Cukraus vata, tatuiravimo mašinelės ir nenormatyvūs kūnai – Teo Ala-Ruona performanse „Parachorale“

Gegužės 30 d., ketvirtadienį, 18 val. kultūros komplekse SODAS 2123 (Vitebsko g. 21-23, Vilnius) rezidentas Teo Ala-Ruona pristatys performansą procese „Parachorale“.

Performansą menininkas kūrė bendradarbiaudamas su dramaturgu Even Minn ir garso dizaineriu bei kompozitoriumi Tuukka Haapakorpi. Kūrinyje taip pat dalyvaus menininkė ir tatuiruočių meistrė Pooja Sethi. Galutinė „Parachorale“ premjera vyks 2024 m. lapkritį.

Pagrindinis performanso veikėjas audžia magišką voratinklį, sudarytą iš cukrinės vatos, tatuiruočių ir taktilinių haliucinacijų. Pasinėręs į sudėtingą savo paties pasaulį, jis ieško panašumo ir susitapatinimo pasitelkdamas įvairias apsireiškimo priemonės.

Kūrinyje yra aktyviai kvestionuojamas žiūrovų žvilgsnis ir žiūrėjimo būdas. Spektaklio „Parachorale“ pasaulyje nėra vieno ir teisingo situacijos matymo. Žvilgsnis į Kitą nuolatos keičiasi įvairiomis kryptimis. Neįprastai paženklintas nenormatyvus kūnas tiria savo dvasią, užsisklendusią odoje. Oda tampa portalu.

„Parachorale“ tęsia Ala-Ruona darbų seriją, kurioje menininkas nagrinėja psichosomatinius transkorporalumo ir paranormalaus potencialo kraštutinumus. „Parachorale“ yra jo naujausio solo kūrinio „Lacuna“ (2021 m.) tęsinys.

Renginys vyks anglų kalba.

Trukmė – apie 45 min.

Pastabos dėl turinio: kūrinyje bus rodomas nuogas kūnas, naudojami garsūs garsai bei pasakojama apie savęs žalojimą.

Plačiau apie renginį: https://www.facebook.com/events/414371091491881/

Apie menininką:

Teo Ala-Ruona yra Helsinkyje gyvenantis performanso menininkas. Jo kūryba susijusi su somato spekuliacinės fikcijos sritimi. Jis gilinasi į tokias temas kaip technotrans-vyriškumas, seksualumas, ekologija ir toksiškumas, supindamas teorinio diskurso, autobiografinio teksto ir intensyvių fizinių bei psichologinių performansų partitūrų elementus. Savo kūryboje menininkas siekia permąstyti konvencinę kalbą ir naratyvus, ypač tuos, kuriuose kalbama apie malonumą ir intymumą toksiškos Žemės kontekste.

Teo Ala-Ruona dažnai naudoja savo kūną kaip drobę spekuliatyviems pasakojimams plėtoti. Jo kūnas tampa eksperimentine terpe, kurioje fikcija gali pakeisti jo tapatybę ir nulemti, iš kokios perspektyvos žiūrovai žvelgia į jo kūną. Kūryboje panaudodamas transgresyvų ir fikcinį performanso meno potencialą, Teo Ala-Ruona plečia supratimą apie žmogiškumą bei skatina peržengti normalumo bei konvencionalumo suvokimo ribas.

Ala-Ruonos darbai pastaruoju metu rodyti Performos bienalėje (Niujorkas), Vilniaus performanso meno bienalėje (Vilnius), Suomijos nacionalinėje galerijoje „Kiasma“ (Helsinkis), Londono šiuolaikinio meno institute (Londonas), „The Place“ (Londonas), festivalyje „Sequences“ (Reikjavikas), „Centrale Fies“ (Dro) ir „Toaster/Husets Teater“ (Kopenhaga).

Renginį remia Šiaurės šalių ministrų taryba, Šiaurės ir Baltijos šalių kultūros mobilumo programa.

Teo Ala-Ruona rezidenciją organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. Rezidencijos kuratoriai – Aušra Vismantaitė-Silva, Monika Kalinauskaitė ir Edvinas Grinkevičius. Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

SODAS 2123 veiklas remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.