Pedro Lenz romano ,,Čia aš varatarius” herojai spektaklyje prašneks šiaulietiškai

Balandžio 12 d. Vilniuje ir balandžio 15 d. Šiauliuose režisierius Antanas Gluskinas kartu su žinoma dizainere, šiauliete Gabriele Januškevičiūte bei geranoriškai paskolinusia savo muziką spektaklio garso takeliui šiauliečių roko grupe BIX, pristatys naujausią savo darbą spektaklį-skaitymą ,,Čia aš varatarius” pagal populiaraus Šveicarijoje rašytojo Pedro Lenz’o romaną, kurį į šnekamąją šiaulietišką kalbą išvertė Markus Roduner ir Rimantas Kmita.

Pedro Lenz ilgą laiką dirbo statybose pameistriu, paskui Berno universitete studijavo ispanų literatūrą, kol 2010 – ais neišleido savo romano ,,Čia aš varatarius”. Nuo to laiko autorius dirba tik rašytoju, daug važinėja po Šveicariją ir susitikinėja su skaitytojais. Romanas ,,Čia aš varatarius” tapo ypač populiarus tiek Šveicarijoje, tiek už jos ribų – pagal knygą yra pastatytas ne vienas spektaklis, o 2014 –ais sukurtas vaidybinis filmas gavo kelis pagrindinius Šveicarijos kino apdovanojimus, o Pedro Lenz – įvertintas kaip geriausio scenarijaus autorius. Patį romaną teigiamai įvertino ne tik skaitytojai, bet ir kritikai, kurie autoriui įteikė Berno literatūros premiją ir Šilerio literatūrinę premiją Šveicarijoje bei nominavo Šveicarijos knygos apdovanojimams.

Kadangi, vertėjai Markus Roduner ir Rimantas Kmita romaną išvertė šiauliečių šnekamąją kalba, kuri jiems pasirodė artima šnekamajai Berno vokiečių kalbai, režisierius iškėlė sau uždavinį: aktoriai turi gerai kalbėti šiaulietiškai. Antanas Gluskinas prieš kelis mėnesius organizavo atviras repeticijas – teatro dirbtuves, kuriose dalyvauti galėjo visi norintys – tiek profesionalai, tiek ne profesionalai. ,,Iš penkiolikos norėjusių vaidinti spektaklyje, atsirinkau keturis aktorius, kurie gerai šneka šiaulietiškai ir yra visiškai skirtingi savo gyvenimiškąją bei scenine patirtimi,” – pasakoja režisierius

Spektaklis – skaitymas ,,Čia aš varatarius” pasakoja apie 33-jų metų vyrą, pravarde Varatarius, grįžusi iš kalėjimo į savo gimtąjį miestelį bei pradedanti gyventi švariai: nebevertatoja ir nebeplatina narkotikų, susiranda darbą, įsimyli lankomiausio baro padavėją. ,,Bet ar lengva pakeisti savo gyvenimą? Ar lengva būti kitu žmogumi nei iki tol?,” – kartu su knygos autoriumi klausia Antanas Gluskinas, besiruošiantis socialinio žanro spektaklio-skaitymo premjerai, kuri įvyks balandžio 12d., 19 val. kultūros bare ,,Kablys” (Kauno g. 5) Vilniuje ir balandžio 15 d., 17 val. Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245), Šiauliuose. Po spektaklio žiūrovų lauks susitikimas – pokalbis su kūrybine grupe bei knygos vertėjais.

Spektaklio prodiuseris – VšĮ ,,Istartas”, 2015 –ais metais padovanotas Šiaulių savivaldybės už geriausią kultūros edukacijos projektą ,,Lietuviško kino vakarai ,,MT ekranas”. Spektaklį iš dalies finansuoja – Kultūros taryba prie Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Šiaulių savivaldybė.