Dykumų rokas Vilniuje – TARTIT iš Malio koncertas

Daugelis muzikos mylėtojų yra girdėję apie muzikos stilių, apibūdinamą terminu „dykumų rokas“. Malis – Vakarų Afrikos valstybė, neturinti priėjimo prie jūros ir viena skurdžiausių pasaulyje, tačiau pasaulio muzikos srityje ši šalis yra pripažinta supervalstybė. Būtent iš Malio kilusios tokios pasaulinio garso žvaigždės kaip Ali Farka Touré ir jo sūnus Vieux Farka Touré, legendinės grupės „Tinariwen“, „Amadou & Mariam“, taip pat ir TARTIT, kurios koncertas Vilniuje vyks birželio 24 d., alternatyviosios ir pasaulio muzikos koncertais garsėjančiame Kirtimų kultūros centre.

Kaip ir daugelis šio regiono muzikantų, grupė TARTIT – muzikiniai klajokliai, bėgantys nuo neramumų gimtuosiuose kraštuose. TARTIT susikūrė 1995 m. tremtyje tarp Mauritanijos ir Burkinabės pabėgėlių stovyklų. Visi jos nariai yra iš Timbuktu regiono, Goundamo miestelio. Grupės tikslas – dainuoti apie tremtį, meilę, taiką ir politinę tuaregų tautos padėtį, bei išsaugoti tradicinę tuaregų muziką, kuri pamažu nyksta.

TARTIT yra viena iš tuaregų muzikos scenos lyderių, ir viena iš nedaugelio to regiono grupių, kurias sudaro daugiausia moterys. Koncerte Vilniuje jų bus keturios, joms talkins du gitaristai. TARTIT koncertai – kvietimas keliauti į dykumą. Hipnotizuojanti jų muzika nukelia į mistinį Kel Tamasheq (žmonių, kalbančių tuaregų kalba) pasaulį, pasirodymo magiją sustiprina tradicinių drabužių ir autentiškų instrumentų grožis, o repertuarą sudaro tradicinės ir šiuolaikinės melodijos.

Grupė yra išleidusi keturis studijinius albumus, apie juos rašė tokie žymus leidiniai kaip „The New York Times“, „Independent“, „Le Monde“ ir kiti, taip pat TARTIT muzika skamba net penkiuose filmuose.

Apie grupės lyderę Fadimata Walet Oumar yra išleista knyga „Fadimata Tan Timbuktu“, kurioje aprašytas jos gyvenimas – tai gyvas liudijimas apie šiandieninį tuaregų pasaulį. Fadimata Walet Oumar, žinoma kaip „Disco“, knygoje pasakoja apie savo kelionę nuo gimimo ant kopos Malio Sacharoje, į šiaurę nuo Timbuktu, gyvenimą stovykloje ir klajoklišką gyvenimo būdą, Sahelio kaimelių, kuriuose mokėsi, atradimą ir pabėgėlių metus, kuriuos su šeima praleido Burkina Fase ir Mauritanijoje. Taip pat ji dalinasi savo istorijomis apie įsitraukimą į humanitarinę veiklą bei muziką, šeimos, solidarumo ir kultūros svarbą. Ši knyga – žvilgsnis į gilią ir seną kultūrą, kurią supurtė šalies politiniai neramumai.

Koncerte Vilniuje TARTIT pristatys savo naujausią albumą „Amankor / The Exile“, taip pat daugiau tradicinių dainų iš savo turtingo repertuaro. Moterų balsai, plojimai ir šokiai – neabejojame, laukia įsimintina kelionė!

Grupės TARTIT koncertas vyks birželio 24 d., 20 val., Kirtimų kultūros centre, esančiame Dariaus ir Girėno g. 69, Vilniuje. Daugiau informacijos – centro Facebook paskyroje.