Synaesthesis šiuolaikinės muzikos koncertai „Posh underground workers“

Šių metų lapkričio 7 bei 12 dienomis, vis dažniau Lietuvos šiuolaikinės muzikos arenoje pasirodantis, šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ Vilniaus ir Kauno publikai pristatys išskirtinę, labai netradicinę, dėmesio vertą programą.

Koncertuose jauni muzikantai kvies išklausyti profesionaliai atliekamų dviejų ryškių pastarojo šimtmečio kompozicijų: David Lang Press Release (1991) ir Louis Andriessen Workers Union (1975). Šių kūrinių prigimčiai skirtos prieštaringos aplinkos atspindi paskutiniųjų XX a. dešimtmečių konfliktą tarp akademiškos ir pogrindinės koncertinės erdvės. David Lang solo bosiniam klarnetui (atlieka Artūras Kažimėkas) atstovauja amerikietiško postminimalizmo krypčiai, kompozitoriaus kalba apjungia tiek akademinės, tiek jazz ar rock muzikos atgarsius. Louis Andriessen kūrinys įvairiems ansambliams – techniniu požiūriu ansamblio meistriškumo ir ypatingo tikslumo reikalaujantis, mašinistinis ir akademinei muzikos scenai deramas kūrinys, politiškai angažuotas autoriaus: Pasiseks tik tuo atveju, jei kiekvienas atlikėjas savo partiją gros įsitikinęs, kad ji yra esminė: visai kaip politiniame darbe.

Ieškodami kuo įdomesnių jungčių, jauni Synaesthesis muzikantai pateikia naujų būdų įprasminti ne tik šiuolaikinę eksperimentinę muziką, bet ir tradiciją, dar netapusią tradicine Lietuvoje. Per trejus gyvavimo metus kolektyvas pasirodymuose pateikė ne tik profesionaliai atliekamą muziką, bet ir puikius bendradarbiavimo su įvairių sričių menininkais rezultatus. Ansamblis atliko įvairių Lietuvos kompozitorių, taip pat T. Riley, Anthony Pateras, Y. Kyriakides darbus, dažnai į programą įtraukiamos kompozitorių E. Braun, A. Arutiunian ir D. Digimo pavardės. Jų kūrinių atlikimus 2015-aisiais ansamblis pasirinko pirmosios Synaesthesis kompaktinės plokštelės repertuarui. Atliekama Lietuvos ir užsienio kompozitorių šiuolaikinė eksperimentinė muzika skambėjo Menų spaustuvėje, Jono Meko centre, Vilniaus dailės akademijoje, kultūros bare kablys, ŠMC skaitykloje, Zalcburgo Mozarteum universitete.

Taigi, jei nebijote šiuolaikinės muzikos metamų iššūkių ir ieškote kažko naujo, dar negirdėto bei prikaustančio jūsų dėmesį, kviečiame užsukti į vieną iš koncertų:

Lapkričio 7d. 19h – Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje

Lapkričio 12d. 19h – Kino centre „Romuva“, Kaune

Bilietus galite įsigyti portale www.bilietai.lt arba renginio vietoje likus valandai iki koncerto.

Atlikėjai:

VYTAUTAS OŠKINIS fleita

ARMINAS BIŽYS altinis saksofonas

ARTŪRAS KAŽIMĖKAS bosinis klarnetas

JONAS KUNČIUS trombonas

GEDIMINAS SLIPKUS elektrinė gitara

PRANAS KENTRA elektrinė gitara

MARTA FINKELŠTEIN sintezatorius

DIEMANTĖ MERKEVIČIŪTĖ smuikas

MONIKA KIKNADZĖ altas

KAROLIS VARIAKOJIS dirigentas

www.goyaquartet.com