Grupės Elnio Rago Miškas grojaraštis: nuo The Beatles iki Swans

Antrą sezoną pradėjęs „Youngs‘ Club“ renginių ciklas „Albumai, kuriuos mėgsta“ šįkart patraukė alternatyviosios muzikos mėgėjų dėmesį. Savo klausomus albumus pristatė tarp postroko ir psichodelikos klajojantis kolektyvas – „Elnio Rago Miškas“.

Grupės narių pasirinkimai buvo išties skirtingi, o savotišką grupės grojaraštį sudarė keturi albumai, kuriame vietą surado ir „The Beatles“, ir „Swans“ muzika.

Prisipažino esantys ištikimais gerbėjais

Renginį pradėjęs „Elnio Rago Miško“ lyderis ir vokalistas Žilvinas Ališauskas su savimi atsinešė „System of a Down“ vinilinę plokštelę „Mezmerize“.

„Šitas albumas man, kaip muzikantui, nėra padaręs jokios įtakos, bet „System of a Down“ yra vienintelė grupė, kurios prisiekusiu gerbėju aš galiu vadintis. Buvo laikotarpis, kai visų grupės narių gimtadienius mokėjau mintinai“, – juokėsi Ž. Ališauskas.

Nors jis prisipažino, kad šiuo metu muzikantų gimimo datų jau neišvardytų, bet jo asmeninėje plokštelių kolekcijoje beveik visi „System of a Down“ albumai. „Trūksta vos vieno, bet tikiuosi, kad ir jos kažkada sulauksiu dovanų“, – dalijosi Ž. Ališauskas.

Ieškojo išskirtinės muzikos

Tuo tarpu bosistas Linas Ramanauskas teigė ieškojęs kitokio skambesio. Todėl jo pasirinktas albumas labiausiai išsiskyrė. Linas su savimi atsinešė „The Beatles“ albumą „Abbey Road“. Jo teigimu, pasirinkimą lėmė noras, kad kuo daugiau žmonių išgirstų šį albumą nuo pradžios iki pabaigos.

„Dauguma puikiai žino „The Beatles“ hitus „Yesterday“ ar „Let it be“, bet ši grupė per savo gyvavimo laikotarpį išbandė tiek daug žanrų ir paklojo pamatus platesnei muzikinei kultūrai, todėl būtų nuodėmė taip nurašyti jų likusį muzikinį paveldą“, – pasakojo L. Ramanauskas.

Sentimentai, nulėmę pasirinkimus

Kaip atsvarą švelniam „The Beatles“ skambesiui, B. Čikarda klausytojams pristatė amerikiečių eksperimentinio roko grupės „Swans“ albumą „To Be Kind“. Kaip pasakojo pats Bogdanas, šį albumą jis atrado lipdamas į aukštą kalną.

„Šio albumo pasirinkimą lėmė už jo slypinti istorija, kai lipau į aukštą kalną. Tiesa, pačios istorijos nedetalizuosiu, pasiliksiu ją sau. Paprasčiausi sentimentai nulėmė sprendimą pristatyti šį albumą klausytojams“, – sakė būgnininkas.

Sentimentai gražiam gyvenimo etapui nulėmė ir „Elnio Rago Miško“ gitaristo Šarūno Vaičiulio pasirinkimą. Jis muzikinį vakarą praturtino britų grupės „Foals“ albumu „What Went Down“. Pačiam Š. Vaičiuliui jis palikęs daugiausiai įspūdžių.

„Šis albumas ir kai kurios jo dainos yra tiesiog ilga emocinė kelionė. Pavyzdžiui, „Knife in the Ocean“. Klausant atrodo kaip tiesiog gražus kūrinys, bet aš jame kaskart atrandu vis kažką naujo“, – dalijosi Šarūnas.

Linki atrasti muziką patiems

Nors grupė „Elnio Rago Miškas“ klausytojams pristatė net keturis skirtingus albumus, kuriuos mėgsta, vis dėlto susirinkusiems renginio svečiams linkėjo muziką atrasti patiems.

„Nemėgstu kitiems rekomenduoti muzikos, nes tai atima nuostabų momentą, kai ją atrandi pats. Bet mėgstantiems britų roką, galiu pasiūlyti toliau pasigilinti į grupę „Foals“ ir rasti tai, ką jie gali pasiūlyti kiekvienam iš mūsų“, – sakė Š. Vaičiulis.

Jam antrino ir likę grupės nariai, siūlę pasinerti į muzikines keliones bei išklausyti albumus ar ištisas diskografijas. Tuo tarpu norinčius išgirsti ne tik albumus, kuriuos mėgsta, bet ir „Elnio Rago Miško“ kūrybą, grupė pakvietė į koncertą, kuris įvyks jau lapkričio 28 d. kultūros bare „Kablys“, Vilniuje.