Prisvilęs “Jupiterio” blynas

Po nuridento velnio akmens Anykščiuose vasarą ir eilės sėkmingų rudeninių koncertų Vilniuje, “ALT Events”, panašu, truputį nesuvaldė savo bolido ir atsitrenkė į… melomanų trūkumą, o galbūt persisotinimą. Visus metus be nuostolių išlaviravę tarp įvairaus kalibro atlikėjų (nuo Machine Head iki God Is An Astronaut, nuo The Ocean/Mono/Solstafir iki Get Your Gun), organizatoriai gavo “baudos taškų” – apytuštę gausiai anonsuoto (tame tarpe – ir mūsų “Temsta:portalai” radijo laidoje) savo festivalio “Jupiter” salę ir pradingusią antrąją dieną. Nors skelbiama, kad antrosios dienos headliner’iai norvegai Shinning savo pasirodymą atšaukė dėl asmeninių priežasčių, galima įtarti, kad renginio organizatoriai, matydami bilietų pardavimus ir nenorėdami sukelti dar didesnės avarijos, nusprendė atsisakyti antrosios “Jupiterio” dienos. Rudenį ši renginių organizavimo komanda neslėpė savo ambicijų ir kitais metais planavo Vilniuje sukurti keletą traukos centrų, kad veiksmas užpildytų daugiau miesto erdvių, scenų, klubų. Apimti įvairiausius šiuolaikinės muzikos žanrus: indie, psichobilly, post-punk, ekstremalaus džiazo ir visa kita, kas skamba aktualiai ir įdomiai. Tikėkimės, bus padarytos išvados ir šie planai kada nors taps realybe.

Jau amerikiečių Torche koncertas įsibėgėjusius “ALT Events” perspėjo apie priešakyje laukiančias kliūtis – intensyvus muzikinis rudens maratonas išvargino auditoriją, o ypač – jos pinigines, ir koncertas nesulaukė deramo dėmesio. Tačiau tai nebuvo itin didelio kalibro renginys ir, galima sakyti, beveik visai nežinoma grupė. “Jupiterio” orbitą jo rengėjai matė visai kitokią. Buvo žadama iš esmės pertvarkyti kurį laiką tik šeštadieninio antikvaro turgelio numizmatų vėdinamą “Propagandos” klubą ir pripildyti jį įdomios muzikos. Būkime biedni, bet teisingi, pirmoji festivalio diena buvo sulipdyta ne “ALT Events”, o vokiečių Kadavar vadybos. Būtent ji paleido per Europą virš 40-ies koncertų karavaną, kurio pagrindiniais tapo minėti vokiečiai, o juos apšildė amerikiečiai The Shrine ir Satan’s Satyrs bei švedai Horisont. Pastaruoju metu vis dažniau pasitaiko tokių jungtinių turų, kuriuose klausytojai turi galimybę išgirsti ne vien savo favoritus. Ir tai sveikintina, ypač kai truputį persimaišo ir muzikiniai žanrai, kaip tai buvo bendrame The Ocean, Mono ir Solstafir koncerte Vilniuje. Bet “ALT Events” nusprendė nemirti iš kuklumo ir eiti į urban indoor festivalių rinką.

Kokios priežastys, kodėl šįkart gitarinis karavanas nesudomino Vilniaus? Galbūt klausytojus nušlavė prieš kelias dienas įvykęs metalo dinozaurų Judas Priest koncertas? “Jupiterio” grupės iš esmės tik suteikia senam rokui naują skambesį ir nors tikrai ne Judas Priest yra jų prototipas, galbūt daugelis pasirinko kad ir pasenusius, bet originalus? O gal koją pakišo jau kelis metus “ALT Events”  vykdoma žanrų plėtros politika? Iš pirmo žvilgsnio – labai pozityvus ėjimas, bet reikalaujantis subtilumo – metalistai pastaraisiais metais keiksnoja “Devilstone” dėl išduoto true metalo, o hipsteriai – turbūt nepastoviausia publikos dalis, linksta ten, kur vėjas papučia ir muzika jiems dažnai tėra tūso fonas. Reikėtų pridėti dar ir tai, kad tik nedidelė jų dalis mėgsta gitaras. Taigi, vietoje vienos lojaliausių subkultūrų, koncertų organizatoriai susidūrė su beforme mase, kurios poreikiai, be kraftinio alaus ir burgerių, sunkiai nuspėjami. “Jupiteris” praskriejo beveik nepastebėtas…

Internete:

altevents.net

facebook.com/altevents

facebook.com/JupiterFest