Legendinis šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“ kviečia į „Kompozitorių šokius“ Druskininkuose ir Liškiavoje!

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“ keliauja į Druskininkus! Brandų jubiliejų švenčiantis festivalis vyksta 40-tą kartą todėl specialioje šventiškoje „Kompozitorių šokių“ programoje skambės nauji jaunųjų kompozitorių ir festivalio senbuvių kūriniai. Gegužės 31 d. – birželio 1 d. „Druskomanija“ vyks gimtuosiuose Druskininkuose, o birželio 2 d. tradiciškai kelsimės į Liškiavą.

Po iškilmingo atidarymo sostinėje ir sėkmingo festivalio starto su gausybe premjerų, Druskininkuose ir Liškiavoje per tris intensyvias savaitgalio dienas įvyks net 8 renginiai, tarp kurių koncertai, premjera varpams, šokiai, vakarėlis, filmo peržiūra, futbolo varžybos, legendinė kelionė šilumlaiviu, o jau dabar įvairiose Druskininkų vietose galite rasti penktąjį „Druskomanijos“ žurnalo numerį.

Festivalyje nuskambės daugybė premjerų, o pristatomi kūriniai neapsiribos vieno stiliaus rėmuose – čia galėsite išgirsti elektronikos, išskirtinių sudėčių ansamblių, išplėstinių tradicinių instrumentų technikų, tarpdisciplininio meno performansų, Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios varpus.

Šokių pripildyta programa

Šventinė „Kompozitorių šokių“ tema – neatsitiktinė. Tarp gausybės kūrinių ir pasirodymų idėjų būtent tai išryškėjo kaip vienijantis objektas. Todėl ašiniu renginiu taps prieš daugiau nei 30 metų gimusi ir kas keletą metų atgaivinama idėja – šokiai, kuriuose skambės kompozitorių druskomanų muzika. Vilnius Spa koncertų salėje prie DJ pulto stos Monikaze, rengianti specialią visų laikų festivalio kompozitorių kūrinių remiksų programą. Šokis ir judesys taps svarbia tarpdisciplinių performansų dalimi, įsilies į akustinių ir elektroninių, naujų ir jau klasika tapusių kūrinių srautą bei papildys futbolo varžybas.

Šokiai „Druskomanijoje“ – tai daugiau nei tik šventinė tema. Pasak meno vadovės Gintarės Valionytės: „Šių metų festivalio tema – „Kompozitorių šokiai“ – tai duoklė amžinai senai ir amžinai jaunai keturiasdešimtąjį festivalį mininčiai „Druskomanijai“. Šokyje mes laisvi, šokyje susiliejame su muzika ir tampame bendro judėjimo dalimi. Šiemet festivalio programa atskleidžia šį amžiną šokį, kuriame apsijungia festivalio istorija ir aktualijos, jaunystės siautulys ir patyrusio santūrumas. „Druskomanija“ – tai vienas grandiozinis keturiasdešimt metų trunkantis dirigento mostas, vienas aukštas šuolis, kurį prisiminti kviečiame visus jame dalyvavusius, dalyvaujančius ar dalyvausiančius.“

Ypatingi renginiai ir gausybė premjerų

„Druskomanija“ yra daugiau nei tik koncertų serija. Ilgametes tradicijas puoselėjantis renginys atsigręžia ir į savo istoriją, todėl šiemet kaip niekad daug įdomybių. Jau dabar galima atsiversti penktąjį „Druskomanijos“ žurnalo numerį, kuriame tarp šiuolaikinės muzikos ir festivalio aktualijų pasirodys archyvinė medžiaga iš žurnalo pirmtako „Jaunos muzikos“ leidinio, leisto pirmaisiais festivalio metais. Druskininkuose bus atgaivinta kompozitorių futbolo rungtynių tradicija ir skambant Elevatin‘ muzikai susigrums dvi kompozitorių komandos. Bus rodomas Gintaro Sodeikos filmas „Steamboat“, dokumentinėje medžiagoje atskleidžiantis festivalio užkulisius. „Druskomanijos“ uždarymo išvakarėse po intensyvios programos atsipalaiduoti bus galima bare-restorane „Cantina“, kuriame didžėjai kvies į dar vienus šokius. Paskutinį festivalio sekmadienį tradiciškai šilumlaiviu kelsimės Nemunu iš Druskininkų į Liškiavą, kur ir įvyks festivalio uždarymo renginys.

Per 10 dienų nugriaudės daugybė premjerų. Vilnius Spa koncertų salėje Toma Čepaitė netradiciškai pažvelgs į tradicinio instrumento – dvylikastygių kanklių panaudojimą šiuolaikinės muzikos programoje. Skmbės vienas laukiamiausių renginių – speciali vieno iš festivalio įkūrėjų Ričardo Kabelio dovana „Druskomanijai“ – kūrinio „Čiurlionio tyla“ premjera Druskininkų bažnyčios varpams. O paskutinę festivalio dieną Liškiavos Švč. Trejybės bažnyčios ramybės apsuptyje unikalus akordeono ir klarneto duetas atliks specialiai šiam ansambliui sukurtus akustinius kūrinius.