Manfredo ir Marijaus Aleksos projektas Santaka išleidžia naują įrašą

Tarptautiniu mastu pripažintų prodiuserio Manfredo Bajelio ir būgnininko Marijaus Aleksos bendras projektas „Santaka“ išleidžia naują įrašą „Ramybė / Autoportretas“, kuriame nugulė kompozitoriaus Ryčio Mažulio kūrinių interpretacijos.

R. Mažulis – viena ryškiausių figūrų Lietuvos šiuolaikinėje muzikoje, atstovaujantis vadinamajai superminimalizmo krypčiai, kai repetityviniai principai praturtinami įvairiomis avangardui artimomis idėjomis.

„Labai džiaugiuosi, kad mano kūriniai pasirodė įdomūs ir verti tokios naujos kūrybinės reinterpretacijos. Daugiaplanėje skambesio sferoje, erdviškai išdėstytų naujų komponentų pynėje „Autoportretas“ ir „Ramybė“ patenka į visiškai naują garsinių prasmių lauką, atgimsta naujai meninei egzistencijai“, – sakė R. Mažulis.

Prie mini albumo įrašų prisidėjo ir vokalinės muzikos kolektyvas „Melos“, kurio narių balsai girdisi iš naujo atgimusiose kūriniuose, bei Domantas Razmus, grojęs tabla – Pietų Azijoje paplitusiu mušamuoju instrumentu.

Kaip pasakojo Marijus Aleksa, išgirdę R. Mažulio kūrinius, atliktus  „Melos“ kolektyvo, atlikėjai buvo inspiruoti sukurti kažką kartu su choru. Turėję pirminių planų pasikviesti „Melos“ į studiją, įkvėpimo pagauti Marijus ir Manfredas eksperimentavo su jau įrašytais R. Mažulio vokaliniais kūriniais „Autoportretas“ ir „Ramybė“, o eksperimentams pasibaigus nieko nebesinorėjo keisti.

„Tereikėjo atsiklausti „Melos“ ir Ryčio ar galime naudoti įrašus peraranžavimui. Rytis sutiko, poetiškai atsakydamas: „pasiuvote mano sagai visą švarką“. Buvo malonu ir svarbu atrasti Ryčio muziką, kuri ir šiandien skamba itin šviežiai bei kažkaip artimai, lietuviškai. Mėgstame pasikapstyti lietuvių kompozitorių archyvuose ir visada smagu atrasti panašiai muziką jaučiančius vyresnės kartos atstovus ir jausti bendras šaknis, laiku besitęsiančią tėkmę. O gal čia tik mums atrodo, kad esame kažkuo panašūs“, – kalbėjo M. Aleksa.

Naujausias „Santakos“ leidinys klausytojus muzikos platformose ir vinilo plokštelės formatu pasieks gruodžio 5 dieną. Šis mini albumas išleistas tarp Londono ir Vilniaus įsikūrusios leidyklos „The state51 Conspiracy“.

Prie šių muzikinių interpretacijų prisiliesti gyvai bus galima Vilniuje gruodžio 5 d. Plokštelės pristatymas vyks Radvilų rūmų dailės muziejaus rūsyje. Kai kurie prisimins, kad šioje vietoje anksčiau veikė „Vilniaus džiazo klubas“, kuriame Marijus prieš daugiau nei 20 metų nuolat grodavo dar būdamas paaugliu, o vėliau – klubas „Woo“, kuriame Manfredas ne vieną vakarą praleido šokdindamas naktinį Vilnių. Šioje erdvėje, kuri seniau buvo pripildyta muzikos, nuskambės naujieji „Santakos“ kūriniai.

Renginio metu bus galima susipažinti bei susitikti su atlikėjais ir įsigyti šviežiai spaustą „Ramybė / Autoportretas“ vinilo plokštelę.

Grupė „Santaka“ yra jungtinė Manfredo Bajelio ir Marijaus Aleksos kolaboracija. Manfredas yra esminė Lietuvos elektroninės muzikos figūra, prodiuseris, tarptautiniu mastu pripažintas didžėjus bei „Radio Vilnius“ bendraįkūrėjas.

Marijus Aleksa – žanrų kaitos nebijantis būgnininkas ir muzikos prodiuseris, kuris pastarąjį dešimtmetį praleido turuodamas ir grodamas studijose su šiuolaikinio džiazo gigantais: Joe Armon Jones, Ashley Henry, Bill Laurance, China Moses ir kitais.

Duetas jau sulaukė tarptautinio palaikymo: jų kūriniai buvo įtraukti į „BBC Radio 1“ programą, kūrinius grojo įtakingi BBC Radio 6 laidų kuratoriai Giles Peterson ir Tom Ravenscroft.