Mount Kimbie pristatė “Sattą”

Britų gyvos elektronikos duetas Mount Kimbie sugrįžo pasikeitę: per keturis metus jų populiarumas gerokai išaugo, pasirašyta sutartis su legendiniais “Warp’ais”, o pavasarį išleistas antrasis albumas „Cold Spring Fault Less Youth“ labai gerai įvertintas „Mixmag“, „Pitchfork“, „NME“ ir kitų muzikos kritikų. Sukosi jis ir “Ore” redakcijoje. Tačiau pasikeitėm ir mes: pavažinėjom po festivalius, pamatėm įvairių atlikėjų pasirodymų, apgadinom klausą šokdami prie kolonėlių. Vasarą festivaliams paskyrę britai, koncerte Vilniuje netryško entuziazmu, bendravo santūriai, tačiau koncerto metu kelis kartus “pasileido” ir užsuko gerą reivą. Kaip sakė vienas LT ekspertų, vis dėlto jie labiau studijinė grupė.

Bet apie viską iš pradžių. Šiemet festivalis “Satta” keliasi į Latviją, todėl natūralu, jog renginio prisistatymas vyko ir Rygoje, ir Vilniuje. Latvijos sostinėje koncertas vyko uždaroje erdvėje – daugeliui turbūt jau pažįstamame “Palladium” klube, kur vyksta beveik visi tokio mąsto renginiai. Anot organizatorių, atėjo apie 500 žmonių, bet nustebino aukštas publikos amžiaus vidurkis, todėl viskas atrodė kažkaip… solidžiau. Žodžiu, bent jau rygiečiai apie “Sattą” sužinojo, o juk tai – jau pusė Latvijos.

Vilniuje apie koncertą buvo paskelbta dar gegužės pradžioje ir nuolat augantis susidomėjimas rodė, kad žmonės nepamiršo Mount Kimbie pasirodymo Šventosios estradoje prieš keturis metus. Arba, kad mus jau pasiekė antrojo dueto albumo sėkmės aidas. Kaip ten bebūtų, veidaknygėje renginį aplankė virš tūkstančio galvų, tačiau realybėje skaičius buvo artimesnis minėtam Rygos kiekiui.

Nors pavyko išvengti visą dieną kabojusio lietaus, publika rinkosi gana vangiai ir savo debiutinį vinilą neseniai išleidę vilniečiai Without Letters grojo keliems šimtams žmonių. Ir tai kažkodėl visi stovėjo labai pagarbiu atstumu nuo scenos. Without Letters britus įvardina kaip viena pagrindinių savo įtakų, nurodžiusių, kad įmanoma gražiai maišyti gyvą muziką su elektronika. Todėl jiems apšildyti Mount Kimbie Rygoje ir Vilniuje buvo beveik svajonės išsipildymas ir, ką žinai, gal kada britai pakvies juos apšildyti kokią nors savo turo dalį, o ten, žiūrėk, ir “Warp Records” susidomės. To galima palinkėti Without Letters, kurie skamba vis tvirčiau ir nestovi vietoje.

Baigus groti lietuviams, atrodo, kad kažkas davė ženklą ir jau gerokai padidėjusi minia siūbtelėjo prie scenos. Po aparatūros perrinkimo, scenoje pasirodė du marškinėliais vilkintys vyrai. Giliai už jų nugarų įsitaisė samdinys būgnininkas, kurio taip nesimatė, kad iš pradžių buvo net smalsu, kaip Mount Kimbie išgauna tokį gyvą būgnų skambesį. King Krulės vokalo partijas atliko patys muzikantai, o nuklausytos naujausio albumo kompozicijos buvo šiek tiek preparuotos ir perfiltruotos, todėl skambėjo pažįstamai, bet kitaip. Pradėję gana ramiai ir svajingai, pabaigoje britai išrutuliojo orb’iškai underworld’išką reivą, pavirtusį įspūdinga fuck button’iška garso siena. Mount Kimbie organiškai ir natūraliai įsivažiavo kartu su atėjusia tamsa ir publika. Pastaroji pabaigoje jau kėlė rankas į viršų ir prašė dar. Bisui – dar 5 minutės šokių.

Atmetus visus “tikėjausi daugiau” ir “kaip Lietuvai”, 8/10.

Varom į Papę?