„QQ“ – pirmasis punktò albumo mirktelėjimas

Prieš metus startavęs Jono Šarkaus audiovizualinis meninis projektas „punktò“ spalio 1 dieną priėjo pirmąjį atskaitos tašką ir pristatė debiutinį albumą „QQ“. Su įrašų kompanija „Isla to Isla“ išleistas įrašas pasirodo ir elektroniniu, ir su dešimtojo dešimtmečio nostalgija grįžusiu audiokasetės formatu. Unikalus aktoriaus ir muzikanto J. Šarkaus projektas yra ir jo alter ego, ir individuali muzikinė bei vizualaus meno kalba, bendradarbiaujanti su įvairiais kitų sričių menininkais. Šia proga spalio 28 d. „gallery 1986“ įvyks neeilinis, gyvas „punktò“ pasisveikinimas „Isla to Isla“ renginyje, – kompanijos atstovaujamai muzikai skirtoje vitrinoje.

Debiutinis albumas „QQ“, kaip ir jau pasirodę trys ryškūs vaizdo klipai, supažindina klausytojus ir stebėtojus su „punktò“ pasauliu. Jame – daugybė temų, tamsiųjų žmonijos pusių, kurias nuolat lydi kontrastinga ir aštri ironija, iš ko ir gimsta saviti, siurrealistiniai ar net absurdiški vaizdiniai bei skambesiai. J. Šarkaus projekto tikslas nuo pat pradžių buvo skirtas dialogo su skirtingų sričių menininkais paieškoms, atrandant naujas meno formas. Tokiu būdu singlams „Ne daiktai“ ir „La la la“ užgimę muzikiniai klipai buvo pastebėti ir įvertinti tarptautiniuose apdovanojimuose Europoje.

„punktò“ muzika – neįprastos šokių muzikos kompozicijos, įkvėptos lo-fi, Synth-Pop, Disco, minimal wave stilių bei avangardo atspalvio, kurį atsineša J. Šarkaus darbas teatre. Naujuoju albumu jis (savi)ironiškai reflektuoja nusistovėjusias šokių muzikos tradicijas. „QQ“ dainos kurtos pasitelkiant išskirtinai analoginius, modulinius sintezatorius, kartais perpinant jų šaltą skambesį gyvų instrumentų tembrais, taip išgaunant nekasdienį polifoniškumą.

Projektas „punktò“, atviras visoms auditorijoms. Atsisakydamas didaktikos, nauju skambesiu ir jame gyvenančiais tekstais, menininkas kritikuoja vartotojišką ir skubančią, individualumo netenkančią visuomenę, joja matydamas ir save patį. Debiutinio albumo muzikos koncepcijoje labai svarbi laiko sąvoka – siekiama, kad muzika būtų moderni, bet tuo pačiu metu neatlieptų konkretaus laikmečio, savyje talpindama ir senesnės – 70-ųjų, 80-ųjų šokių muzikos motyvus. Tam pasitarnauja ir albumo formatas – audiokasetė, grąžinantis „lėtą“ muzikos patyrimą. Jis individualizuoja muziką, kviečia atsitraukti nuo supančio pasaulio tempo, atsisukti į save, išgyventi muziką kaip laike sustabdytą patirtį.

Spalio 28 d., buvusios radijo gamyklos patalpose įsikūrusioje kultūrai ir elektroninei muzikai dedikuotoje „gallery 1986“ (Kauno g. 32) erdvėje vyks muzikos leidybos kompanijos bei renginių serijos „Isla to Isla” vitrina, kurioje gyvai bus atliktas ir naujasis „QQ“ albumas. „Isla to Isla“ išjudina tas raumenų grupes, kurios paprastai miega, o ši šventė įamžins ir pirmąjį pilno metro „punktò“ albumą ir kitus mūsų kūrėjus, pasirodysiančius programoje, tarp kurių: Patricia Kokett, Jūra Elena Šedytė, Vladas Dieninis, Híldå“, – programą pristato organizatoriai.

„Isla to Isla“ 2017 m. startavusi, kaip renginių serija, 2021 m. išplėtė savo veiklų lauką ir tapo muzikos įrašų leidykla. „Isla to Isla“ kreipia dėmesį į unikalų, autentišką, drąsų muzikinį turinį bei neapsibrėžia stilistinėmis gairėmis. Labai svarbus akcentas yra atlikėjo saviraiškos išskirtinumas ir unikalumas. Plačiojoje muzikinėje scenoje tai vadinama „adventurous music“ – drąsi, eklektiška ir į žanrus netelpanti muzika. Leidyklos muzikinės ašies esmė – atskleisti skoningą ir modernų šių dienų muzikinį pasaulį bei sukurti terpę Lietuvos (ir ne tik) atlikėjams išsileisti kokybišką leidinį fiziniu formatu.