią Bendruomenę. Nuo pirmadienio dalyviai įsikurs apleistame Kauko baseine ir laikinomis priemonėmis kurs skirtingus erdvės scenarijus, kurie festivalio metu ir po jo kvies bendruomenės narius bei miestiečius naujai pažiūrėti į vietos galimybes.

Festivalį lydi meninis projektas (META)MONUMENTAI. Čia kalbama apie į žmogaus aplinką įleidžiamus objektus, formuojančius būtį ir buitį, tačiau laikui bėgant prarandančius savo pirmines reikšmes ir aktualumą. Birželio 13-20 d. pasitelkus įvairias menines priemones bus dekonstruojami, rekonstruojami, transformuojami įvairios būklės Kauko alėjos, Kauko laiptų, Ąžuolyno ir Kauno viešosios bibliotekos parko objektai. (META) lygmenį Monumentams suteiks jaunas „slaptas“ Kauno menininkas Morfai, performanso menininkas Jaras Ramūnas, tapytojas Povilas Ramanauskas, menininkės Vaida Tamoševičiūtė ir Eglė Šakalytė. Projekto kuratorė Vaida Stepanovaitė (META)MONUMENTAMS baigiantis surengs ekskursiją ir paskaitą po juos.

Birželio 20-21 dienomis Kauko baseine vyksiantis festivalis „Be Stogo“ bus renginio kulminacija. Jo metu aplink Kauko laiptų baseino apleistąją estetiką veiks blusų turgus, dviračių dirbtuvės ir veganiško maisto kioskelis, vaikai ir suaugusieji gaminsis muzikos instrumentus bei burs naująjį Kauno orkestrą, žais trišalį futbolą. Pastarasis žaidimas nuo įprasto, dvišalio, futbolo, skiriasi vartų skaičiumi ir konkurencijos santykių iškreipimu. Jame laimi mažiausiai įvarčių praleidusi komanda, labai svarbūs diplomatiniai įgūdžiai, gebėjimas kurti ir išduoti sąjungas su priešininkų komandomis.

Miesto antropologė iš Lenkijos Paulina Paga festivalyje ves dirbtuves aktyvistams apie viešųjų erdvių atgaivinimą įsiklausant į vietines bendruomenes. „Mūsų tikslas – išlavinti naujus metodus, sužinoti įvairių grupių poreikius. Bandysime pritaikyti mėgiamiausius formatus atsižvelgdami į vietines, dažnai susikertančius viešosios erdvės vizijas, galvoti apie įmanomus bendravimo būdus,“ – trumpai dirbtuves pristato P. Paga.

Miesto gyventojai kviečiami šeštadienį dalyvauti atvirose idėjų dirbtuvėse, kuriose pagal paruoštas maketo detales bus galima siūlyti savo idėjas ir formuoti erdvės vizijas. Kauko baseino atnaujinimo projektas – vienas pirmųjų taip vystomų projektų Lietuvoje, kai pirmiausiai klausiama gyventojų nuomonės. „Neįmanoma sukurti gerai naudojamos erdvės, kai neaišku, kas jos naudotojas ir kokie jo lūkesčiai,“ – įsitikinę dirbtuves rengiantys urbanistas Vytautas Buinevičius ir architektas Džiugas Karalius. „Svarbu, kad kiekvienas jaustų savo indėlį tą erdvę kuriant, tuomet tikėtina, kad jie prisidės ir ją prižiūrint. Taip pat svarbu suprasti, kad aplinkui gyvenantys ir dirbantys žmonės yra šios vietos ekspertai. Jie žino, kaip ji naudojama kas dieną, mato, kas čia lankosi, kokios aktualiausios problemos, kokie sprendimai veikia, o kokie – ne.“

Nemokamuose festivalio vakaro koncertuose pasirodys Solo Ansamblis, Parranda Polar, Candee Train, Baltasis Kiras, MC Messiah, Kooperatyvas, Pilnatys, vyks laisvojo atlikimo („jam“) sesijos. Daugiau informacijos – adresu www.bestogo.lt ir festivalio „Facebook“ puslapyje.