Timid Kooky narys pristato konceptualų kūrinį „Mašinų Muzika”

Muzikantas, kūrėjas, alternatyvios scenos atstovas Tomas Simniškis, žinomas kaip roko grupės „Timid Kooky” narys debiutuoja naujame amplua – dienos šviesą išvydo jo solo projektas „Mašinų Muzika”.

Kūrinys buvo sukurtas naudojant judriose Vilniaus gatvėse užfiksuoto eismo triukšmo įrašus. Kasdien matomas ir girdimas intensyvus eismas autorių įkvėpė panaudoti šį reiškinį kūryboje, tokiu būdu prisidedant prie visuomet aktualios žmogaus ir aplinkos ryšio analizės.

„Vienas iš mane sudominusių eismo triukšmo aspektų yra jo įtaka žmonėms. Tyrimais įrodyta, kad nuolatinis triukšmas yra susijęs su psichologiniais ir fiziologiniais sutrikimais, tokiais kaip padidėjęs streso lygis, padažnėjęs širdies ritmas, negebėjimas susikaupti, motyvacijos sumažėjimas. Automobilių eismo sukeliamas triukšmas yra pagrindinis triukšmo šaltinis miestuose, tačiau dažnai į šį triukšmą nekreipiame dėmesio arba priimame jį kaip natūralų reiškinį, kurio neįmanoma pakeisti”, – teigia Tomas Simniškis.

Pačiam kūrinio autoriui dažnai susiduriant su intensyviu eismu keliaujant judriomis Vilniaus  Oslo ar Geležinio Vilko gatvėmis, ar kertant Lazdynų tiltą, iš pradžių kilo mintis įamžinti šį distopinį reiškinį visame jo bjaurume, tačiau vėliau kūrinys kiek pasikeitė.

„Atsižvelgdamas į neigiamą eismo triukšmo įtaką žmonėms ir pačio reiškinio bjaurumą, iš pradžių galvojau kurti sunkiai klausomą noizą, bet kūrybinio proceso eigoje kūrinį sušvelninau, kol jame skambantis triukšmas pasidarė net kažkiek romantizuotas, vietomis skambantis beveik kaip sapnas ar atsiminimas. Galima ir baisius dalykus pateikti švelniai”,  – pasakoja autorius.

Kūrinio leidybą dalinai finansavo asociacija „LATGA”. „Esu jiems dėkingas už tai, kad patikėjo mano vizija ir padėjo ją įgyvendinti. Puiki asociacija, visada padeda kai reikia. Jeigu galėčiau, tapčiau narys antrą kartą”, – teigia Tomas Simniškis.

Kūrinys „Mašinų Muzika” išleidžiamas skaitmeniniu formatu. Nuo sausio 15 dienos jį galima išgirsti visose pagrindinėse muzikos pasiklausymo platformose.