„Improdimensijoje“ koncertuos vienas ryškiausių Ukrainos džiazo kontrabosininkų Markas Tokaras

Kūrybiškos ir žanrinėmis klišėmis nesupančiotos muzikos lopšys – „Improdimensija“, birželio 4 d. kviečia visus kokybiškos muzikos mylėtojus į „MAMA Studios“ erdvę (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius), į pasimatymą su viena ryškiausių Ukrainos džiazo asmenybių – kontrabosininku Marku Tokaru. Ukrainos ginkluotojų pajėgų gretose tarnaujantis muzikantas atvyksta surengti išskirtinio koncerto. Su svečiu iš Ukrainos scenoje pasirodys mūsų šalies improvizacinės muzikos asai – saksofonininkas Liudas Mockūnas ir multiinstrumentalistas Arnas Mikalkėnas.

„M. Tokaras prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą savanoriškai stojo ginti tėvynės ir atlieką šią pareigą iki šiol. 2022 m. jis, gavęs iš savo vadovybės leidimą 10-čiai dienų išvykti iš Ukrainos, buvo atvykęs į Lietuvą ir surengė nuostabius koncertus. Esame labai laimingi, kad praėjus porai metų šis Ukrainą ginklu ginantis, aukšta meistryste ir išskirtiniu skambesiu pasižymintis kontrabosininkas vėl gavo leidimą atkeliauti į Lietuvą, − pasakoja „Improdimensijos“ įkūrėjas ir koncerto organizatorius L. Mockūnas bei priduria, – „kartu su Marku scenoje taip pat pasirodys neabejotinai vienas kūrybiškiausių mūsų šalies improvizatorių A. Mikalkėnas ir aš pats“.

L. Mockūnas, A. Mikalkėnas š.m. balandžio 28 d. – gegužės 2 d. lankėsi Ukrainoje, kur kartu su M. Tokaru koncertavo Lvive ir Kijive. Birželio 4-osios koncertas – tai savotiška šios viešnagės tąsa, džiazo ir improvizacinės muzikos garsais papasakosianti apie Ukrainos ir Lietuvos bendrystę!

Kontrabosininkas M. Tokaras baigė klasikinę gitarą Lvovo S. Liudkevičiaus muzikos koledže, o vėliau – kontrabosą K. Szymanowskio džiazo akademijoje Katovicuose (Lenkija). Tai gerai Lietuvos publikai pažįstamas muzikantas. Bendri projektai su Petru Vyšniausku ir Arkadijumi Gotesmanu, pasirodymai „Vilnius Jazz“ ar „Vilnius Mama Jazz“ festivaliuose mūsų šalies džiazo mėgėjams leido įsitinkinti išskirtiniu šio muzikanto braižu bei ausims ir širdžiai patraukliu skambesiu.

2005-2006 metais Markas buvo Ukrainos ir Lenkijos festivalio „Jazz Bez“ meno vadovas, rengė „Metro Jazz“ koncertų seriją Lvovo filharmonijoje. Jis yra tarptautinių projektų „Leo’m’art“, „Mark Tokar’s Quintet“ ir „Avtokar“ lyderis, Keno Vandermarko projekto „Resonance“ dalyvis, groja grupėse „Undivided“, „Five Spot“, „Four“, „Varpaj“ ir „Yatoku“. Iki karo Markas aktyviai koncertuodavo JAV ir Europoje, taip pat nuolat skaitydavo paskaitas įvairiose džiazo mokyklose.

Menininkas bendradarbiavo su daugybe improvizacinės muzikos žvaigždžių, tarp jų – Bobby Few, Perry Robinsonu, Steve‘u Swellu, Michaelu Zerangu, Martinu Küchenu, Timu Daisy, Dave‘u Rempis, Fredu Frithu, Klausu Kugeliu ir Arkadijumi Šilkloperiu, Marku Sandersu ir daugeliu kitų.

Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus savivaldybė