Grupinėje parodoje „Minčių skaitytojai“ – į snaudulį pamirkytos situacijos ir žodžiai

2023 m. rugsėjo 8 d. 19 val. galerijoje „Atletika“ atidaroma grupinė paroda „Minčių skaitytojai“, kurioje dalyvauja menininkai(-ės) Anton Karyuk, George Finlay Ramsay, Ieva Rižė, Jogintas Čepulis, Marija Šnipaitė ir Sophie Durand. Parodą kuruoja Aistė Marija Stankevičiūtė, o architektūrą jai kūrė Algirdas Jakas. Parodos atidarymo vakarą vyks George Finlay Ramsay skaitymas, pristatantis naują menininko filmą „Nursted, from the sleep side“ (liet. „Nursted, iš miego pusės“).

„Minčių skaitytojai“ – tai paroda, balansuojanti tarp gilaus miego, lengvo snaudulio ir pastabaus buvimo pabudus, tarp lanksčios žodžių akrobatikos ir nerangių sakinių. Ji atsirado svarstant apie parodos laiką ir antgamtines galias, kurios vis randa būdų susipinti su menininko ar menininkės profesija.

„Ši paroda pilna į snaudulį pamirkytų situacijų ir žodžių, kurių aptirpusias galūnes dar spėjame pagauti prieš užmigdami. Paroda atsidaro rudens pradžioje, kai dar mėgaujamės vaiduokliška vasaros šiluma, o rudeninė prieblanda jau skverbiasi į mūsų kambarius. Juose, atrodo, taip patogu, imi snūduriuoti, o nuo snaudulio iki košmaro – vienas žingsnis. Tad stengiesi neužmigti, eiti į renginius ir dalintis idėjomis, iš kurių geriausias, žinoma, pasilieki sau. Nuolat skaitome vieni kitų mintis, esame jose paskendę. Kartais ten jaučiamės kaip namie, kartais – kaip besikartojančiame košmare“ – sako parodos kuratorė Aistė Marija Stankevičiūtė.

Parodą lydi iš pokalbių ir tekstų sudarytas zinas, atskleidžiantis parodoje dalyvaujančių menininkų ir kuratorės mintis bei pasikalbėjimus. „Minčių skaitytojų“ architektas menininkas Algirdas Jakas, į galerijos erdvę žiūrėdamas kaip į neįprastus minčių namus, o į kūrinius – kaip tų namų gyventojus, kuria lankytojus ir objektus apkabinančią architektūrą.

Vilniuje gyvenantis ir kuriantis ukrainiečių kilmės menininkas Anton Karyuk tyrinėja socialinės ekologijos, humanizmo, marginalizacijos ir tapatybės temas besiremdamas savo, kaip queer migranto, patirtimi. Parodoje jis nauja forma pristatys tęstinį „Asmeninės vėliavos“ projektą. Škotų menininkas George Finlay Ramsay, savo praktiką siejantis su poezija, ritualais ir analoginiu filmų kūrimu, rodys šiemet sukurtą filmą „Nursted, from the sleep side“, pasakojantį apie po truputį užmiegančius pastatus ir daiktus. Vilniuje gyvenantis ir kuriantis tapytojas Jogintas Čepulis, tyrinėjantis vaizduotės muzikalumą, pasikartojimus ir laiką, parodoje pristatys naujus tapybos kūrinius, o skulptorė Marija Šnipaitė, kurios darbuose peizažas ir žmogui įprastos kasdienės aplinkos motyvai virsta abstrakčia skulptūrine kalba – anksčiau sukurtus objektus. Parodoje taip pat bus galima pamatyti naujai sukurtus tarpdisciplininės menininkės Ievos Rižės kūrinius. Australų menininkė Sophie Durand, praktikoje jungianti instaliaciją, kolekcionavimą, piešimą ir tekstą, šioje parodoje pristatys objektus, kuriuose atspausta Moretono įlankos figmedžio žievė, ir su ja iš Australijos atkeliavusias istorijas.

Menininkai – Anton Karyuk, Sophie Durand, George Finlay Ramsay, Ieva Rižė, Jogintas Čepulis, Marija Šnipaitė.
Kuratorė – Aistė Marija Stankevičiūtė.
Parodos architektas – Algirdas Jakas.
Dizainas – Studio Cryo.

2023 m. rugsėjo 8 d. 19.00 val.: parodos atidarymas ir skaitymai su George Finlay Ramsay. Skaitymai vyks anglų kalba.
Paroda veikia 2023 m. rugsėjo 9 – spalio 14 d. trečiadieniais – penktadieniais 16-19 val., šeštadieniais 13-17 val.

Rugsėjo 15 d. ir spalio 12 d. vyks ekskursijos po parodą su kuratore lietuvių kalba, o rugsėjo 30 – anglų kalba.

Adresas: galerija „Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius. Parodos ir renginių lankymas nemokamas, be registracijos.

Parodą organizuoja VšĮ „Galerijų savaitgalis“ kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Ši paroda yra Vilniaus galerijų savaitgalio programos dalis.

Plačiau apie parodą ir jos dalyvius www.atletikaprojects.lt