Lora Kmieliauskaitė išleidžia ypatingą albumą: jame susipina garsų ir ritmų įvairovė

Šiuolaikinės muzikos atlikėja bei smuikininkė Lora Kmieliauskaitė pristato savo pirmąjį solo albumą „NERTI“, kuriame – ryškus bendradarbiavimo tarp kūrėjų elementas: jame nugulė net trijų kompozitorių – Dominyko Digimo, Christopherio Foxo ir Kaveh Mirhosseini – darbai.

Šis albumas – eksperimentinės ir šiuolaikinės klasikinės muzikos lydinys, kurio pirmajame plane išstoja smuikas, apgaubtas lauko garsų įrašų, savadarbių instrumentų ritmų, balso improvizacijų ir noise žanro estetikos.

Šio albumo leidybą dalinai finansavo asociacija AGATA.

„Lauko garso įrašai (ang. field recordings) surinkti Norvegijos archipelaguose poliarinės nakties metu skamba dialoge su balso improvizacijomis, čia smuikas nebeprimena klasikinės atlikimo manieros, kartais jis vingrus, sekantis mikrotoninėmis iraniečių intonacijomis dialoge su iraniečių folkloro muzikais grojančiais qayckack ir tamburagu“, – sakė L.Kmieliauskaitė.

Prie šio albumo drauge su Lora dirbo iraniečių kompozitorius Kaveh Mirhosseini, jame taip pat skamba kompozitoriaus iš Jungtinės Karalystės Christopherio Foxo muzika. Jų dėka klausytojus „NERTI“ nublokš į poeto Iano Duhigo gelmes bei prisilies prie persų folkloro paslapčių.

Albumas nuo šiandien pasiekiamas visose muzikos klausymosi platformose, taip pat pradedami išankstiniai išskirtinio dizaino bei itin riboto tiražo Loros Kmieliauskaitės plokštelės „NERTI“ užsakymai. Oficialiai plokštelė išleidžiama spalio 24 d., ją užsisakyti galima agentūros „Perspective Collective“ puslapyje.

Šiai plokštelei unikalų viršelį rankomis audžia tekstilės menininkė Morta Jonynaitė. Viršeliai reflektuos muzikiniame audinyje esančius ritminius sluoksnius, kiekvienas jų – kruopščiai nučiupinėtas menininkės rankų.

Lora Kmieliauskaitė aktyviai veikia ir teatro bei kino laukuose. Šiuo metu kūrėja studijuoja šiuolaikinės muzikos meno doktorantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Jos muzikinė raiška apima daugybę žanrų, įskaitant eksperimentinę ir šiuolaikinę muziką.

Savo performansuose L. Kmieliauskaitė neretai taiko įvairių ne muzikinių medijų, judesio ir teatro elementus, taip pelnydama unikalios ir eksperimentuojančios menininkės reputaciją – be individualios praktikos ji taip pat aktyviai įsitraukia į kūrybinį bendradarbiavimą ir vysto performatyvumo tyrimus.

Muzikė taip pat yra viena iš šiuolaikinės muzikos ansamblio „Twenty Fingers Duo“ įkūrėjų ir atlikėjų – kartu su broliu violončelininku Arnu Kmieliausku yra išleidusi tris albumus („Performa“, „Dualitas“ ir „Two Sides: West/East“).