Elektroninės muzikos savaitė Kaune – nuo korneto iki psichodelinių sintezatorių

Antrąją lapkričio savaitę naujai atsidariusi kultūros erdvė „OLDMAN Kaunas“ kviečia į tris skirtingus koncertus, kurių bendras vardiklis – elektroninė muzika.

Lapkričio 8 d. savo Baltijos šalių turą Kaune pradės atlikėjas „Stann“ arba kompozitorius iš Belgijos Stan Nieuwenhuis.

Lietuvoje, festivalyje „Amber Wind“ Palangoje, jau kartą koncertavęs su kolega Harmen Vanhoorne ir projektu „Doux“, į Kauną Stan šįkart atvyksta solo pasirodymui, kuriame – švelni elektronika ir kornetas bei šiek tiek vokalo.

Stan kūryba – tarsi garsiniai peizažai, kviečiantys į džiazuojančią ir improvizacijų kupiną kelionę, kurioje laikas nepastebimai sustoja.

Nuo mažumės grojęs pučiamųjų ir simfoniniuose orkestruose, o 2015 m. laimėjęs Europos kompozitorių konkursą, Stan tuo pačiu visada savyje nešiojosi ir kitą – rokerišką pusę, kuri vis prasiverždavo jo kūryboje. Solinis projektas „Stann“ – bandymas priartinti ir sujungti šiuos abu atlikėjui artimus pasaulius.

Ketvirtadienį, lapkričio 9 d., temą pratęs svečias iš Prancūzijos – Baptiste Lagrave. Jo pirmasis EP „Empty“ sulaukė puikių atsiliepimų ir atsidūrė prancūzų žiniasklaidos dėmesio centre, sukosi Prancūzijos ir Vokietijos radijo stotyse. Šiuo metu atlikėją atstovauja agentūra „Sync Sync“, kurios kataloge tokie atlikėjai kaip Caribou, José González ar Son Lux.

Klasikinio smuiko ir fortepijono išsilavinimą turintis Baptiste muziką pradėjo kurti labai anksti. Baigęs prestižinę Paryžiaus Nacionalinę muzikos ir šokio konservatoriją, jis išvyko studijuoti muzikos prodiusavimo į USC Thornton muzikos mokyklą Los Andžele.

Baptiste taip pat yra filmų muzikos kūrėjas, kurio kurtus garso takelius galima išgirsti mini seriale „Irma Vep“ (HBO), „The Anarchists“ (HBO) ar „Loot“ (AppleTV).

Baptiste sako, kad kuria kontrastingoje tokių menininkų, kaip Franz Schubert, François de Roubaix, Boards of Canada ar Jon Hopkins, įtakoje.

Trečioji elektroninė kelionė kauniečių ir miesto svečių lauks šeštadienį, lapkričio 11 d., kai sceną dalinsis du atlikėjai Alex Kelman (Slovakija) ir trio iš Vilniaus „El Chico Fuendre“.

Alex Kelman kūryboje dera psichodelinis post-pankas ir elektroninė muzika su nuorodomis į 90-uosius, kur tarsi suskamba „The Soft Moon“, „Death In Vegas“ ar „The Jesus And Mary Chain“. Visa tai virsta gražiai triukšmingų gitarų ir patrauklių ritmų mišiniu, nuklotu jaudinančiais sintezatorių garsais ir įtaigiu vokalu.

Per per savo ilgą muzikinę karjerą Alex susikrovė gana didelį muzikinį bagažą, sukūrė daug projektų, o kai kuriuose jų – Punk TV, Hot Zex, TonySoprano, Dsh! Dsh! – atliko gitaros partijas. Alex solo projekto sąskaitoje – 3 albumai ir per 200 koncertų klubuose ir festivaliuose Europoje, Kinijoje bei Pietų Amerikoje.

Trio iš Vilniaus „El Chico Fuendre“ žinomi dėl savo dinamiškų, elektrifikuotų gyvų pasirodymų, kuriuose, kaip sako grupės nariai, sintezatoriai užhipnotizuoja, o tuomet prasiveržia lyg ugnikalnis ar griaustinis iš giedro dangaus.

Grupės diskografija įvairi: nuo hip-hop’o iki indie dance, nuo french disco iki ambient muzikos garsalaukių. Naują „El Chico Fuendre“ kryptį patys atlikėjai apibūdina kaip „keistą elektroninį pastoralinį psichodelizmą”, kuriame susipina akustiniai ir elektroniniai garsai bei judėti verčiantys ritmai.

Stann:

https://www.stannieuwenhuis.be/

https://open.spotify.com/artist/5HynyJ6IA9RjRJZOPcynQ7

Baptiste Lagrave:

Last Album: https://baptistelagrave.bandcamp.com/album/pulsions

DJ Set: https://soundcloud.com/…/dj-set-lappart-du-badaboum-161222

Alex Kelman:

Live: https://www.youtube.com/watch?v=TI8FMx7z0qY

Last Album: https://alexkelmanband.bandcamp.com/album/ilusia

El Chico Fuendre:

Live in Vilnius Outtakes – https://on.soundcloud.com/3pTnC

Instagram – https://www.instagram.com/elchicofuendre/

Link tree – https://linktr.ee/elchicanos

Daugiau informacijos: OLDMAN Kaunas